7 jó megoldás sarokfájdalom esetén

szerző: Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista - Fájdalomközpont
frissítve:

A sarokfájdalom igen kellemetlen panasz, amelynek hátterében számos ok állhat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc sebész, fájdalomspecialista szerint azonban több jó megoldás létezik, hogy újra könnyű lábakkal járhassunk.

Nem csak Achilles sarka volt sérülékeny

A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél jelentős behatásnak van kitéve. Járáskor a testsúly 1.25-szöröse, futáskor a 2.75-szöröse nehezedik a lábunkra. Ez a magyarázata annak, miért olyan érzékeny és sérülékeny ez a terület. Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom, hiszen ebben a korban még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton.

A sarokban jelentkező fájdalmak döntő része mögött mechanikai okok állnak, de meghúzódhat a háttérben arthritis (ízületi gyulladás), arthrosis (ízületi kopás), elhízás, fertőzések, autoimmun- és neurológiai probléma, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegség is. Az egyik leggyakoribb probléma azonban a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a talpi bőnye gyulladása. Mivel ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak, inainak, és a láb boltozatának a fenntartásában, könnyű túlterhelni – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. - Ilyenkor a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ami miatt reggel, valamint hosszabb állás és lépcsőzés következtében fájdalom jelentkezik. Tünet lehet, ha nem tudjuk visszafeszíteni a lábfejet, nem tudunk lábujjhegyre emelkedni, vagy zsibbadást érzünk.

7 megoldás, hogy búcsút mondhassunk a sarokfájdalomnak

1. Elsősorban pihentetni kell a lábat, különösen kerülni a futást és a kemény talajon járást.

2. Ajánlatos hideg borogatást helyezni a lábra (de nem közvetlenül a sarokra), valamint lábfejnyújtó gyakorlatokat végezni.

3. Nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas talp kerülendő. Hasznosak lehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák, sarokemelők. Ebből a szempontból veszélyesek a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flipflopok, valamint a túl korán kezdett magassarkú-hordás is.

4. Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét.

5. Amennyiben a pihentetés, és a tehermentesítés nem hoz eredményt, szóba jöhet a lágyrészekhez kifejlesztett biokompatibilis hialuroninjekció. A hialuronsav a lágyrészek (izmok, ínak, szalagok) alapvető alkotója. Így a sérült testrész azonnali regenerációját teszi lehetővé, ami biztosítja az izmok és szalagok hegmentes gyógyulását. Ez fontos, mert a hegesedéssel történő gyógyulás miatt gyengébb teherbírású és teljesítőképességű marad az izom, a szalag. Csak hegmentes gyógyulással tud teljesen visszaállni az egészségi állapot és a terhelhetőség. A hialuronsav emellett gyulladáscsökkentő, aminek köszönhetően már az első injekció után is mérséklődnek a fájdalmak.

6. Természetes alapon működő megoldás lehet még a lökéshullám terápia, amely magas energiatartalmú hanghullámok segítségével beindítja a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait, csökkenti a gyulladást, javítja a vérellátást, serkenti az anyagcserét. Ezenkívül felgyorsítja a prokollagének szintézisét, amely az izmok és szalagsérülések gyógyulásának feltétele.

7. Amennyiben nincs javulás, meg lehet próbálni 2-3 alkalommal a szteroidos injekciókat, amelyek bár csökkentik a fájdalmat, de a mellékhatások miatt ritkán ismételhetők. A konzervatív terápiák közül a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye, illetve ha szükséges, szóba jöhet a sebészi beavatkozás is.

Dr. Arnold Dénes Arnold, sebész, fájdalomspecialistaFájdalomközpont
Dr. Arnold Dénes Arnold, sebész, fájdalomspecialista

Cikkajánló

A sarokfájdalom okai és kezelése

Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bányai Tamás, ortopéd
Sarokfájdalom
A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Az okokról és a kezelés lehetőségeiről dr. Bányai Tamás, ortopéd szakorvos, sportorvos beszélt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.