A kevésbé fájó mozdulatért

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
megjelent:

Az Európai Unió országaiban élő munkavállalók táppénzes napjaiknak mintegy felét mozgásszervi betegség miatt veszik igénybe. A munkavégzést az esetek nagy részében a krónikus vagy akut fájdalom nehezíti, illetve teszi gyakran lehetetlenné. A reumatikus panaszokkal élők gondozásának éppen ezért egyik lényegi eleme a gyulladáscsökkentést is jelentő fájdalomterápia.

Az uniós tagállamok egészségügyi ellátórendszerei évente 45 milliárd eurót fordítanak a reumatoid artritisz kezelésére - hangzott el október 12.-én, az "Artritisz Világnap"-on, az első magyarországi Artritisz Séta alkalmából szervezett beszélgetésen.

Nem törvényszerűen életkorral járó jelenség

Dr. Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke (ORFI főigazgató) a hazai adatokra utalva azt fejtegette, miért nem szabad alábecsülni a mozgásszervi betegségek súlyát: a sokízületi gyulladás által érintettek átlagos élettartama mintegy tíz évvel rövidebb az átlagnépesség tagjainak élethosszánál.

Ezen drámai következmények miatt is küzdeni kell az olyan hamis sztereotípiák ellen, hogy mivel a mozgásszervek panaszai az idősödés szükségszerű következményei, nincs mit tenni, legfeljebb itt-ott fáj, de ebbe nem lehet belehalni.

"Mozogj, hogy javulj"

Téves, hibás ez a felfogás, ismételte dr. Poór Gyula, utalva a mintegy százezernyi hazai felnőtt és néhány ezer érintett gyerek helyzetére, megismételve az artritisz világnap egyik üzenetét, amely a fájdalom tompításának, az állapot javulásának egyik elemét - a korszerű innovatív terápiák alkalmazása mellett - a mozgásban látja. A nemzetközi mottó idén: mozogj, hogy javulj.

A rheumatoid arthritis

Több százezren szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. Bővebben a rheumatoid arthritisról.

A mozgásszerveket érintő panaszokat sokan a reuma gyűjtőfogalmával illetik, holott igen sokarcú betegségcsoportról van szó. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű bajok a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik (a sokak számára testközelből ismert köszvényt például anyagcserezavar idézi elő).

Az említett betegségeket a laikusok egy része a korosodás természetes velejárójának tekinti, a kíséretükben megjelenő fájdalommal együtt. Holott az idős korral elsősorban az "elhasználódás", a porckopás jár együtt, mondta Poór Gyula.

Az idült, gyulladásos elváltozások érintettje fiatal és középkorú felnőtt mellett gyerek is lehet. Minden beteg esetében, de a még hosszú éveket maga számára joggal remélő egyénnél különösen, elemi érdek az életminőség javítása, aminek része a fájdalomtól való mentesülés lehetősége is.

Gyulladáscsökkentők

Az összes nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő ugyanazzal a hatásmóddal rendelkezik, ugyanakkor az egyes betegek között tekintélyes különbség mutatkozik a gyógyszerre adott válaszban és a mellékhatások tekintetében. Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

Sokat segíthet a körültekintő kezelőorvos

Mind a krónikusan, mind az akutan jelentkező panaszokra figyelnie kell a kezelő orvosnak, hangsúlyozta dr. Bálint Géza, a Csont és Ízület Évtizede 2010-2020 nemzeti koordinátora. A tartós fájdalommal élők számára a biológiai immunterápia meghozhatja az enyhülést, mert a folyamat progressziójának megállítása mellett az áttörést jelentő innovatív szerek sok esetben képesek egy korábbi állapotba visszasegíteni az érintettet. A legfőbb terápiás cél a deformitások kialakulásának megelőzése.

Másoknál a hagyományos gyulladáscsökkentőkkel is eredményt lehet elérni, a problémát a szakember inkább abban látja, hogy e szereket tüneti kezelésnek tekintve, a társadalombiztosítás nem ad rájuk támogatást.

A kezeléseket a lehető leghamarabb kell elkezdeni

A reumatológiai ellátórendszeren belül artritisz hálózat is kiépült, ezek az állomások rendelkeznek a korai diagnózis felállítására alkalmas laboratóriumokkal. A legkorszerűbb ellátást jelentő biológiai terápiák is hozzáférhetőek - ám gondot jelent még napjainkban is, hogy az érintettek egy jelentős része nem jut idejében diagnózishoz.

Ezen a helyzeten kell változtatni, az időbeli veszteséget kell csökkenteni, fogalmazta meg a világnap egyik legfőbb üzenetét az ORFI főigazgatója.

A másik fontos üzenetet pedig abban kívánja a társadalom számára megfogalmazni, hogy a mozgásszervi betegek olyan ellátást, kezelést várnak, aminek segítségével visszanyerhetik munkavégző képességüket.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

Cikkajánló

A rheumatoid arthritis

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.