• A pajzsmirigyműködés zavarai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányításában, hatással van az egész anyagcserére (a tápanyagok hasznosításától a vízháztartás egyensúlyban tartásáig), befolyással van a szellemi és a pszichés egyensúlyra, sőt az egész hormonháztartás működésére is.

    Mindezen feladatainak ellátásához a szervezetben lévő, illetve oda bekerülő jódból és fehérjéből állítja elő a tiroxin és a trijódtironin nevű hormonokat. Ezek a pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak. Amennyiben a pajzsmirigy – valamilyen okból – nem jut elég jódhoz, zavar támad a pajzsmirigyhormonok termelésében, így az egész szervezet működésében.

    Hirdetések

    A pajzsmirigyműködés zavarának jelei

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés


    Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Ha túl sok hormont termel, az sem jó. Részletesen a pajzsmirigy betegségek tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről.

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    A pajzsmirigy elégtelen vagy túlműködésére számos tényező – betegség, túlzott stressz, megváltozott hormonműködés, sőt a pszichés egyensúlyvesztés (válás, gyász, egzisztenciális problémák) – is hatással lehet. A különféle közérzetrontó panaszok önmagukban azonban még nem bizonyítják, hogy a pajzsmirigy működési zavaráról van szó.

    Az sem ritka, hogy a betegség kezdeti szakaszában a tünetek még nem elég markánsak. Fiatalabb korban e szerv alul- vagy túlműködését a pajzsmirigy önszabályozó képessége még korrigálhatja. Az idős emberek panaszaikat gyakran szervezetük általános „öregedésének”, vagy a már meglévő krónikus betegsége(ik)nek számlájára írják, ezért különböző orvosoknál – reumatológusnál, kardiológusnál, vagy éppen a belgyógyásznál – próbálnak enyhülést találni egészségi problémáikra, holott a pajzsmirigy működésében állt be zavar.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sokan csak akkor szánják rá magukat a célzott kivizsgálásra, vagyis akkor indulnak el a pajzsmirigy-szakrendelésre, ha a betegségük jelei láthatóvá – és önmaguk számára is zavaróvá – válnak, például megvastagszik a nyakuk, vagy kidülled a szemük, szárazzá, pikkelyessé, szürkévé, vagy épp ellenkezőleg, meleggé, pirossá válik az arcbőrük.

    A pajzsmirigy túlműködése

    Túlműködésekor a pajzsmirigy a szükségesnél több hormont termel. Ekkor – hogy el tudja látni a feladatát – szövetei megszaporodnak, megnagyobbodnak, megduzzadnak. E betegség kialakulásának számos oka lehet, és az életnek szinte bármely szakaszában megjelenhet: nem ritkán valamilyen vírusos betegség vagy autoimmunbetegség okozza.

    A túlműködésre a gyorsabb, gyakran aritmiás szívműködés, vagy akár légzészavar is figyelmeztethet, de jellemző tünet lehet a meleg, kipirult arcbőr is. Gyakori a szem kidülledése, illetve a strúma kialakulása, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása. A betegség fokozott alapanyagcserében, szapora pulzusban, jó étvágy melletti testsúlycsökkenésben, verejtékezésben, gyors hangulatváltozásokban is „megnyilvánulhat”. A pajzsmirigy túlműködésének kezelésében az első lépés a fokozott hormonműködés gyógyszeres „blokkolása”, illetve a jód/izotópkezelés.

    A pajzsmirigy-alulműködése

    Alulműködés esetén - a folyamat súlyosságától függően - általánosságban a következő tünetek jelentkeznek kezeletlen esetben:

    • gyengeség és fáradékonyság, állandó fáradtságérzet;
    • rossz közérzet, idegesség, ingerlékenység vagy álmatlanság, amely negatívan befolyásolja a munkavégzést és a társas kapcsolatokat is;
    • koncentrálóképesség csökkenése, hangulatingadozások;
    • bőrszárazság, hajhullás,
    • testsúlynövekedés megfelelő táplálkozás vagy elegendő testmozgás mellett is;
    • székrekedés,
    • szívműködés lassulása,
    • nemi funkciók felborulása (pl.: menzeszavar, nemi vágy csökkenése), vetélések;
    • ezen tünetek mellett még egyéb panaszok is jelentkezhetnek.

    Mivel a tünetek önmagukban gyakori problémák vagy más betegségeket is jelezhetnek, ezért gyakran nehezen diagnosztizálják a hypothyreosist. Fontos azonban, hogy a tünetek összessége utalhat pajzsmirigy-megbetegedésre, de egy-egy tünet fennállása önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy a pajzsmirigy működési zavara okozza a panaszt. Gyanú esetén ezért mindig érdemes megkérdezni a gondozó orvost egy kivizsgálás szükségességéről.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    A fejlődés 1 éves korig általában a szokottnak megfelelő, ekkor azonban megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Okok, melyek hormonzavarokhoz vezethetnek

    A hormonzavarok igen gyakoriak manapság, melyek kellemetlen tüneteket és veszélyes szövődményeket is okozhatnak. Hogy mégis miért léphet fel a hormonális egyensúlyban hiba, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

    A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

    Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.

    Pajzsmirigyrák: tünetek és kezelés - Áttekintés

    A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai ritkán fordulnak elő - az összes rosszindulatú daganat kevesebb mint 1 százaléka, az endokrin mirigyek rosszindulatú daganatai között azonban a leggyakoribb. A pajzsmirigydaganatok nagy többsége jól kezelhető betegség.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.

    Göbös pajzsmirigy

    A pajzsmirigyműködés zavara esetén az elváltozások egyik formája a pajzsmirigygöbök megjelenése lehet. Amennyiben a pajzsmirigy kivizsgálására kerül sor, minden esetben kulcskérdés, hogy találhatóak-e göbök a szervben, és ha igen, milyen jellegűek.

    3 jel, ami pajzsmirigyrákra utal

    A pajzsmirigyrák korai észlelése életmentő lehet. Ráadásul akár kézzel is kitapintható a rendellenesség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.