Pajzsmirigyműtét utáni fulladás - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Több, mint egy éve operálták a pajzsmirigyemet, a bal oldali lebenyben rosszindulatú göb volt. Műtét után mindkét hangszalagom lebénult. Beszélni alig tudtam, állandóan köhögtem és fizikai terhelésre fulladtam, ha már egy pár métert sétáltam úgy éreztem megfulladok." - Válogatás az Orvos Válaszol rovat cikkei közül.

Tisztelt Doktornő

"Több, mint egy éve operálták a pajzsmirigyemet, a bal oldali lebenyben rosszindulatú göb volt. Műtét után mindkét hangszalagom lebénult. Beszélni alig tudtam, állandóan köhögtem és fizikai terhelésre fulladtam, ha már egy pár métert sétáltam úgy éreztem megfulladok. A panaszok nagy része már elmúlt, de sajnos fizikai terhelésre még mindig fulladok (pl. lépcsőzés, takaritás), nem olyan vészes, mint pár hónappal ezelőtt, vagy a műtét után közvetlen, de kellemetlen.
Rendszeresen járok fül-orr-gégészetre és ott azt tanácsolták, hogy lehet meg kellene csináltatnom a hangréstágitó műtétet. Mivel jár ez a műtét?"

Kedves Kérdező!

A hangréstágító műtéteknek több típusa van.

Ami általános jellemzőjük az az, hogy altatásban végezzük őket, és endoscopos módszerekkel. Azaz nem kell kívül metszéseket vezetni a nyakán, minden beavatkozás mikroműszerekkel a száján át bejutva a gége lumenébe történik.

Ezután akár hagyományosnak mondható eszközökkel, akár lézerrel manipulálva valamelyik hangszalag oldalra rögzítésével tágabbá teszik a hangrést.

A módszer választását az operatőr és a beteg igényei együtt határozzák meg.

A műtét hátránya amivel számolni kell: a hangrés tágításával a hang minősége romlik. Műtét után hangterápiára van szükség. A beszéd nehezebbé, a hang gyengébbé, rekedtebbé válik.

(WEBBeteg/ Dr. Piros Zsuzsanna)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.