A migrén tönkreteheti az ünnepet

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Sokak számára a karácsony amennyire csak lehet, visszafogott lesz: óvatos étkezések, semmi alkohol, és minimális izgalom. Egy ilyen karácsony talán unalmasnak hangzik, de a migréntől szenvedők számára fontos, hogy csendes legyen az ünnep, hiszen csak így tudják elkerülni a rohamokat.

Az Egyesült Királyságban, Kentben lakó 50 éves Angela a BBC újságírójának mesélte el azt az ünnepet, amit egy szörnyű migrénes roham döntött romba.

"Az egész egy pohár pezsgővel kezdődött. Előtte teljesen jól éreztem magam, kibontottuk az ajándékokat a gyerekekkel. Délelőtt 11-kor viszont megérkezett a család többi tagja, füstölt lazacot ettünk, és pezsgőt ittunk. Egy fél óra múlva már rosszul voltam. Mire a karácsonyi ebédet szolgálták fel, én már hányingerrel, hányással küzdöttem. Számomra véget ért a nap."

"Emlékszem, többször is próbáltam lejönni a vendégekhez, de mindig rosszul lettem, és szaladtam vissza az emeletre hányni" - folytatta történetét Angela. "Tudtam, hogy az alkohol problémát okozhat, de az ember mindig úgy gondolja, hogy most biztos minden rendben lesz; bár tudjuk, hogy ez nem így van. Elhagyatottnak éreztem magam, a kisgyermekeim pedig úgy érezték, cserbenhagytam őket."

Gyógyszerek és szabályozott életvitel

Angelának pubertáskora óta ismert a migrénes betegsége. Jelenleg erős gyógyszereket kap, és megpróbál elkerülni mindent, ami a migrént előidézheti. Ebbe beletartozik, hogy nem hagy ki étkezést, nem iszik alkoholt, de nem szabad nagyon kimerülnie sem.

Beismeri, hogy a karácsony nagyon veszélyes időszak, amikor könnyebben megalkuszik az ember saját magával, ezért nagyon kell vigyáznia, hogy rendszeresen, eleget aludjon, és ne legyen túl izgatott sem.

"Érzem, hogy a vendégvárás izgalma, és a gyermekeim izgatottsága olyan, mint egy adrenalinbomba.

Ezért vagyunk mostmár csak négyesben ilyenkor. Így sokkal könnyebben kezelhető a helyzet, mint amikor vendégeket hívtunk, és sokat főztem, ami mindig feszültséget keltett bennem."

"A karácsonyi időszak alatt túl sok stressz ér minket"

Dr. Manuela Fontebasso családorvos, aki egyben a yorki körzeti kórház Fejfájás Ambulanciáját is vezeti, elmondta, hogy a nagyon forgalmas időszakokban (mint amilyen a karácsonyi is) nagyon sok kísértéssel találkozhatnak a migrénben szenvedő emberek - a nők 16-18 százaléka, míg a férfiak 6-8 százaléka.

Karácsonykor szünet nélkül feladatok sorakoznak előttünk, melyeket mind teljesíteni kell. Meg kell oldali a felmerülő problémákat, és közben az egész családot boldoggá kell tennünk. Ez mind a migrénes roham kiváltó oka lehet.

Ilyenkor meg kell kérdeznünk magunktól, melyek azok a dolgok, amik az évnek ebben az időszakában nyugtalanítanak, és kihívást jelentenek, és vajon mit tehetek, hogy jól jöjjek ki ezekből a helyzetekből, vagy el tudom-e kerülni őket úgy, hogy nem lesz több probléma belőlük, mint amit megoldanék velük.

Amire oda kell figyelni

"Nagy híve vagyok a mértékletességnek mindenben. Amennyiben elfoglalt és stresszel teli időszak következik, mindig oda kell figyelni a rendszeres étkezésekre. A nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztásakor, egyenlő mennyiségű vizet is kell inni, hogy a hidráltság megfelelő legyen. Rendszeres alvási ritmust kell kialakítani."

Wendy Thomas, a brit Migrén Szövetség elnöke egyetért abban, hogy a karácsony stresszel teli időszak: "A migrénes rohamok klasszikusan ebben az időszakban jelennek meg, a stressz és a megszokott mindennapi rutinban bekövetkező változások miatt. Jó tanács lehet a migrénben szenvedő embereknek, hogy jó előre tervezzenek el mindent. Nagyon kellemetlen lehet, amikor egy roham tönkreteszi a karácsonyt. Számos tanulmány is kimutatta, hogy sokan a migrén miatt maradnak le ünnepekről.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes; Forrás: news.bbc.co.uk)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.