Hogyan enyhíthetők az irritábilis bél-szindróma tünetei?

MTI
megjelent:

Egy antibiotikum alkalmazásával csökkenthető az irritábilis bél-szindróma (IBS) puffadás, hasi fájdalom, vizes széklet vagy szorulás formájában jelentkező tünetei a betegek egy részénél.

Ez az első potenciális gyógyszeres kezelés a betegségre, amely csak az Egyesült Államokban 30 millió embert érint - közölték szerdán amerikai kutatók. A betegség puffadást, hasi fájdalmakat, vizes székletet vagy szorulást okoz, és a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban ismertetett megállapítások azt látszanak igazolni, hogy bélbaktérium okozhatja.

Mint Yehuda Ringel, a tanulmány társszerzője elmondta, a rifaximin-hatóanyagú antibiotikum enyhítette az IBS-ben szenvedők tüneteit. Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA már engedélyezte a hatóanyagot, amelyet az utazók hasmenéseként ismert tünetek kezelésére hoztak forgalomba. Mark Pimentel kutatásvezető, a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ munkatársa elmondta, hogy a páciensek panaszai enyhültek az antibiotikumos kezelés után, bár volt, akiknél a javulás hetekkel a kúra befejezését követően kezdődött.

A klinikai kipróbálást - amelyben öt amerikai kórház és több mint 600 IBS-páciens vett részt - a gyógyszer gyártója támogatta. A próbába bevont emberek vagy 550 milligramm rifaximint, vagy placebót kaptak naponta háromszor, két héten át, majd legalább tíz hétig nyomon követték egészségi állapotukat. Két héttel a kezelést követően a gyógyszert szedő páciensek 40 százalékánál enyhültek a tünetek, míg a placebót szedőknél ez az arány 30 százalék volt.

Minden rendben van az emésztőrendszerével?
Az étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó teszt kitöltésével megtudhatja, mennyire fenyegeti a gyomorbetegségek kockázata. Az emésztőrendszer állapota teszt

(MTI)

Cikkajánló

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Irritábilis bél szindróma
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.