Gyermekkori migrén és a túlsúly

MTI
megjelent:

Azok a nők, akiket már gyerekként migrén kínzott, nagyobb valószínűséggel szedtek fel túlsúlyt felnőtt korukra - állapították meg amerikai kutatók.

Vizsgálatukban úgy találták, hogy a migrénes csoportban, tízből négy nő szedett fel, legalább tíz kilogramm többletsúlyt 18 éves korához képest, míg azok csoportjában, akiket soha nem kínzott ez a típusú fejfájás, tízből csak három nő testsúlya gyarapodott ennyivel.

A migrén és az elhízás közti kapcsolatot már korábbi tanulmányokban is jelezték, ám a mostani az első, amely a gyerekkori migrénnel is összefüggésbe hozza a súlytöbbletet.

Michelle A. Williams kutatásvezető, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa és csoportja, több mint 3700 nő adatait elemezte. A követésbe bevont nők közül, körülbelül minden hatodiknál diagnosztizáltak azt megelőzően migrént.

A kutatók a testsúly és a migrén között fennálló kapcsolat jellegét nem azonosították, ám lehetségesnek tartják, hogy a hányingerrel és hányással kísért fájdalom, megváltoztatja a nők életmódját, fizikai aktivitását és étkezési szokásait.

A tanulmány a Headache című szakfolyóiratban jelent meg.

Migrén: már gyermekkorban is
A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is. A gyermekkori migrénről a WEBBetegen>>

(MTI)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.