Sok migrénes beteg szenved vitaminhiányban

DRportal
frissítve:

Úgy tűnik, hogy a migrénben szenvedő gyermekek, kamaszok és felnőttek nagy része enyhe D-vitamin-, riboflavin- és a sejtek szaporodásához és fenntartásához szükséges energia termelésében szerepet játszó koenzim Q10-hiányban szenved.

A migrénes rohamot átélőknél fennállhatnak az említett hiányállapotok, bár ez a jelenlegi vizsgálatok alapján egyelőre tisztázatlan.

„További vizsgálatokra van szükség annak tisztázására, hogy a vitaminpótlás hatékony-e általában a migrénes betegeknél, vagy inkább az enyhe vitaminhiányban szenvedő migrénes betegek számára hasznosabb.” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Suzanne Hagler, a Cincinnati Gyermekkórház Fejfájás Központjának munkatársa.

A kutatók a kórház Fejfájás Központjában végezték a vizsgálatot, melynek eredményeit az Amerikai Fejfájás Társaság (American Headache Society) éves találkozóján ismertették.

A vizsgálat adatait a kórház adatbázisából merítették, amely a kórház gyakorlatának megfelelően a migrénes betegek kiindulási vérképének eredményeit is tartalmazta, köztük a D-vitamin, riboflavin, koenzim Q10 és folát szinteket, melyeknek korábbi és olykor ellentmondó tanulmányok szerint valamilyen mértékben mind köze van a migrénhez.

Hogyan kezelhető a migrén?
A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

Hogyan kezelhető a migrén?

Sokuk részesült preventív célú gyógyszeres migrénkezelésben és kapott vitaminpótlást, ha a koncentráció alacsonynak bizonyult. Mivel csak néhányan kaptak kizárólag vitaminokat, a kutatók nem tudták meghatározni a vitamin migrénnel szembeni preventív hatékonyságát.

A kutatók megállapították, hogy a kiinduláskor a lányok és a nők hajlamosabbak voltak a koenzim Q10 hiányra, míg fiúknál és férfiaknál a D-vitamin hiány volt valószínűbb. A folát hiány kérdése tisztázatlan volt. A krónikus migrénben szenvedő betegeknél nagyobb volt a koenzim Q10 és riboflavin hiány valószínűsége, mint az epizodikus migrénben szenvedőknél.

Korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy bizonyos vitaminok és vitaminhiányállapotok lehetnek a migrén folyamatában, ám a migrén megelőzésére vitaminokat használó vizsgálatok ellentmondó eredményeket hoztak.

(DRportal - Forrás: ScienceDaily)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.