A Candida-fertőzések (candidiasis) fajtái

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el.

Az antibiotikumok alkalmazásának elterjedésével, és az immunrendszert elnyomó kezelések növekvő számával a gombás fertőzések egyre gyakoribbá válnak. A Candida felelős a bőrgomba, a hüvelygomba fertőzések jelentős részéért, a szájpenész nevű betegségért, de sajnos akár gyakran végzetes véráram-fertőzést is előidézhet elszaporodása.

Mai, civilizált világunkban kétségtelenül rengeteg negatív hatás éri az emberi szervezetet: bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása - az élelmiszerek minőségéről és a hozzáadott adalékokról nem is beszélve -, ami minden bizonnyal hozzájárul belső egyensúlyunk felbomlásához.

A bőr és nyálkahártyák gombás fertőzései

A bőrrel, vagy nyálkahártyával fedett testfelszínen fordulhat elő felületes gombás ferőzés (mucocutan candidiasis). Ez a betegség bármely hámmal fedett testfelszínt érintheti, de a leggyakoribb előfordulási helyek

  • a végbéltájék,
  • a hüvelybemenet, valamint
  • a testhajlatok.

Candida albicans gombaAkkor gondolhatunk gombás fertőzésre, ha az érintett felületen az intenzív viszketést, égő érzést, élénkvörös hámfosztott területeket, esetleg fehér, túrós csapadék megjelenését tapasztaljuk.

A betegség gyakoribb cukorbetegségben szenvedőknél, a terhesség ideje alatt, erősen izzadó, túlsúlyos embereknél, széles spektrumú antibiotikumkezelés során, nagy sebészeti beavatkozást követően, hematológiai megbetegedéseknél, rosszindulatú folyamatoknál és HIV-fertőzéshez társulva is jelentkezhet.

A tünetek enyhítése a bőrfelületek szárazon és szabadon tartásával, az antibiotikumok elhagyásával, vagy antimikotikus (gombaellenes) krémek használatával (miconazol, flukonazol) érhető el.

Bővebben A bőrgomba felismerése és kezelése

Candida egy éves gyereknél

Kisfiamnak hat hónaposan volt egy E. coli fertőzése, amely után a széklete nem rendeződött a probiotikumok adásával sem. 4 hónap hasmenés után Candida tenyészett ki a székletéből. Kaphat-e hipoallergén tápszert? Mennyi idő alatt rendeződhet ez? Dr. Gócs Viktor gyermekgyógyász-infektológus válasza az orvos válaszol rovatban

A száj és a nyelőcső gombás fertőzései

Szájpenész. Csecsemőkorban mindennapos a szájpenész (soor oris) megjelenése, mely szintén Candida-fertőzés. A még éretlen immunrendszer, illetve a még nem megfelelő száj-baktériumflóra ad lehetőséget a gomba elszaporodására. Emellett fontos tényező a cumi jelenléte. A szájpenész jól kezelhető borax-glycerines ecseteléssel, és nagyon fontos a cumik sterilizálása is.

Felnőtteknél a lepedékes nyelv utalhat a Candida által okozott gombás fertőzésre. A gomba a normál szájüregi flóra természetes része, ám az immunrendszer legyengülése esetén elszaporodhatnak a szájüregben.

Nyelőcsőgyulladás. A szájnyálkahártya érintettsége nélkül is előfordulhat gombás nyelőcsőgyulladás. Ennek tünetei a nyelési fájdalom, hányinger, nehéz nyelés. Kivizsgáláskor a nyeletéses röntgen vizsgálat és a gyomortükrözés jöhet szóba, melyek közül az utóbbi során biopsziás mintavételre is van lehetőség.

Kezelésében a szájon át alkalmazható gombaellenes készítmények használhatók (ketokonazol, miconazol). Tartósan fennálló, kezeletlen elváltozás akár vérzést, nyelőcső-szűkületet is okozhat. Ezek a panaszok természetesen a megfelelő terápia alkalmazásával enyhülnek, idővel teljesen meg is szűnnek.

Bővebben A szájpenészről részletesebben

Bővebben Minek a tünete lehet még a lepedékes nyelv?

Candida férfiaknál

Szeretném megtudni, hogy férfiaknál milyen vizsgálatokból, illetve tünetekből lehetne kideríteni egy esetleges Candida-fertőzést? Dr. Boros Miklós válasza az orvos válaszol rovatban

Candida okozza a hüvelygombás panaszok jelentős részét

Becslések szerint a nők 75 százalékában fordul elő életük során gombás hüvelygyulladás, a hüvelyfertőzéses, -gyulladásos esetek legnagyobb részét gomba, jellemzően a Candida okozza. A cukorbetegeknél, a terhes anyáknál, vagy valamilyen antibiotikumos kúra alatt állóknál nagyobb a kockázata, hogy kialakul a fertőzés, amelyre viszkető érzés, megváltozott hüvelyváladék, vizeléskor jelentkező fájdalom hívhatja fel a figyelmet.

Kezelése lehetséges helyi készítményekkel (clotrimazol kúp), de szájon át adott antibiotikum is használható. Kiemelten fontos a hüvelyflóra egyensúlyának megőrzése, mivel a természetes savas kémhatás gátolja a Candida túlzott elszaporodását.

Bővebben A hüvelygomba tünetei és kezelése, a gombásodás megelőzése

Előfordulhat ezen túl Candida okozta húgyúti fertőzés is, ami általában az antibiotikus terápia elhagyása, és a hólyagkatéter eltávolítása után is spontán megszűnik.

Candida a vérben: "vérmérgezés"

Elsősorban tartós vénás kanülök esetén észlelhető a Candida-fertőzés a vérben. Ha a kanül eltávolítása után az állapot megszűnik, szövődménymentesen gyógyul a beteg.

Az esetek egy részében azonban a véráramban keringő gombasejtek akár szemészeti tüneteket (retinaelváltozásokat), szívbelhártya-gyulladást is okozhatnak (ez utóbbi elsősorban műbillentyűkön alakulhat ki).

Bővebben A szepszishez vezető okok

Az emésztőrendszerben

A Candida a normál flóra része, mely panaszokat, betegséget csak különböző hajlamosító tényezők fennállása esetén okozhat. Székletből történő kimutatása betegséget még nem jelez, bár ha sok telep tenyészik ki, felmerülhet kórokozói szerepe. A gombaellenes szerek használata csak kimutatott nyálkahártya-elváltozások esetén indokolt.

Bizonytalan, szerteágazó panaszok esetén nem a candidiasist, mint diagnózis felállítása lehet elsődleges és helyes. Célszerűbb először az immunrendszer erősítése, probiotikumok használata, méregtelenítő kúra, akár böjt tartása is. Mindezeken felül, pedig az egészséges életmód megvalósítása lehet még a leginkább célravezető.

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus

Cikkajánló

Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Candida
A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.