Fájdalmas ízületi kopás: gyakoribb, mint gondolná

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A csontok és az ízületek korral járó elhasználódása miatt a mozgás, a sport sokszor fájdalommal járhat. Ha nem figyelünk oda a fájdalom figyelmeztető jelére, annak akár mozgásképtelenség is lehet a következménye.

Emberek millió szenvednek ízületi kopástól (arthrosis). Az arthrosis a legelterjedtebb ízületi betegség a világon. Szintén gyakori ízületeket érintő betegség a rheumatoid arthritis, az ízületi gyulladás.

Az ízületeket nem csak a megerőltető sportok terhelhetik meg. Sokszor halljuk, hogy az egészséges életmód elengedhetetlen része a rendszeres mozgás és sport, ám vannak, akik egészségesen szeretnének élni, de a fájdalom megakadályozza őket ebben. Az ízületek kopása lassú folyamat.

Az artrózis (porckopás) kezelési lehetőségei

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre oki terápia az artrózis kezelésére, de különböző gyógyszerekkel a fájdalom csökkenthető és az ízület mozgásképessége javítható.
Az artrózis (porckopás) kezelési lehetőségei

A fájdalom többnyire azokon a helyeken jelentkezik, amelyek naponta erős terhelésnek vannak kitéve, ilyen például a térd és a csípő. Gyakran érintettek még az ujjak és a lábfej ízületei is. Mivel a test különböző ízületeiben és a betegség más-más stádiumaiban eltérő típusú fájdalom jelentkezhet, a páciensek sokszor nem is gyanítják, hogy panaszaikat az ízületi problémák okozzák.

Az ízületek elhasználódása, kopása főleg 50 éves kor után jár tünetekkel. De nem ritka, hogy fiatalabb korban is jelentkezik a fájdalom. A fájdalom minden második 35 év feletti embernél már a kezdeti stádiumban fellép.

Ha az ízületek kopása egyszer megkezdődik, és nem kezelik, az állapot súlyosbodik és a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Megelőzés

Az ízületek kopásának megelőzése érdekében kerülje a megerőltető sportokat, mindig melegítsen be, mielőtt tornázik vagy megkezdi az edzést. Ha sokáig nem sportolt, csak fokozatosan szoktassa hozzá szervezetét a rendszeres mozgáshoz! Futáshoz kényelmes cipőt válasszon! Ha fájdalmai vannak, minél hamarabb forduljon orvoshoz, ne várjon arra, hogy a panaszok maguktól megszűnjenek, mert kezeletlenül a betegség súlyosbodhat, és komoly fájdalommal járhat.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Focus

Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.