Milyen betegségre utalhat az égő fájdalom?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A fájdalomnak számos formája ismert, egyik jellegzetes, gyakori típusa az égő fájdalom, melynek hátterében több betegség állhat. Ezek felderítésében sokat segít az égő fájdalom helyének, rendszerességének és súlyosságának pontos meghatározása.

A téma cikkei
4/1 A szúró fájdalom lehetséges okai
4/2 Sugárzó fájdalom
4/3 A krónikus fájdalom
4/4 Milyen betegségre utalhat az égő fájdalom?

A páciensek az érzést égő fájdalomként írják le, de sokan így nevezik meg a heves bizsergő és szúró fájdalmakat is. Ha a fájdalom heves vagy hosszabb ideig fennáll, az annak a jele, hogy a szervezetben valami nincs rendben. A fájdalom egyik formája a krónikus fájdalom, amely elhúzódóan vagy az akut, intermittáló, azaz visszatérő fájdalom, mely bizonyos időközönként rendszeresen jelentkezik (pl. migrén). A hirtelen jelentkező, heves fájdalmat (pl. perforált vakbél) az akut megnevezés jelöli. Az égő fájdalomnak is ismert mindkét típusa.

Az égő fájdalom okai

A fájdalom oka nem mindig szervi eltérés. Néhány esetben pszichés betegség is állhat a háttérben, ilyenkor semmilyen fizikai eltérés nem mutatható ki.

Az égő fájdalom enyhébb formája az izmok, izomzat betegségeit is kísérheti. Például a szakadás, ficam és egyéb mechanikai sérülések is égő érzéssel járhatnak. Ezek komoly problémák, melyek többnyire sportolás közben keletkeznek, de egy rossz mozdulat is elég a sérüléshez. Égő érzéssel járhat az ízületi tokok sérülése, a zúzódások és a csonttörés is. Az ilyen sérülésekből adódó égő fájdalmat gyakran kíséri émelygés, hányás és szédülés.

Nem balesetekből adódó szervi eltérések, különböző betegségek kísérője is lehet égő fájdalom, így például vakbélgyulladásé, melynél a fájdalom a has jobb oldalán érezhető. Az agyvérzés és a szívinfarktus is okozhat hasonló jellegű fájdalmat, ami tulajdonképpen figyelmezető jel is lehet, és segítheti a korai felismerést és megelőzést. Migrénnél is jelentkezhet égő fájdalom a fejben, sokszor a roham előjeleként. Szintén égő fájdalommal járhat az övsömör és a haemorrhoidális betegségek.

Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Az orvoslásban alapszabály, hogy a legnagyobb kárt a betegnek a szenvedés okozza, ezért a fájdalomcsillapítás mértékét alapvetően egyetlen dolog határozza meg: a fájdalom nagysága.

Egyéb betegségek, amelyek égő fájdalommal járnak

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
B. M.; Forrás: Symptomat.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.