• Fertőző betegségek

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    2017-10-19 16:04
    Tüdőgyulladás
    A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tizedik leggyakoribb halálhoz vezető ok még napjainkban is a tüdőgyulladás.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-10-16 18:56
    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2017-10-11 18:56
    A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekezőrendszer felelős a szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, és a megfelelő védekezés kiépítéséért.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Pék Tamás, infektológus szakorvos
    2017-10-07 20:09
    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2017-10-05 11:25
    A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed, a legtöbb esetben torokfájás, valamint láz kíséri.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
    2017-10-03 07:38
    A szifilisz (luesz, vérbaj) a klasszikus nemi betegségek egyike. Kórokozója a Treponema pallidum, amely egy dugóhúzóra emlékeztető alakú baktérium. A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyász
    2017-10-03 05:21
    A mindennapi életünk során könnyen szerezhetünk olyan sérüléseket, melyek később elfertőződhetnek. Az ilyen fertőzések neve a tetanusz vagy más nevén merevgörcs, amely a vázizmok tartós, görcsös megfeszülésével jár.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
    2017-09-29 21:41
    Várandósság idején minden kismama igyekszik megóvni a szervezetét a betegségektől, hiszen jó néhány közülük káros hatással lehet a fejlődő magzatra. Ilyen betegség a bárányhimlő is. A fertőzés ellen hatékonyan lehet védekezni védőoltással, ezért minden olyan nőnek ajánlott az oltás beadatása, aki gyermeket szeretne, és még nem esett át a fertőzésen.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
    2017-09-23 22:12
    Az állatokról emberre terjedő magyarországi vírusfertőzések közül, a legveszélyesebb a veszettség. Kórokozója a lyssavírus, amely fertőzött vadon élő vagy háziállatok harapása, marása vagy sebeknek nyálukkal való érintkezése útján terjed az emberre.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2017-09-19 20:09
    A tonsillák, vagyis mandulák az immunrendszer részei, melyek fontos szerepet töltenek be a kórokozók elleni védelemben. A légút és a tápcsatorna közös kezdeti részének összetett nyirokrendszere van, amelyet Waldeyer-féle lymphatikus torokgyűrűnek nevezünk. Ezt a gyűrűt alkotják többek között a torokmandula (páros), a garatmandula (páratlan), a nyelvmandula (páratlan) és egyéb, kisebb nyirokszövet-szaporulatok.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!