• Egy égéskésleltető adalékanyag hormonzavart okozhat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy égéskésleltető adalékanyag megzavarhatja az emberi hormonháztartást, mivel az ösztrogén női hormon felhalmozódásához vezethet.

    A bútorokban, számítógépek, televíziók felületén a gyulladás megakadályozására vagy lassítására használt tetrabróm-biszfenol-A vegyület (TBBPA) úgy viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén, és egy friss kutatás szerint megzavarhatja a hormonszintet szabályozó belső elválasztású mirigyek működését - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.

    Hirdetések

    Ez a vegyi anyag patkányoknál és egereknél rákot okoz, és évek óta kutatják, mennyire biztonságos. Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) új kutatása során a TBBPA-t atomi szinten vizsgálták meg 3D-s modellezési technika segítségével, hogy szabad szemmel is láthassák, mit tesz az anyag az emberi szervezetbe kerülve.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A 3D-eljárással láthatjuk, hogyan kötődik a tetrabróm-biszfenol-A az emberi fehérjékhez, például az ösztrogénhez. Ha egyes anyagok úgy viselkednek, mint a természetes hormonok, az gondot okoz az utóbbiak működésében. Az égéskésleltetőnél azt tapasztaltuk, hogy képes egy olyan enzimhez kapcsolódni, mely az ösztrogén anyagcseréjét irányítja. Ha ez az enzim nem működik, megnő a szervezet ösztrogénszintje. Tudományos kutatások szerint a túl sok ösztrogén számlájára írható a középkorúak hízása is" - magyarázta Linda Birnbaum, a tanulmány egyik résztvevője.

    A kutatók remélik, hogy tanulmányukat a cégek felhasználják arra, hogy a jelenleg használt égéskésleltetőknél biztonságosabb alternatívákat fejlesszenek ki. (http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10266838/Flame-retardant-chemicals-in-furniture-can-mimic-oestrogen-say-scientists.html)

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Okok, melyek hormonzavarokhoz vezethetnek

    A hormonzavarok igen gyakoriak manapság, melyek kellemetlen tüneteket és veszélyes szövődményeket is okozhatnak. Hogy mégis miért léphet fel a hormonális egyensúlyban hiba, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

    Pajzsmirigybetegség - Mik a tünetek? Kiket érinthet?

    A pajzsmirigy betegségei a szerteágazó tünetek miatt nem, vagy csak későn kerülnek felismerésre. A tünetekről és a diagnosztikus módszerekről dr. Szabó Andrea ultrahang-specialista beszélt.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Nem tud hízni? Ezek lehetnek az okai

    A legtöbb ember vissza-visszatérően kénytelen megküzdeni a felesleges kilókkal az egészség megőrzése érdekében. Éppen ezért általában a cikkek és a TV műsorok a súlyvesztésről szólnak, ám azokról, akik nem tudnak hízni, mélyen hallgatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.