A migrén egyik formája örökölhető

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
frissítve:

Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti korcsoportba tartozik.

Ötvenezer ember genetikai profiljának elemzésekor, egy kutatócsoport tagjai, nemrégiben sikerrel azonosítottak egy olyan örökletes, genetikai kockázati tényezőt, amely, állításuk szerint, biztosan összefüggésben van a migrén egy gyakorta előforduló típusával. A vizsgálatban résztvevő, 40 orvosi központ által bevontak között, egyaránt voltak gyakran, és ritkán fejfájósok, voltak súlyos migréntől szenvedő páciensek és egészségesek is.

Első körben Finnországban, Németországban és Hollandiában hasonlították össze 3 ezer migrénes, valamint 10 ezer nem migrénes ember genomját. A második fázisban az így kapott eredményeket vetették egybe, újabb 3 ezer migrénes és 40 ezer migréntől nem szenvedő ember genetikai állományával. Az összehasonlításból kiderült, hogy (az rs1835740 jelű) apró génváltozat, mintegy ötödével növeli a migrén felbukkanásának kockázatát. Ez az allél a 8-as kromoszómán található, és - az agysejtek találkozásánál (a szinopszisoknál) - a glutamát nevű hírvivő molekula felhalmozódásában játszik szerepet, ami - a tudósok szerint - a migrén kirobbanásához vezethet.

A most fellelt DNS-szakasz, egy olyan gén mellett található (MTDH/AEG-1), aminek megváltozó aktivitása szabályozza, hogy mekkora mennyiségben keletkezik a glutamátot, az agyi szinapszisokról letisztító fehérje. Azt is megállapították, hogy a glutamát felhalmozódásának megelőzésére alkalmas anyag, hatékony migrénellenes szer lehetne.

A fentiekkel kapcsolatban kértük ki, dr. Ertsey Csaba véleményét, azt is tudakolva, vajon mennyire volt eddig is jelen az orvosok körében a feltevés, hogy a migrénes hajlam családi halmozódást mutathat.

A migrén valóban örökölhető?

A Magyar Fejfájás Társaság elnöke arról tájékoztatta olvasóinkat, hogy a migrén öröklődésének kérdésével a 90-es évek közepe óta, erőteljesen foglalkoznak a kutatók, miután igen gyakori tapasztalat, hogy egyes családokban a migrén halmozottan fordul elő. Az első kutatások, egy olyan ritka migréntípusra vonatkoztak, melyet az erős fejfájás mellett, múló féloldali bénulás jellemez - ez az úgynevezett familiáris hemiplégiás migrén (FHM). Pontos magyar elnevezés híján öröklődő, féloldali bénulással járó migrénnek lehet fordítani.

Már eddig is több olyan génhibát tártak fel, amelyek az idegsejtek ingerelhetőségét, alapvetően befolyásoló ioncsatornák működésére hatnak. Ugyanakkor számos olyan vizsgálat is zajlott, melyek a gyakoribb migréntípusok öröklődésének okát vizsgálták, ám nem hoztak értékelhető eredményt (ahogyan az FHM-ben rosszul működő ioncsatorna-gének vizsgálata sem hozott).

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jónéhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.
Hogyan kezelhető a migrén?

A mostani kutatás éppen azért lehet érdekes, mondja dr. Ertsey Csaba, mert az első megbízható adatot szolgáltatja arról, hogy mi is felelhet a gyakori migrénfajták öröklődéséért. A talált eltérés ráadásul azt a génszakaszt érinti, ami a glutamát (szintén az idegsejtek ingerelhetőségében szerepet játszó anyag) mennyiségét szabályozza.

Miközben az eredmény valóban érdekes, hiszen a migrén öröklődésének egyik lehetséges módját bizonyítja, eközben nem valószínű, hogy kizárólagos megoldást jelentene. A cikk szerzői is elismerik, hogy ez a génvariáció csak a migrén genetikai varianciájának kis részét magyarázza – összegezte véleményét a Magyar Fejfájás Társaság elnöke.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.