A mozgáshiány elősegíti a fejfájást, ám a mozgás sem mindig kedvező

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Bár a megerőltető fizikai tevékenységek a migrén esetében rohamot provokálhatnak, a rendszeres és egyenletes fizikai aktivitás minden fejfájástípus esetén kedvező hatású, a leggyakoribb tenziós fejfájás és a súlyos migrén esetén is.

Kutatások szerint a fizikai aktivitás rendkívül összetett összefüggésben áll a fejfájásokkal, ugyanakkor a fizikai inaktivitás (a WHO által ajánlott mozgásmennyiség nem teljesítése) minden fejfájástípus és minden nem esetén egyértelműen növeli a fejfájások előfordulásának gyakoriságát. Akik életvitelére fizikai inaktivitás jellemző (ülőmunkát végeznek, nem végeznek szabadidős sporttevékenységet) sokkal hajlamosabbak a rendszeres fejfájásra, a gyakori fejfájós epizódokra.

A sport nem mindig kedvező, de a mozgáshiány minden esetben ront

A fejfájással élők gyakran hajlamosak arra, hogy az ajánlottnál kevesebbet mozogjanak. Ennek hátterében valószínűleg személyes tapasztalatok is állnak, ugyanis a testmozgás nem minden esetben van rájuk kedvező hatással, így előfordulhat, hogy épp a fizikai aktivitás hatására következik be egy újabb epizód.

A témában született kutatások szerint a mozgásforma és annak intenzitása valóban különböző módon hat a különböző fejfájástípusok esetén, sőt a nőkre és a férfiakra is.

A legkedvezőbb az összefüggés a szabadidős sportokat, mozgásformákat rendszeresen, a minimálisan ajánlottnál magasabb szinten végzők körében volt, esetükben a migrénes és a tenziós fejfájás is ritkábban következett be. A minimálisan ajánlott szintet teljesítők körében ugyancsak alacsonyabb volt a fejfájások száma a tenziós fejfájásban érintettek körében, ám ez a kedvező hatás nem érvényesült a migréneseknél. Az alacsony aktivitási szintű betegeknél mindkét fejfájástípus esetén gyakoribbak voltak a fejfájásepizódok.

A tetmozgás hatása a tenziós fejfájásra

Egy 68 000 felnőtt részvételével végzett norvég kutatás során azt tapasztalták, hogy azoknál, akik sosem végeztek testedzést, 14 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezett rendszeres fejfájás, mint aktív társaiknál. A dolog megfordítva is igaz, azok, akik bármilyen jellegű rendszeres fejfájástól szenvedtek, sokkal hajlamosabbak voltak a fizikai inaktivitásra.

A tanulmány szerint a testmozgás hiánya, komoly rizikófaktor lehet a tenziós fejfájás kialakulásában, illetve a szakemberek szerint, a rendszeres testgyakorlatok jelenthetik a gyógyulás esélyét a fejfájásban szenvedőknek. Jelenleg még nem ismert, hogy milyen típusú mozgásformák a legjobbak a rendszeres fejfájás megelőzésére, kezelésére, ám az biztosnak tűnik, hogy míg a migrénes fejfájást az erőteljes mozgás tovább rontja, a tenziós fejfájáson ez a mozgástípus is javíthat.

Migrén és fizikai aktivitás

A migrénben szenvedők tudják, hogy a hirtelen elkezdett megerőltető testmozgás (legyen az sport, nehéz fizikai munka, vagy akár szex) kiválthat migrénes rohamokat. Kutatások is alátámasztják, hogy az intenzív, megerőltető tevékenységek (szemben a mérsékelt testmozgással) növelik a migrénes rohamok esélyét, elsősorban nőknél.

Mindez azonban nem vonatkozik a rendszeresen végzett, nem túl megerőltető sportokra, ez ugyanis kutatások szerint megelőző hatással van a migrén gyakoriságára. A fizikai inaktivitás ugyanis gyakoribbá teszi a migrénes epizódok előfordulását, míg az edzettség és a rendszeres aktivitás képes csökkenteni azt.

Egy kutatócsoport magyarázata szerint a sportolás migrénmegelőzési mechanizmusának a kulcsa a testmozgás által fokozottan termelődő endorfin, endokannabinoid és neurotrofikus faktor-szintek, a stresszhormonszintek csökkenése. Ezek megemelik a migrénes betegekben azt a küszöböt, ami fölött már migrén következik be. „Mivel a migrén a stresszfeldolgozás agyi zavara, az alacsonyabb stresszhormonszint befolyásolja az egyéni fájdalomküszöböt” - magyarázta a Kieli Egyetemi Klinika egyik kutatója.

Az még kérdéses, hogy milyen gyakoriság és intenzitás ajánlott a betegeknek, így egyelőre nem léteznek speciális edzéstervek a migrénben szenvedők számára. Általános esetben a WHO heti 150-300 perc nem megerőltető aerob mozgást javasol felnőtteknek.

Számításba kell venni az egyéni jellemzőket is. „A sport segít, de csak addig, amíg segít leépíteni a stresszt. Ha maga az edzés generálja a stresszt, akkor a módszer természetesen nem működik.

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
Források: International Headache Society; The Journal of Headache and Pain; ReutersHealth; Netdoktor.de

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.