• Öngyógyítás: hol a határ?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nincs időnk az egészségünkre, azonnali megoldást várunk, általában ezért kezdünk öngyógyításba, sajnos leginkább akkor, amikor nem kellene - véli dr. Bélteczki János, aneszteziológus. A felgyorsult világ, vagy éppen az egészségtudatosság hiánya áll a háttérben?

    A téma cikkei 
    3/1 Hogyan működik a fájdalommenedzsment?
    3/2 Öngyógyítás: hol a határ?
    3/3 Otthon kezeljem vagy forduljak orvoshoz?

    Óriási szerepe van az egészségtudatosságnak, pláne a tudatos fogyasztói magatartásnak abban, hogy mikor alkalmazzuk az öngyógyítást, mikor keresünk házi praktikákat a bajunkra.

    Dr. Bélteczki János aneszteziológus, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a WEBBeteg.hu portálnak elmondta: régóta szajkózza az orvosi szakma, hogy égető szükség van a közoktatásban a biológiai-egészségügyi alapismeretek alaposabb elsajátítására. Ezeknek az ismereteknek a megkülönböztetés képességére (mi az, ami jó és mi az, ami káros) is irányulniuk kellene. E nélkül gyakorlatilag egy hazárdjáték az egész betegségkezelés, megbízhatatlan forrásból gyűjtenek információkat az emberek, és minden esetben elhiszik azt, ami le van írva.

    Hirdetések

    A szervezet jelzései: figyeljük?

    Miben hiszünk?

    Dr. Bélteczki János hosszú évekig foglalkozott mozgásszervi betegek fájdalomterápiájával, ennek fontos része volt az otthon végezhető speciális gyógytorna. - A betegek lelkére kötöttem, hogy a betanított gyakorlatot naponta 5 perben végezzék el. A java része képes lett volna akármennyi összegért gyógyszert felíratni, mert jobban bíztak abban, mint a túl egyszerű, és éppen ezért hatástalannak gondolt, rendszeres tornában. Időt kellett volna rá fordítani, csupán napi 5 percet, be kellett volna építeni a napi rutinba, de nem tették.

    Vajon az érintettek hány százaléka tudja, hogy a különböző daganatos betegségeknél, így például az emlődaganatnál vagy a prosztataráknál mik azok a jelek, amelyekre fokozottan figyelni kell? Hány százaléka van ezen tudás birtokában? És hányan hiszik azt, hogy ők a kivételek, hogy ők nem lehetnek betegek? Túlzottan optimisták vagyunk ezen a téren – véli dr. Bélteczki János.

    Csak egy példa. Nagyon gyakran bélcsavarodást, bélelzáródást okoz a súlyos, előrehaladott vastagbéldaganat. A legtöbb esetben már előtte jele van a betegségnek: megváltozik a széklet állaga, jellege, a székelés gyakorisága. Ezeket vagy észreveszi a beteg, vagy nem.

    Amennyiben észreveszi, akkor sem biztos, hogy azonnal orvoshoz megy a problémával, mert úgy gondolja, ez csak egy átmeneti probléma. Otthon próbálja kezelni a hasmenést vagy éppen a székrekedést, vény nélkül beszerezhető készítményeket használ, amelyek hatására enyhül ugyan a tünet, de időközben kifejlődik a szervezetben a komolyabb betegség, amelyet aztán nehezebb kezelni, időigényes és nyilván drágább is. Súlyosabb esetben akár végzetes is lehet az öngyógyítás.

    Ezért rosszak a magyar halálozási statisztikák!

    Természetesen van mit javítani az onkológiai ellátás, a kemoterápia területén, de az alapvető ok a daganat késői felismerése.

    A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondja: jól ismert, bejáratott kivizsgálási útja van minden betegségnek, a háziorvosok tisztában vannak azzal, hová kell irányítani a pácienst, vannak problémák a várólistákkal is, de ez nem ad okot arra, hogy kihagyjuk a szakorvost és öngyógyításba kezdjünk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amikor segíthet az öngyógyítás

    A másik véglet, amikor minden esetben orvoshoz megy, vagy orvost hív a beteg vagy a hozzátartozó. Nagyon gyakori, amikor a lázas gyerekhez orvost hív az anyuka, holott kezelhető lett volna a tünet otthon, lázcsillapítással. A láz egy alapvető védekezési módja a szervezetnek, mégis kétségbeesést szül. A megfázással, náthás tünetekkel jelentkező, 5-7 nap alatt elmúló betegség, amely a sok-sok vírus közül egy, nagyszerűen elmúlnak fájdalomcsillapítással, különböző házi praktikákkal – teszi hozzá az orvos. 

    Mit választunk?

    A magyarok jelentős része gyógyhatású készítményt vagy étrend-kiegészítőt venne igénybe egészsége javítására, illetve megőrzésére, melyek közül első helyen az általános immunerősítés készítményei állnak - ez derül ki a Szinapszis és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös, 2010-ben végzett országosan reprezentatív kutatásának eredményeiből. 

    A nők inkább...

    • A nők gyakrabban alkalmazzák az öngyógyítási technikákat, mint a férfiak. Betegnek lenni a nők számára inkább megengedett, mint a férfiaknak.
    • A férfiak csak akkor tesznek valamit panaszaikkal, amikor azok már súlyosabbá válnak, illetve munkaképességüket korlátozzák, és ennek következtében már a kezelésmódok is intézményes, orvosi beavatkozást igényelnek.
    • A falusi lakosság körében magasabb az öngyógyítási technikák alkalmazásának gyakorisága, a városiak hamarabb mennek orvoshoz.
    • Az idősebbekre inkább jellemző, hogy betegségeiket életük során felhalmozott tapasztalatuk, tudásuk alapján maguk kezelik.
    • A fiatalok ilyen tudás híján inkább orvoshoz fordulnak. Ők az azonnal ható, radikális szerek és beavatkozások alkalmazását preferálják.
    • A magasabb iskolai végzettségűek többet tudnak az egészségi kockázatokról, valamint az orvosi beavatkozás előnyeiről és jobban megbíznak az orvoslás tudományos eredményeiben.

    Forrás: Lakossági öngyógyítási stratégiák - kutatás / Dr. Szántó Zsuzsa, Susánszky Éva - Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Orvos szakértő: Dr. Bélteczki János, aneszteziológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Nem csak a frontoktól fájhat a fejünk

    A tavasszal gyakori időjárási frontok sok embernél erős fejfájást okoznak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Barkóba az orvossal - Vajon kitalálja, hogy mire gondoltam?

    Miért kell hosszú perceket tölteni az orvosi váróban,és miért időzik bent olyan sokat a korábban érkezett beteg? Nem lehetne meggyorsítani ezt az egész folyamatot?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.