• A testmozgás hiánya elősegítheti a fejfájást

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy kutatás szerint azok, akik ülőmunkát végeznek, sokkal hajlamosabbak a rendszeres fejfájásra. Míg a migrénes fejfájást az erőteljes mozgás tovább rontja, a tenziós fejfájáson javíthat a sportolás.

    A kutatást 68 000 norvég felnőtt részvételével végezték, és azt tapasztalták, hogy azoknál, akik sosem végeztek testedzést, 14 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezett rendszeres fejfájás, mint aktív társaiknál. A dolog megfordítva is igaz, azok, akik bármilyen jellegű rendszeres fejfájástól szenvedtek, sokkal hajlamosabbak voltak a fizikai inaktivitásra.

    Hirdetések

    A tanulmány szerint a testmozgás hiánya, komoly rizikófaktor lehet a nem-migrén jellegű fejfájások kialakulásában, illetve a szakemberek szerint, a rendszeres testgyakorlatok jelenthetik a gyógyulás esélyét a fejfájásban szenvedőknek.

    Migrén esetén nem hatásos

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Egyelőre nem tisztázott, hogy az ülő életmód hogyan járul hozzá a fejfájáshoz, ám a mozgás, fejfájást megelőző hatása, talán új érv lehet a rendszeres testmozgás mellett.

    A tanulmány két nagy kutatáson alapul, melyben 20 év fölötti norvégokat kérdeztek, 1984 és 1986 között sportolási szokásaikról és egészségügyi állapotukról, majd 11 év múlva összehasonlították ezeket a fejfájási szokásokkal.

    Az a tény, hogy a fejfájósak kevésbé aktívak, a testmozgás pozitív hatásait támasztja alá. Jelenleg még nem ismert, hogy milyen típusú mozgásformák a legjobbak a rendszeres fejfájás megelőzésére, kezelésére, ám az biztosnak tűnik, hogy míg a migrénes fejfájást az erőteljes mozgás tovább rontja, a tenziós fejfájáson javíthat.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ReutersHealth)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

    A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe, vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban. Hatásosak fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    Számítógép-fejfájás - Mit tegyünk ellene?

    Érdemes-e több óráig mozdulatlanul bámulni a számítógép monitorát nap mint nap? A válasz egyértelműen nem. Sok ember, aki rendszeresen teszi ezt, számol be kellemetlen, tompa, néha erős lüktető, görcsös tarkótáji, máskor homloktáji-halántéktáji fejfájásról, mely időnként a koncentrációt is befolyásolhatja.

    Nem csak a frontoktól fájhat a fejünk

    A tavasszal gyakori időjárási frontok sok embernél erős fejfájást okoznak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást!

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA