Farokcsont fájdalom - Okok és kezelés

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A farokcsont gyulladása, fájdalma (coccydynia) a farpofák közötti, úgynevezett farokcsont érzékenységa és fájdalma, amely ülés hatására gyakran tovább erősödik. A panasz a legtöbb esetben pihentetéssel és gyógyszerekkel gyógyítható.

Mi a farokcsont fájdalom és mik a tünetei?

A farokcsont fájdalom legjellemzőbb tünete a farokcsont (a végbélnyílás felett, a farpofák között található csontos terület) és környékének érzékenysége vagy fájdalma. A fájdalom ülés - vagy súlyos esetben akár érintés - hatására is erősödik. A farokcsont gyulladását a szakirodalom coccydynia vagy coccygodynia néven ismeri.

Mi okozza a farokcsont fájdalmat?

A farokcsont-fájdalom leggyakoribb kockázati tényezője valamiféle sérülés, amely látszólag spontán módon, azaz az érintett beteg számára nyilvánvaló trauma hiányában is kialakulhat, például tartós terhelés hatására. Oka lehet

A farokcsont fájdalma esetén gyakran csak a tünetek alapján is diagnosztizálható a kórkép. A fizikális vizsgálat a coccydynia diagnosztizálása mellett az egyéb kóros állapotok kizárását is szolgálja. A terület egyéb csontjainak és szöveteinek betegségét kizárandó a röntgen mellett esetleg CT vagy MRI vizsgálatot is kérhet az orvos.

Kezelési lehetőségek

Farokcsont fájdalomban szenvedő betegeknek kerülniük kell a hosszú ideig tartó ülést, illetve ajánlott a jól párnázott ülőhely, vagy fenékpárna használata. Amennyiben a fájdalom súlyosbodik, vagy tartósan zavaró, orvoshoz kell fordulni, hogy a fájdalom pontos okát megállapítsa, különösen akkor, ha azt sérülés okozta, vagy kiütéssel jár.

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazásával a tünetek hatékonyan enyhíthetők. A tartós coccygodyniát helyi szteroid (kortizon) injekcióval szokták kezelni, mely jelentős mértékben csökkenti a beteg fájdalmát és egyéb tüneteit, emellett a fizikoterápia (gyógytorna, masszázs, gyógyfürdő) is sokat segíthet a gyógyulásban. Pihenjen, hogy elkerülje az érintett terület újra sérülését!

Ritkán, ha a beteg elviselhetetlen fájdalomra panaszkodik, műtéti úton eltávolítják az irritált csontot.

A farokcsont fájdalma a betegek jelentős többségénél az érintett terület kímélését és a fájdalomcsillapító kezelést követően teljesen meggyógyul, nem jellemző a gyulladás és a fájdalom állandósulása.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító, Forrás: medicinenet.com
Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.