Hasi görcsök - Tények és tévhitek

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Hasi görcsöt, diszkomfort érzést leggyakrabban gyomor- és bélrendszeri problémák, vese- és epekövesség, irritábilis bél szindróma, menstruációs panaszok okozhatnak. Lássunk néhány tényt, illetve tévhitet a hasi görcsökkel kapcsolatban!

Mit tehetünk hasi görcs ellen?
A hasi fájdalom gyakran előforduló tünet. Gyakran jelentkezik önálló tünetként, de gyakrabban társulnak mellé egyéb tünetek is, mint hányinger, hányás, hasmenés, láz, izzadás, rossz közérzet, gyengeség.

Mit tehetünk hasi görcs ellen?

Tény, hogy az epekövek többsége úgynevezett néma epekő.

Az epeköves betegek 75 százaléka panaszmentes epekőhordozó. Ez az úgynevezett néma epekövesség. Ilyenkor más okból végzett hasi UH vizsgálaton, mellékleletként derül fény az epekövességre. A fennmaradó 25 százalékban az epekövesség étkezési kihágást követően jobb bordaív alatti görcsös hasi fájdalommal, hányingerrel, hányással, esetleg lázzal jelentkezik.

Tény, hogy a lokálisan alkalmazott melegítés enyhítheti a görcsöket.

Hasi görcs esetén a fájdalmas területre tett melegítő párna, meleg vizes palack csökkentheti a görcsöket, mert a vérkeringést serkentve segítenek ellazítani a görcsös simaizmokat. Hasonlóan jó hatású lehet a meleg vizes fürdő is.

Tévhit, hogy hasi görcsök esetén javasolható a görcsoldó gyógyszerek alkalmazása.

Hasi fájdalom esetén görcsoldó gyógyszerek alkalmazása csak akkor javasolható, ha pontosan tudjuk a fájdalom kiváltó okát. Egyéb, ismeretlen eredetű hasi fájdalom esetén az orvosi vizsgálatig alkalmazásuk ellenjavallt, mert elnyomják a tüneteket, nehezítve ezzel az orvosi vizsgálat során a fájdalom helyének pontos meghatározását.

Tévhit, hogy az irritábilis bél szindróma stresszbetegség.

Az irritábilis bél szindróma olyan hasi görcsökkel, puffadással, székelési problémákkal járó megbetegedés, melynek hátterében szervi eltérés nem igazolható. Az esetek többségében valóban a túlzott mértékű stressz, a szorongás, a mozgásszegény életmód tehető felelőssé a panaszok megjelenéséért.

Azonban az elmúlt években végzett kutatások igazolták, hogy a panaszokat ételintolerancia is okozhatja. Azaz egy adott ételféleség fogyasztását követően jelentkeznek a jellegzetes tünetek. A kiváltó ételféleség immunológiai vizsgálattal felderíthető. Ezt követően a javasolt diéta alkalmazása mellett a panaszok javulása várható.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.