Az ízületi fájdalmak gyakori okai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába. Az ízületi fájdalmat okozhatja gyulladás, ennek egyik típusát rheumatoid arthritisnek, az ízületi porcok kopását pedig arthrosisnak nevezzük.

Hol fáj?
13/1 Nyak
13/2 Derék
13/3 Ízület
13/4 Lábfej
13/5 Váll
13/6 Mellkas
13/7 Fej
13/8 Gerinc
13/9 Hát
13/10 Fül
13/11 Borda
13/12 Medence
13/13 Has

Az ízületek felépítése és működése

Az ízületi betegségek megértéséhez fontos tudni, hogyan épül fel, és hogy működik az ízület. Az ízületek a csontok összeköttetései, formájuk és helyzetük határozza meg, hogy a csontok egymáshoz képest milyen irányban és milyen mértékben képesek elmozdulni.

A vállízület például a kart lefelé-felfelé, előre-hátra és oldalirányba is képes mozgatni. A könyök és az ujjak ízületei ezzel szemben csak hajlítást és feszítést tesznek lehetővé.

Az ízületek alkotóelemei

Az ízületekkel összekötött csontvégeket porc fedi, ez egy kollagénből, vízből és proteoglikánokból álló védőszövet. A kollagén rugalmas, rostos szövet, a proteoglikánok pedig a porc ellenálló képességéről gondoskodnak.

Az ízületeket ízületi tok veszi körül, az ízületi tokokat pedig ízületi hártya béleli, melynek sejtjei egy víztiszta folyadékot, az ízületi nedvet termelik. Az ízületi folyadék táplálja a porcot és megakadályozza az ízületi felszínek súrlódását. A szalagok teszik lehetővé, hogy az ízületekben a csontok felvegyék a helyes pozíciót.

Rheumatoid arthritis

A rhematoid arthirits (RA) autoimmun gyulladásos betegség. Az ízületek krónikus gyulladása a porcok, a csontok és a szalagok károsodásához vezet.

A rheumatoid arthritis többnyire - legalábbis eleinte - a kis ujj- és lábujjízületeket érinti. A gyulladás gyakran a testben szimmetrikusan lép fel, például a jobb- és bal kisujjban is kialakul.

Az ízületi gyulladás fájdalommal jár, esetenként a bőrfelület kivörösödhet és az ízület merevvé válhat, a tünetek főleg reggel, ébredés után a legerősebbek, és a nap folyamán csillapodnak. Később a gyulladt ízület láthatóan megnagyobbodik, a betegség előrehaladott állapotában a környező szövetek is sérülnek, és az ízületek eldeformálódnak. Sok páciensnél ciszták is kialakulhatnak, amelyek kemény csomók formájában kitapinthatóak.

A rheumatoid arthritisben szenvedő páciensek gyakran lefogynak, és sokszor panaszolják, hogy hamar elfáradnak. Súlyos esetben lázrohamok is felléphetnek. A betegség hirtelen és minden életkorban kialakulhat, többnyire azonban lappangási fázissal kezdődik. A pontos diagnózis csak a páciens alapos kikérdezése, labortesztek és fizikális illetve képalkotó vizsgálatok segítségével állítható fel.

Ez a cikk is érdekelheti Rheumatoid arthritis: életviteli javaslatok

Arthrosis

Az arthrosis első jele a fájdalom. Első sorban a nagy teherviselő ízületekben, a térdben, a csípőben és a csigolyák közötti ízületekben jelentkezik. Eleinte csak a terhelés és a megerőltetőbb mozgás okoz fájdalmat. Az ízület meghúzódhat, és ennél a betegségnél is tipikus a reggeli merevség, ami körülbelül fél óra múlva oldódik.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
stark-gegen-schmerz.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.