• Mikor alkalmazható a növekedési hormon? - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 17 éves fiamnak kb. 15 éves korában befejeződött a növekedése. Jelenleg 165 cm, 60kg, lábmérete 37-es. Fiamat zavarja testmagassága, de jobban lábmérete. Növekedési hormonnal lehet-e testmagasságát és lábméretét befolyásolni? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    Fia minden bizonnyal elérte a végmagasságát. Mivel ilyenkor a csontokban növekedési zónák már bezáródnak, még kívülről adott növekedési hormonnal sem lehetne testmagasság növekedést elérni.

    Hirdetések

    Ha adnánk, akkor csak bajt okoznánk vele, mert ugyan megnőne a kéz és a láb mérete is, de ezzel együtt a többi akrális rész- orr, fül stb- is növekedne.

    Ezen kívül a növekedési hormon a belső szervek méretét is megnövelné, és többek között szív- érrendszeri szövődményeket okozna.

    Mikor alkalmazható a növekedési hormon?

     Pszichoszociális alacsony növés

    Ha a gyermeknél semmilyen szervi eltérést nem találtak, akkor csak a megfigyelés, nyomon követés javasolt. Pszichoszociális alacsony növésben a családi problémák kezelése, a gyermek környezetváltozása segít.
    Alacsony növés és növekedési hormon>>

    Magyarországon a növekedési hormon kezelés gyermekkorban és felnőttkorban is nagyon szigorú feltételrendszerhez kötött, csak meghatározott kritériumok esetén írható és alkalmazható.

    Ha egy kisgyerek alacsony növekedés miatt kerül szakrendelésre, a részletes kivizsgálást követően, igazolt növekedési hormon hiány esetén, és az előírt feltételek- nem kielégítő növekedési ütem, csontérési elmaradás stb.- nyitott növekedési zónák mellett adható a hormoninjekció.

    Fia magassága a normál férfimagasság alsó határa felett van 1 cm-rel, valószínűleg az apai ágon hozott genetikai összetétel érvényesült. Ezzel a magassággal és lábmérettel kell megbarátkoznia.

      Meddig nőhet a testmagasság?


    Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen előállították, a gyógyítás szolgálatában áll. De lehet-e mindenkin segíteni? A növekedési hormon (GH, growth hormon) az agyalapi mirigyben termelődik. Ez a hormon felelős a növekedésért, de ezen kívül vannak más hatásai is. Ilyen pl. az, hogy a test izom-zsír arányát az izom irányába tolja el. A testmagasság addig nőhet, amíg a növekedési zónák (epifízisfuga) ezt lehetővé teszik. A növekedési zónák a csontok végeinél találhatóak. Gyermekkorban ezek nyitottak, lehetőség van az új csontszövet képzésével a csont hossznövekedésére.
    Meddig nőhet a testmagasság?>>

    (WEBBeteg/Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Bendegúz
    Kedves Kicsi,sok igazság van abban, amit mond, de egy alacsony ember "kicsisége" sokban függ egyéb tényezőktől...intelligenciájától, kiállásától, ambíciójától, motivációjától. A kicsiséget lehet más tulajdonságokkal, készségekkel "csökkenteni". Én hál'istennek elmondhatom, hogy 166-os férfiúi magasságom ellenére többet elértem az életben, mint a magas növekedésűek többsége, és rendszeresen kerülök olyan helyzetbe, amikor a nagyok felnéznek rám.Üdvözlettel,egy másik kicsi

    Írta: Szerintem
    És akkor ő még nem is törpenövésű... ÉS a szerencsések közé sorolható!va negy nagyon jó film az a címe Hogy The Station Agent (állomásfőnök) Pont egy törpenövésű ember életét mutatja be, mindenképp érdemes megnézni! Ha saját maga megbarátkozik vele onnantól nincsen gond ;)

    Írta: Kicsi
    Sajnos tapasztalatból azt kell, hogy mondjam, hogy az alcsony növés egy életen keresztül hátrány! Én 155 cm "magas" 48 éves nő vagyok. Egész életemben sokkal többet kellett letennem az asztalra, mint a "nagydarab" kolleganőimnek.Folyton el akarsák taposni, félre akarják lökni az embert. Hajlamosak velem lekezelően viselkedni, akár a szolgáltatóknál, akár a bankban, az üzletekben stb...az élet szó szerint minden. Szlogenként annyit tudok reagálni, hogy kicsi vagyok nem hülye! Nincs komplexusom,nem értelmezem félre a külvilágot. Már nálam okosabb emberek is tanulmányt írtak róla, hogy a magas növésűek könnyebben érvényesülnek. Ha a családom nem szeretne ennyire és nem ilyennek szeretne, már rég összeroppantam volna! Minden együttérzésem a fiatalemberé, maximálisan megtudom érteni. Egész életében harcolnia kell a hátrányos megkülönböztetés miatt.