Hidegfront és fejfájás - Az orvos válaszol

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Mindig érzékeny voltam a hidegfrontra, de egyre gyakrabban érzek erős fejfájást is ilyenkor, ami akár 3 napig is eltarthat. Általában mikor már megérkezik a hideg, akkor kezdődik, szurkáló, lüktető jelleggel, főleg a fejtető és tarkó felé, majd átmegy zsibbadásszerű érzésbe. Ezek a tünetek utalhatnak migrénre? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

A leírás alapján valóban lehet migrénről is szó, mert vannak jellegzetes tünetek is, ilyen a fényérzékenység és a panaszok időtartama.

Mivel sokféle fejfájás van, és azokat sokféleképpen kezelik, érdemes elmennie egy fejfájás szakrendelésre, melyet neurológiákon találhat meg.

Valószínű, hogy egyéb vizsgálatokra, pl. fül-orr-gégészeti, vagy szemészeti vizsgálatra is sor kerül majd, hiszen fejfájást többféle probléma is okozhat, de végül lehet, hogy "egyszerű", tenziós fejfájás igazolódik.

Jó lenne, ha fefájás naplót is vezetne, az a neurológusnak nagy segítségére lesz majd, hogy könnyen megállapítsák a panaszok kiváltó okát.

Ebben lehet vezetni minden nap, hogy milyen az időjárás, mit evett aznap, mikor van pl. menstruáció, milyen gyógyszereket vett be, majd mikor volt fejfájás, és az mennyi ideig tartott, mire enyhült.

Néhány héten keresztül vezetve sok hasznos információ gyűlhet össze majd benne.

Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

Amikor az időjárás hat ránk, alkalmazkodási folyamat játszódik le. Ha az életfolyamatok gyors átállása szükséges, az alkalmazkodást az idegrendszer végzi, a lassú, fokozatos áthangolásért, pedig a hormonális szabályozás felel. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik. A melegfront érkezésekor a hideg légtömeg helyébe meleg nyomul, emelkedik a páratartalom, a légnyomás csökken, és a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. A hidegfront átvonulásakor a meleg légtömeget hideg követi, csökken a páratartalom, a légnyomás növekszik, és a paraszimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Hatására csökken a vérnyomás, a keringés lassul, a migrénes, reumás jellegű fájdalmak erősödnek, a reflexidő megnyúlik, és ezeken túl még sokféle módon érezzük a hatását. Fronthatások és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

Tovább Hogyan enyhíthető a frontérzékenység?

Dr. Farkas ÁgnesForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.