Milyen betegségek okozhatnak szúró fájdalmat?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A fájdalom nagyon sok formában jelentkezhet, minden formája figyelmeztetés az agynak, hogy a test valamely pontján nincs rendben valami, ezért mindig komolyan kell venni.

A szúró fájdalom is - minden fájdalomhoz hasonlóan - lehet krónikus vagy akut, ám többnyire az utóbbi eset áll fenn, azaz váratlanul jelentkezik éles fájdalomként egy-egy mozdulatra, majd elmúlik (ugyanakkor ismétlődően visszatérhet). Az akut fájdalom hirtelen jelentkezik és szinte minden esetben szervi eltérésre utal.

A krónikus fájdalom jelentkezhet rendszeres időközönként, de folyamatosan is fennállhat. A krónikus fájdalom oka nem mindig testi eredetű, néhány esetben pszichés betegség, depresszió is állhat a háttérben, épp ezért nem mindig sikerül azonnal felfedezni az okokat. Sok esetben az idegsejtek funkcionális zavara okozza a problémát.

A szúró vagy égő jellegű fájdalom függetlenül attól, hogy akut vagy krónikus, többnyire testi zavar, sérülés vagy betegség jele, amely veszélyes elváltozásra hívhatja fel a figyelmet a szervezetben.

Égési sérülések, vágott sebek kísérője lehet a hirtelen jelentkező (akut) égő, szúró fájdalom, melynek a hátterében álló betegség többnyire pontosan diagnosztizálható, és orvosi kezeléssel gyógyítható.

A betegségek között gyakoriak a szív eredetűek (angina, szívinfarktus, stb.), az emésztőszervi (nyombélfekély, vakbélgyulladás), légzőszervi (légmell, tüdőgyulladás) és nőgyógyászati (petefészekgyulladás) okok.

Bővebben A szúró fájdalom lehetséges szervi okai

Az esetek jelentős részében valamilyen mozgásszervi elváltozás jelentkezik tipikusan éles, szúró fájdalomként, amikor egy-egy mozdulat hatására lép fel a fájdalomérzet. A leggyakoribb okok az alábbiak lehetnek.

Milyen mozgásszervi elváltozások járhatnak szúró fájdalommal?

Kezelési szempontok

Az akut fájdalom rendszerint könnyen felismerhető, a hátterében álló betegség egyszerűen diagnosztizálható és célzottan kezelhető. A fájdalom helye utal a betegségre is.

Ha a fájdalom minimum három hónapig fennáll, akkor krónikus fájdalomról beszélünk. A krónikus fájdalom kezelésében hatásosnak bizonyul a progresszív izomlazítás, az autogén tréning és a hipnoterápia is.

Az orvos előírása szerint gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Fájdalomcsillapítók a patikákban recept nélkül is kaphatók, de figyeljen oda az adagolásra, mivel a hozzászokás veszélye fennállhat egyes szereknél.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; symptomat.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Frissítve: 2023.01.23. 20:33, Megjelent: 2017.05.26. 13:11
Címkék: Fájdalom téma

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.