• Ahány fej, annyi fejfájás - A fejfájás típusai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, mely több szempontból is veszélyes lehet.

    Életünk során legalább egyszer biztosan szenvedtünk már a fejfájás kínzó érzésétől, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd különböző típusaival.

    Hirdetések

    A fájdalomcsillapítók veszélyei

    A fájdalomcsillapítók gyakori szedése, károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, melynek súlyos következménye lehet gyomor-, és nyombélfekély kialakulása.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást!

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta fejfájás

    A fájdalomcsillapítók helytelen használata, ezen kívül önmagában is fenntarthatja a fejfájást, így nem csak a tüneteket nem szűnteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti.

    A fejfájások kezelésében nagyon fontos az egyénre szabott terápia, hiszen a közel azonos tünetek hátterében, egyéntől függően más-más kiváltó ok is állhat - hangsúlyozza Dr. Nagy Ildikó, neurológus.

    Mitől fájhat a fej?

    Fejfájás több okból jelentkezhet. Az őszi-téli időszakban gyakori kísérője a náthás, influenzás megbetegedéseknek. Oka lehet a túlzott dohányzás, a másnaposság, a stressz és a kialvatlanság is.

    Az eddig felsorolt tényezők mellett fejfájást okozhat még:

    • szervi eltérés, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása,
    • különböző izomcsoportok görcse, merevsége,
    • magas vérnyomás,
    • cukorháztartás zavara,
    • rossz látásélesség,
    • pajzsmirigy betegség,
    • krónikus arcüreggyulladás,
    • gyulladásban lévő foggyökér is.

    Ahány fej, annyi fájás?

    Cluster-fejfájás - Fejfájás típusok jellegzetes tünetei
    A fejfájásos rohamok előfordulási helyei. A migrén esetében az oldal változhat.
    Forrás

    Az önálló fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós, vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster
         Migrén:

    • jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában,
    • 6-9 erősségű egy tízes fájdalom pontozó skálán,
    • órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat,
    • fizikai aktivitás fokozza,
    • gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység,
    • nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik,
    • látásjelenségek előzhetik meg a fájdalmat ( fénylő foltok, kaleidoszkop szerű kép, stb).
     Tenziós fejfájás:
    • a legtöbb esetben enyhe, vagy mérsékelt (erőssége 4-6) fájdalommal jár,
    • a fej körül, abroncsszerű fájdalommal jár, mely a nyaki- tarkótájék felé is kisugározhat,
    • gyakran kíséri szorongás és depresszió,
    • napokig eltart, krónikus formájában több, mint havi 15 napig is.
     Cluster fejfájás:
    • szintén féloldalon, jellegzetesen a szem körüli környéken okoz éles, szúró fájdalmat,
     (erőssége ált. 10-es) amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság társul,
    • fiatal, dohányzó férfiaknál gyakoribb,
    • ált. 30-90 percig tart.

    Hogyan kezelhető? 

    A kivizsgálás előtt gondoljuk át az alábbi kérdéseket:

    • milyen jellegű a fejfájás?
    • milyen gyakorisággal jelentkezik?
    • a fej melyik részén érezhető?
    • mennyi ideig tart?
    • a fejfájás jár-e más tünettel is? (hányinger, szédülés, fénytúlérzékenység…)
    • milyen gyógymódokat próbáltunk ki eddig a fájdalom csillapítására?

    A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól, és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása, minden esetben szakorvos feladata.

    A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat.

    A fájdalmak alapos feltérképezéséhez, indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

    A pontos diagnózist mi magunk is segíthetjük, amennyiben részletesen be tudjuk mutatni a fejfájás jellegét.

    A fejfájással nem kell együtt élni

    A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg, a fájdalom megszűntetését. Mindezen információk birtokában, a megelőző terápiák sikere, és sikertelensége alapján lehet összeállítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges.

    Az önálló fejfájások esetén a fejfájás típusától függően kell a kezelést kiválasztani.

    Tenziós fejfájás akut formájában alkalmi fájdalomcsillapítás ajánlott (paracetamol vagy acetil-szalicilát nagy adagban). Amennyiben a fájdalom krónikussá válik, megelőző kezelés, ált. antidepresszáns kezelés beállítása szükségessé válhat.

    Életmódbeli változtatások - a napi rendszeresség visszaállítása az étkezéseket, alvást, fizikai aktivitást illetően, a káros anyagok kerülése: dohányzás, alkohol mellett -, és különböző relaxációs kezelések és stresszoldó módszerek, masszázs is hatásosak lehetnek.

    Migrén esetén megkülönbözetünk egy roham, és egy megelőző kezelést.  A rohamkezelés célja a kezdődő, vagy már fennálló fájdalom, és a kísérő panaszok csökkentése. Rohamgyógyszerként jól használhatóak a hányás, és fájdalomcsillapítók kombinációját tartalmazó készítmények.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Emellett a triptánok (specifikusan migrén ellenes szerek) jelentik a megoldást erősebb, vagy nagyobb korlátozottságot okozó migrénes fejfájás esetén. A megelőző kezelés akkor javasolt, ha gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Megelőző kezelésként antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, kardiológiai gyógyszerek alkalmazhatóak megfelelő orvosi felügyelet mellett.

    Migrénesek egy csoportjánál - terhes nők, gyermekek, stressz kiváltotta fejfájásban - a relaxációs technikák, pszichoterápia hatásos lehet.

    Az életmódbeli változások is segíthetnek, főleg a rendszeres fizikai aktivitás, a rendszeres étkezések, és a megfelelő alvási időszakok betartása.

    Cluster fejfájásban a gyorsan ható készítmények alkalmazhatók eredményesen, tekintettel a rohamok rövid időtartamára, de igen kifejezett erősségére.

    Ilyenkor oxigén belélegzés, orrspray vagy injekció formájában alkalmazható triptánok jönnek szóba. Megelőző kezelésként kardiológiai szerek, szteroidok alkalmazhatóak. 

    (Oxygen Medical)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

    A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe, vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban. Hatásosak fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

    Számítógép-fejfájás - Mit tegyünk ellene?

    Érdemes-e több óráig mozdulatlanul bámulni a számítógép monitorát nap mint nap? A válasz egyértelműen nem. Sok ember, aki rendszeresen teszi ezt, számol be kellemetlen, tompa, néha erős lüktető, görcsös tarkótáji, máskor homloktáji-halántéktáji fejfájásról, mely időnként a koncentrációt is befolyásolhatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA