• A kevésbé fájó mozdulatért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Európai Unió országaiban élő munkavállalók, táppénzes napjaiknak mintegy felét, mozgásszervi betegség miatt veszik igénybe. A munkavégzést az esetek nagy részében, elsősorban is az állapotukkal általában együtt járó krónikus vagy akut fájdalom nehezíti, illetve teszi gyakran lehetetlenné. A reumatikus panaszokkal élők gondozásának éppen ezért egyik lényegi eleme a gyulladáscsökkentést is jelentő fájdalomterápia.

    Az uniós tagállamok egészségügyi ellátórendszerei évente 45 milliárd eurót fordítanak a reumatoid artritisz kezelésére - hangzott el október 12.-én, az "Artritisz Világnap"-on, az első magyarországi Artritisz Séta alkalmából szervezett beszélgetésen.

    Nem törvényszerűen életkorral járó jelenség

    Dr. Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke (ORFI főigazgató) a hazai adatokra utalva azt fejtegette, miért nem szabad alábecsülni a mozgásszervi betegségek súlyát: a sokízületi gyulladás által érintettek átlagos élettartama mintegy tíz évvel rövidebb az átlagnépesség tagjainak élethosszánál.

    Ezen drámai következmények miatt is küzdeni kell az olyan hamis sztereotípiák ellen, hogy mivel a mozgásszervek panaszai az idősödés szükségszerű következményei, nincs mit tenni, legfeljebb itt-ott fáj, de ebbe nem lehet belehalni.

    Hirdetések

    "Mozogj, hogy javulj"

    Téves, hibás ez a felfogás, ismételte dr. Poór Gyula, utalva a mintegy százezernyi hazai felnőtt és néhány ezer érintett gyerek helyzetére, megismételve az artritisz világnap egyik üzenetét, amely a fájdalom tompításának, az állapot javulásának egyik elemét - a korszerű innovatív terápiák alkalmazása mellett - a mozgásban látja. A nemzetközi mottó idén: mozogj, hogy javulj.

    A rheumatoid arthritis


    Több százezren szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. Bővebben a rheumatoid arthritisról>>

    A mozgásszerveket érintő panaszokat sokan a reuma gyűjtőfogalmával illetik, holott igen sokarcú betegségcsoportról van szó. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű bajok a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik (a sokak számára testközelből ismert köszvényt például anyagcserezavar idézi elő).

    Az említett betegségeket a laikusok egy része a korosodás természetes velejárójának tekinti, a kíséretükben megjelenő fájdalommal együtt. Holott az idős korral elsősorban az "elhasználódás", a porckopás jár együtt, mondta Poór Gyula.

    Az idült, gyulladásos elváltozások érintettje fiatal és középkorú felnőtt mellett gyerek is lehet. Minden beteg esetében, de a még hosszú éveket maga számára joggal remélő egyénnél különösen, elemi érdek az életminőség javítása, aminek része a fájdalomtól való mentesülés lehetősége is.

    Gyulladáscsökkentők


    Az összes nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő ugyanazzal a hatásmóddal rendelkezik, ugyanakkor az egyes betegek között tekintélyes különbség mutatkozik a gyógyszerre adott válaszban és a mellékhatások tekintetében. Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?>>

    Sokat segíthet a körültekintő kezelőorvos

    Mind a krónikusan, mind az akutan jelentkező panaszokra figyelnie kell a kezelő orvosnak, hangsúlyozta dr. Bálint Géza, a Csont és Ízület Évtizede 2010-2020 nemzeti koordinátora. A tartós fájdalommal élők számára a biológiai immunterápia meghozhatja az enyhülést, mert a folyamat progressziójának megállítása mellett az áttörést jelentő innovatív szerek sok esetben képesek egy korábbi állapotba visszasegíteni az érintettet. A legfőbb terápiás cél a deformitások kialakulásának megelőzése.

    Másoknál a hagyományos gyulladáscsökkentőkkel is eredményt lehet elérni, a problémát a szakember inkább abban látja, hogy e szereket tüneti kezelésnek tekintve, a társadalombiztosítás nem ad rájuk támogatást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A kezeléseket a lehető leghamarabb kell elkezdeni

    A reumatológiai ellátórendszeren belül artritisz hálózat is kiépült, ezek az állomások rendelkeznek a korai diagnózis felállítására alkalmas laboratóriumokkal. A legkorszerűbb ellátást jelentő biológiai terápiák is hozzáférhetőek - ám gondot jelent még napjainkban is, hogy az érintettek egy jelentős része nem jut idejében diagnózishoz.

    Ezen a helyzeten kell változtatni, az időbeli veszteséget kell csökkenteni, fogalmazta meg a világnap egyik legfőbb üzenetét az ORFI főigazgatója.

    A másik fontos üzenetet pedig abban kívánja a társadalom számára megfogalmazni, hogy a mozgásszervi betegek olyan ellátást, kezelést várnak, aminek segítségével visszanyerhetik munkavégző képességüket.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    Mit tehetünk, ha kopik a porc?

    A fiatalokat is érintheti a nyak, a derék, a váll, a térd vagy az ujjak ízületeinek fájdalma, de negyven felett valóban sokaknak megkeseríti a mindennapjait. Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos a mozgás és a fájdalomcsillapítás lehetőségeit ismertette.

    Hogyan fáj? A fájdalom típusai

    Az európai felnőtt lakosság 20 százaléka szenved krónikus fájdalmaktól, ami azt jelenti, hogy a felnőttek egyötödének már nem kielégítő az életminősége! De vajon tudjuk-e, pontosan milyen fájdalmat élünk át és hogyan is csillapíthatjuk azt?

    Az égető lábfájdalom okai

    Lábfájdalom esetében annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következteti az okokra. Orvosi szempontból fontos megkülönböztetni a szomatikus (szervi eredetű) és neuropátiás fájdalmat. Az elkülönítés azért fontos, mert a két fájdalomtípus kezelése is eltérő.

    Élet az ízületi kopással

    Az artrózis (ízületi kopás) mindennapi tevékenységét és életminőségét is befolyásolhatja, fontos tehát, hogy tudatosan készüljön a betegség kapcsán felmerülő nehézségekre. Bizonyos életviteli tanácsok megfogadásával jelentősen csökkenthető a fájdalom és teljesebb élet élhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.