• Endokrin betegségek

   • Cikkek

    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-03-09 09:41
    Pajzsmirigy
    Pajzsmirigy-alulműködésben - hypothyreosis - a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2018-06-16 20:09
    Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
    2018-06-14 20:19
    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika endokrinológus
    2018-06-12 18:37
    A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai ritkán fordulnak elő - az összes rosszindulatú daganat kevesebb mint 1 százaléka, az endokrin mirigyek rosszindulatú daganatai között azonban a leggyakoribb. A pajzsmirigydaganatok nagy többsége jól kezelhető betegség.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2018-06-12 05:21
    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.
    Betegségek megértése
    Oxygen Medical - Dr. Szabó Andrea, ultrahang-specialista
    2018-06-09 16:01
    A pajzsmirigy betegségei a szerteágazó tünetek miatt nem, vagy csak későn kerülnek felismerésre. A tünetekről és a diagnosztikus módszerekről dr. Szabó Andrea ultrahang-specialista beszélt.
    Betegségek megértése
    Budai Endokrinközpont - prof. Balázs Csaba, endokrinológus
    2018-05-28 17:25
    A pajzsmirigyműködés zavara esetén az elváltozások egyik formája a pajzsmirigygöbök megjelenése lehet. Amennyiben a pajzsmirigy kivizsgálására kerül sor, minden esetben kulcskérdés, hogy találhatóak-e göbök a szervben, és ha igen, milyen jellegűek. Jelnyelvi verzió
    Betegségek megértése
    WEBBeteg, otvenentul.hu
    2018-05-20 16:25
    A pajzsmirigyrák korai észlelése életmentő lehet. Ráadásul akár kézzel is kitapintható a rendellenesség.
    Betegségek megértése
    Endokrinközpont.hu
    2018-05-16 20:09
    A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek differenciál diagnosztikájánál igen nagy jelentősége van a jó- és a rosszindulatú elváltozások elkülönítésének, hiszen ez nagymértékben meghatározza a további teendőket. A vékonytű biopszia elvégzése ebben igen nagy segítséget jelent, ám vannak esetek, amikor az ún. BRAF génmutáció vizsgálatára is szükség van. Hogy pontosan mit takar az elnevezés, és hogy mikor érdemes ellenőriztetni a zavar fennállását, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus; Budai Endokrinközpont
    2018-05-12 16:04
    A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorokban sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron át az időskorig egyaránt kimutathatóak és hasonló tünetekkel jelentkeznek.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2018-05-10 05:21
    A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit latinul thyreoiditisnek nevezzük, ezek a leggyakrabban előforduló endokrin betegségek. Három fő csoportba oszthatjuk őket: létezik akut, szubakut és krónikus formája is.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!