A policisztás petefészek szindróma (PCOS) szövődményei

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve:

A PCOS-ben érintett nőknél nagyobb a valószínűsége az olyan betegségeknek is, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a méhnyálkahártya-betegségek. Ezek kockázata a túlsúlyos vagy elhízott nőknél fokozódik.

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség a termékeny korú nők körében, és feltételezések szerint a korosztály 4-12 százalékát érinti. Noha a PCOS bármely életkorú változókor előtti nőt érinthet, leggyakrabban az első menstruációs időszakhoz (menarche) közel diagnosztizálják. Ugyanakkor, ha a beteg a kényes tünetekkel, mint például szabálytalan menstruáció vagy túlzott szőrnövekedés nem fordul orvoshoz, a diagnózisra később kerül sor.

A kapcsolódó komplikációk prognózisát az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk.

Hirsutizmus

A PCOS gyakori tüneteként jelentkező túlzott szőrnövekedés mértéke a nő etnikumától függően nagymértékben változhat. Az ázsiai származású nőknél kevésbé valószínű, mint a kaukázusiaknál, még abban az esetben is, ha a szérum androgén szintjük hasonló. A hirsutizmus leggyakoribb oka a PCOS, és a nők 10%-át érinti.

Cukorbetegség

A PCOS-ben szenvedő nők 40%-ának van bizonyos mértékű inzulinrezisztenciája, így náluk fokozott a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Emellett több mint felüknél jelentkezik cukorbetegség vagy cukor tolerancia zavar 40 éves koruk előtt.

Éppen ezért testsúlytól függetlenül minden PCOS-es nő számára javasolt, hogy 30 éves korában diabétesz szűrővizsgálaton vegyen részt.

A túlsúlyos vagy elhízott nők számára ez már korábban is ajánlott, hiszen a testsúlyfelesleg fokozza a cukorbetegség kockázatát! Fontos, hogy ezeket a szűrővizsgálatokat rendszeres időközönként megismételjék, annak érdekében, hogy a kezelést még azelőtt megkezdhessék, hogy az állapot súlyossá fejlődjön.

Szívbetegségek

A PCOS-betegeknél fokozott a szívbetegségek kockázata és 4-7-szer magasabb a szívinfarktus kialakulásának veszélye. Ez valószínűleg egyéb szív- és érrendszeri tényezőkkel is összefüggésbe hozható, melyek szintén növelik a szív- és érrendszeri betegségek és a szívinfarktus kockázatát. PCOS esetén magasabb a hipertónia és a hiperkoleszterinémia kialakulásának valószínűsége is.

Endometriális rák

Fokozódik az endometrium hyperplasia és az endometriumrák kockázata. A PCOS-ben szenvedő nőknél háromszor magasabb, 9%-os az élethosszig tartó kockázat a méhnyálkahártyarák kialakulására.

Ennek oka az elhúzódó, peteérés nélküli időszakokban keresendő, mely során az ösztrogén hormon progeszteron nélkül van jelen a szervezetben, ami folyamatosan stimulálja a méh nyálkahártyájának növekedését. Ugyanakkor a kialakuló endometriumrák prognózisa megfelelő kezelési és szűrési módszerekkel javítható.

A szövődmények megelőzése

A prognózis javítható a betegség tüneteinek kezelésével. Az egészséges életmódra és különösen az egészséges táplálkozásra különös hangsúlyt kell fektetni az ideális testsúly fenntartása érdekében.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Polycystic Ovary Syndrome Prognosis (News-Medical)
Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

PCOS
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, a meddőség egyik leggyakoribb oka.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.