Pajzsmirigy-túlműködés - Okai, tünetei és kezelése

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

Pajzsmirigyünknek fontos szerepe van a szervezet egészséges működésében, számos folyamatra kihatva. Betegségei szerteágazó tüneteket okozhatnak. A pajzsmirigyhormonok túltermelődése egy ezen betegségek közül. Leggyakrabban a 20 és 40 év közötti korosztályt érinti, előfordulása kicsit nagyobb nőknél.

További cikkek pajzsmirigy témában
5/1 A pajzsmirigy-túlműködés - Okok, tünetek, kezelés
5/2 A Graves-Basedow-kór
5/3 A göbös pajzsmirigy
5/4 Pajzsmirigy-megnagyobbodás (strúma) okai
5/5 A pajzsmirigy szerepe és a leggyakoribb eltérései

A pajzsmirigy-túlműködés okai

A pajzsmirigy-túlműködéshez (hyperthyreosis, hipertireózis) számos különböző ok vezethet:

  • autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór: az esetek 60-80%-a
  • thyreoiditis (pajzsmirigygyulladás)
  • autonóm adenoma
  • secunder módon fokozott TSH-termelődést okozó hypophysis-folyamat
  • a jód fokozott bevitele
  • túl sok pajzsmirigyhormon bevitele
  • strúma (golyva): leggyakrabban jódhiány következménye, nem feltétlenül jár a pajzsmirigyfunkció zavarával, de társulhat hozzá alul- vagy túlműködés is.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

Tévhit, hogy a pajzsmirigy túlműködése mindig tünetekkel jár, sokszor egy laboratóriumi szűrőteszt során derül csak ki a túlműködés. Máskor más szervek betegségeire engedhetnek következtetni a jelentkező tünetek. A panaszok szerteágazóak és eltérő súlyosságúak lehetnek.

A leggyakoribb panaszok a következők:

  • szapora szívverés, szívritmuszavar
  • magas vérnyomás
  • hasmenés, fogyás, akár fokozott étvágy mellett
  • hajhullás, bőr- és körömeltérések
  • lábszáron észlelt úgynevezett pretibialis ödéma
  • idegesség, ingerlékenység, álmatlanság
  • melegintolerancia, meleg, izzadékony bőr

A pajzsmirigy megnagyobbodása nem elsősorban a túlműködéshez kötődik, előfordulhat alulműködésben és túlműködésben (autoimmun Graves-Basedow-kór tünete is lehet), de nem törvényszerű. A megnagyobbodás oka gyakrabban strúma, adenoma, göb vagy daganat lehet.

Mik lehetnek a szövődmények?

A kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés következménye lehet szívritmuszavar (súlyos esetben szívelégtelenséghez vezetve), felborult anyagcsere, alultápláltság a fogyás és hasmenés miatt, fokozott fertőzéshajlam.

Kifejezett túlműködés esetén bármely életkorban előfordulhat az úgynevezett thyreotoxikus krízis, amely újszülöttben és idősekben súlyos, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Láz, magas vérnyomás, szapora szívverés, idegrendszeri és emésztőrendszeri tünetek, akár szívelégtelenség is felléphet. Ellátása sok esetben intenzív osztályos feladat.

Pajzsmirigy-túlműködés és meddőség, fogamzás

Maga a pajzsmirigy-túlműködés nem feltétlenül akadályozó tényező a teherbe esés szempontjából. Mindezzel együtt a terméketlenség miatt vizsgált nők 2-3 százalékánál derül ki pajzsmirigy-túlműködés.

A pajzsmirigyhormonok túltermelése rendszertelen mestruációt, menzeszkimaradást okozhat, illetve növeli a spontán vetélések gyakoriságát. Férfiak esetén a hyperthyreosis a spermiumok mozgásának zavarát okozhatja.

Mindezek miatt a kivizsgálás keretein belül mindig – és lehetőleg korán – ki kell térni a pajzsmirigyfunkció laboratóriumi vizsgálatára.

Pajzsmirigy-túlműködés és terhesség, szoptatás

Terhesség alatt előfordulhat átmeneti pajzsmirigy-túlműködés is. Ez akár a gesztációs thyreotoxikózis nevű súlyos állapotot is eredményezheti, ez azonban ritka. Általában átmeneti a terhesség alatt kialakuló hormontúltengés – elméletileg a magas HCG-szintnek szerepe van a kialakulásában –, az enyhe eset kezelést sem feltétlenül igényel, azonban követést igen, mert tarthat tovább vagy hosszú távon alulműködést okoz a pajzsmirigygyulladás. Gyakrabban észlelik ikerterhességnél és vészes hányások esetén. Tünetei átfedhetnek a terhesség során észlelhető eltérésekkel, ezért nem mindig egyértelmű és fordul a terhes nő vele orvoshoz, de szerencsére ritka folyamatról beszélünk.

Másik – ez a gyakoribb – esetben a meglévő pajzsmirigy-túlműködés mellett alakul ki terhesség. Jó esetben a hyperthyreosis ismert, gondozott és kezelt. A pajzsmirigy-túlműködésre utaló panaszok mellett ugyanis fokozza az anyai magas vérnyomás, preeklampszia, koraszülés kockázatát, káros lehet a magzatra is.

Terhesség után kialakuló úgynevezett posztpartum thyreoiditis a szüléseket követően az esetek 7%-ában alakul ki. Átmeneti, pár hétig vagy hónapig tartó pajzsmirigygyulladásról van szó, ami lehet, hogy gyógyszeres kezelést is igényel, átmehet alulműködésbe is.

Terhesség alatti pajzsmirigy-túlműködés esetén gyakoribb orvosi kontroll szükséges. Amennyiben kezelés indokolt, az elsősorban gyógyszeres. A propiltiouracil részesítendő előnyben, mivel a metimazol az első trimeszterben okozhat magzati károsodást. Később azonban akár váltani is kell, a propiltiouracil esetleges májkárosító mellékhatása miatt. Műtét ritkán, indokolt esetben szükséges lehet, de radiojód kezelés ellenjavallt.

Ismert Graves-Basedow-kór esetén javasolt az újszülött szűrése is.

Hogyan igazolható a pajzsmirigy-túlműködés?

A pajzsmirigy-túlműködés igazolásában a legfontosabb szerepe a laboratóriumi vizsgálatnak van, amit az okok tisztázása érdekében további vizsgálatok követhetnek.

Hogyan kezelhető a pajzsmirigy túlműködése?

A pajzsmirigy hormonok túltermelésének számos tünete és akár súlyos szövődménye lehet, így feltétlen indokolt alapos vizsgálata és szakszerű ellátása.

Alapvetően nem az okot tudjuk kezelni, csak a túlműködést állítjuk le, bizonyos formában.

Az, hogy melyik megoldást választjuk, függ a hyperthyreosis fajtájától, és egyénileg mérlegelve a beteg állapotától, életkorától, társbetegségeitől.

A megoldásnak három fő fajtája van:

  • gyógyszeres terápa
  • műtét
  • radiojód kezelés

Minegyik kezelési mód utánkövetést igényel. A betegség gyakran alulműködésbe megy át.

Mikor alkalmazunk gyógyszeres terápiát?

A pajzsmirigy-túlműködés leggyakrabban autoimmun folyamat révén alakul ki. A keringő autoantitestek késztetik indokolatlanul sok hormon képzésére és kibocsájtására a pajzsmirigyet. A számos kellemetlen és komoly tünet, valamint a szövődmények megelőzése érdekében elsősorban gyógyszeres kezelést – tireosztatikus kezelést – indítunk.

Emellett bármely eredetű túlműködés esetén törekedni kell az euthyreoid állapot – egyenletes hormonkibocsájtás – elérésére, így akár műtét szükségessége esetén is elsőkörben gyógyszeres előkezelés történik.

Az úgynevezett tireosztatikumok gátolják a hormonok képzését (a már előállított hormonokat nem befolyásolják).

Magyarországon alapvetően két hatóanyag használatos:

  • thiamazol
  • propiltiouracil

Mindkettőnek van előnye, hátránya, akadhat mellékhatása, alkalmazásuk gondos megfontolást igényel, terhesség, szoptatás esetén csak a második készítmény választható.

Ha a túlműködést autoimmun folyamat okozza, várható a kezeléstől a túlműködés leállása. Ha autonóm (külön önállósodott működésű terület) eltérés van a háttérben, akkor csak átmeneti eredmény várható, műtét vagy radiojód kezelés szükséges lesz.

Kontrollvizsgálat rendszeresen történik, ilyenkor elsősorban a pajzsmirigyfunkció ellenőrzése, vérképzésre gyakorolt esetleges mellékhatás felderítése, antitestvizsgálat történik vérvétel révén.

A pajzsmirigy-túlműködés műtéti kezelése

Elsősorban autonóm túlműködés miatt merül fel műtét. Fontos a beteg előkezelése, normális pajzsmirigyhormonszint mellett történhet a műtét.

A műtét során vagy a túlműködést okozó göb eltávolítása történik, vagy akár egy lebeny, vagy a teljes pajzsmirigy eltávolítására is sor kerülhet.

Az utókezelés és követés attól függ, mekkora terület eltávolítása történt, minél nagyobb, annál nagyobb eséllyel szükséges utólagos végleges pajzsmirigyhormon-pótlás.

Radiojód kezelés 131 jódizotóppal

Előkezelést igényel, mint a műtét, hatása nem azonnali, ezzel számolni kell.

A radiojód általában kapszula formájában alkalmazva szájon át kerül a beteg szervezetébe. Rövid elkülönítés szükséges, mert sugárforrásnak tekinthető a beteg. A nem szükséges vagy fel nem vett jódizotóp pár napon belül vizelettel távozik.

Végezhető autoimmun eredet mellett, adenoma esetén, ha a műtét ellenjavalt, vagy ha műtét után újra túlműködés jelentkezik.

Alapvetően igényel utólagos hormonpótlást, ezért folyamatos kontroll szükséges.

Milyen étrend javasolt pajzsmirigy-túlműködés esetén?

Túlműködés igazolásakor jódszegény étrend javasolt, vagyis kerülendőek a tengeri halak, a jódozott jó, az ásványvizek és jódtartalmú étrend-kiegészítők.

Fokozott B1-vitamin-igény lép fel (ennek természetes forrásai pl. a gabona, barnarizs, hüvelyesek, belsőségek), D-vitamin-pótlás is szükséges (megtalálható a tojásban, tejtermékekben, a gombákban és az édesvízi halakban, de sok esetben étrend-kiegészítő vagy orvosi javaslatra gyógyszer formájában is pótolni kell).

Mivel gyakran fogyás lép fel, gyakori, kis mennyiségű étkezés javasolt, és fehérjében, szénhidrátban gazdag étrend ajánlott!

Bővebben Pajzsmirigybetegek étrendje

Tovább A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.