Influenza elleni oltás újonnan felfedezett oltóanyaggal

MTI
megjelent:

Minimum harminc influenza vírustörzs ellen alkalmazható sikeresen az az influenza elleni oltóanyag, amelyet amerikai kutatók fedeztek fel.

A vírus ellen széles körben ható, CH65 jelű ellenanyag az influenza vírus felszínén lévő egyik fehérjéhez a hemagglutininhoz tapad. Ez a fehérje - melyet a H-betű jelez a tipizálásnál - évről évre megváltozik mutáció miatt, ezért alkalmazkodva a vírus változásaihoz, minden szezonra új vakcinát kell kifejleszteniük a szakembereknek.

Széleskörű kutatómunka az univerzális hatóanyagú oltóanyagért

Világszerte számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy általánosan ható vakcinát állítson elő, amely az influenzavírus folyamatos mutációja ellenére hatékony lehet. Brit és svájci kutatók július végén jelentették be a Science tudományos magazin online kiadásában, hogy egérkísérletekben hatékony volt univerzálisnak szánt ellenanyaguk, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben most megjelent tanulmányhoz olyan önkéntesek szolgáltattak vérmintát, akik a 2007-es szezonban influenza elleni védőoltást kaptak. Az ellenanyagot ezekből a mintákból nyerték ki a bostoni Gyermekkórház kutatói Stephen Harrison vezetésével.

Lehetséges az univerzális influenzavakcina létrehozása?

A vizsgált H1N1-fertőzésen átesett emberek szervezete olyan antitesteket termelt, melyek az influenzavírusok széles köre ellen védettséget nyújtanak számukra a későbbiekben - közölték eredményeiket az amerikai kutatók. Lehetséges az univerzális influenza elleni vakcina létrehozása?

(MTI)

Cikkajánló

Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

Bak Marianna, biológus szakfordító
Influenza elleni védőoltás
Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására, amely ellen a legjobb védelmet a védőoltás biztosítja. A vakcina beadatása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkakörükből kifolyólag sok emberrel érintkezőknek.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.