• Fertőző agyhártyagyulladás - újabb megbetegedés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Fertőző agyhártyagyulladással kezelnek egy tizenkét éves kazincbarcikai fiút, a miskolci gyermek-egészségügyi központban. A február végi halásztelki után, ez a második fertőző agyhártyagyulladásos eset.

    Hirdetések

    Göndör Judit, a helyi önkormányzat szóvivője elmondta: a február végi halásztelki eset után, a Borsod megyei Kazincbarcikán is kórházba került egy gyermek, akinél fertőző agyhártyagyulladást állapítottak meg. Az iskolát, ahol tanul az ÁNTSZ szakemberei fertőtlenítették, osztálytársait és a vele szoros kapcsolatban állókat, pedig azonnal antibiotikumos kezelésben részesítették.

     Az agyhártyagyulladás tünetei


    A bakteriális agyhártyagyulladás kezdeti tünetei lehetnek általánosak: levertség, étvágytalanság, láz. Ezután következnek az idegrendszer izgalmi jelei és a gyulladásos agyödéma következményei: fejfájás, hányinger, hányás, tarkókötöttség, aluszékonyság, ingerlékenység, tudatzavar, görcsök, bénulások, kezeletlen agyödéma esetén halál. Az agyhártyagyulladás kialakulása és tünetei >>

    Az eset miatt az intézményben tanuló diákok szülei azonnal írásos tájékoztatót kaptak, és azon települések polgármestereit is értesítették, amelyekből oda járatják iskolába a gyerekeket. Közleményükben nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy a legkisebb tünet jelentkezése esetén is, fontos az azonnali szakorvosi vizsgálat. Megelőző jelleggel, a helyi sajtón keresztül a városlakókat is informálták az esetről, hogy megelőzzék a betegség továbbterjedését és az esetleges pánikhelyzet kialakulását.

    Az iskola vezetői minden ilyenkor szükséges intézkedést megtettek, remélik, hogy diákjuk mihamarabb felgyógyul, és másnál nem jelentkezik majd a súlyos betegségre utaló tünet - mondta Göndör Judit.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Védelem agyhártyagyulladás ellen - Már elérhető a védőoltás

    Már a hazai gyógyszertárakban is elérhető a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója, a meningococcus B ellen védettséget nyújtó oltás - olvasható a Pfizer közleményében.

    Behcet-kór: a betegség és tünetei

    A Behcet-kór egy olyan szisztémás betegség, melynek fennállásakor testszerte több szervrendszer érintett. A betegek kétharmadánál az első tünet a fájdalmas szájüregi fekély vagy afta.

    A kullancs egyetlen csípése is súlyos betegséget okozhat

    Érdemes védőoltással védekezni a kullancsok ellen, hiszen a kullancsnak már egyetlen csípése is súlyos betegséget, akár maradandó károsodást is okozhat - mondták el szakemberek egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének fontos eszköze a védőoltás

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltás - mondta Galgóczi Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    Fontos a tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltása

    A tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), miután a múlt héten fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy budapesti gimnazista.

    Újabb fiatal került kórházba fertőző agyhártyagyulladással

    Újabb fiatal került kórházba fertőző agyhártyagyulladással - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA