Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

A bélflóra egészsége kiemelt szerepet játszik

A tápcsatorna egészségmegőrzésének alappillére az egészséges táplálkozás. Napjainkban sokat hallhatunk erről a témáról, azonban sokszor ellentmondásokkal is találkozhatunk. Természetesen nem általánosíthatunk, egyénre szabottan számos összetevő figyelembevételével kell összeállítani az ideális tápanyagszükségletet! Azonban az általánosságban elmondható, hogy az egészséges táplálkozás nem jelenti egyik élelmiszer tilalmát sem, lényege a mértékletesség.

Étrendünk összeállítása során érdemes előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péktermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, főzelékeket, fehér és sovány húsok fogyasztását, halakat, élőflórás natúr joghurtokat. A legfontosabb szempont, hogy vegyes táplálkozást folytassunk, változatosan étkezzünk, válogassunk a különböző gabonafélék, húsok, zöldségek, gyümölcsök között, ne essünk túlzásokba és ne váljunk a szokások rabjává.

Az egészséges táplálkozás alapszabályai

  • Sokszor emlegetett mondat: a „Többször együnk keveset!” Napi 4-5 alkalommal, kis mennyiségű élelmiszer elfogyasztásával nem terheljük meg egyszerre az emésztőrendszerünket, elősegítjük és megkönnyítjük szervezetünknek ez emésztés folyamatát.

  • Az alapanyagok kiválogatása során fektessünk nagy hangsúlyt az élelmi rostokban gazdag nyersanyagok felhasználására. Jótékony hatással vannak a bélrendszer működésére: méregtelenítő funkciójuk mellett segítik az emésztést és táptalajt biztosítanak az egészséges bélflórát alkotó mikroorganizmusok számára. Főzéshez, sütéshez zsír helyett válasszunk inkább olajat vagy margarint, de ezekből is csak a szükséges mennyiséget! Bő zsiradékban történő sütés helyett, süssünk sütőzacskóban, fóliában, fólia alatt, zöldségek elkészítésénél részesítsük előnyben a párolást!

  • Kerüljük a túlzott fűszerhasználatot, beleértve a nagy mennyiségű só, csípős fűszerek alkalmazását, továbbá azokat a fűszerféleségeket is mellőzzük, amelyekhez a tápcsatornánk nincs hozzászokva! Az ételek sűrítéséhez használjuk a liszt teljes kiőrlésű változatát, de kiválóan alkalmas erre a célra a keményítő vagy a zabkorpa használata. Köretként fogyasszunk friss zöldségekből készült salátákat, barna rizst, esetenként a burgonya is megengedett!

  • Vacsorára kerüljük az energiadús, magas szénhidrát és fehérje tartalmú élelmiszerek, valamint zsíros ételek fogyasztását! Iktassunk be gyümölcsöt, zöldséget az étrendünkbe, tízóraira, uzsonnára is kiváló választás. Alacsonyabb fehérjetartalmuk és magasabb rosttartalmuk miatt csökken a tranzitidejük, vagyis kevesebb időt töltenek a tápcsatornában, továbbá jelentős szerepük van a méregtelenítésben, rosttartalmuknál fogva javítják az emésztést, és vízhajtó hatással is bírnak.

  • Szervezetünknek nagy szüksége van az ideális folyadékbevitelre. A legjobban akkor döntünk, ha a vizet választjuk folyadékpótlás céljából. Egy átlagos testsúlyú felnőtt számára az ajánlott napi folyadékfelvétel 1.5-2 liter, melyből többre is szükség lehet például nyáron, vagy sporttevékenységek alkalmával. Figyeljünk oda az elegendő mennyiség bevitelére és ne csak akkor igyunk, ha már szomjúság kínoz bennünket! Hanyagoljuk a cukros üdítők fogyasztását, de óvakodjunk az édesítőszerrel készült ivólevektől és a 100%-os gyümölcstartalmú, hozzáadott cukor nélküli gyümölcslevektől is. Ezek fogyasztása is csak mértékkel javasolt!

Az egészségünk érdekében tartsuk be a szabályokat

Megkíméljük magunkat a kellemetlen tünetektől és: a bélflóra egyensúlyának felborulása számos kínzó panasz kialakulásához vezet, továbbá az immunrendszer működésében a bélflóra alapvető résztvevő, így annak károsodásával meggyengül az immunrendszerünk is.

Az elfogyasztott táplálék minősége és mennyisége döntően befolyásolja bélflóránk működését és jelentős szerepet játszik emésztőrendszerünk egészségének megőrzésében. A túlzott szénhidrátfogyasztás esetén a bélrendszerben az erjedési folyamatok lesznek túlsúlyban, savas lebontási termékek képződnek kóros mennyiségben, túlzott gázképződéshez vezet, és a kellemetlen tünetek mellett, mint a puffadás és hasi görcsök, zavarttá válik a tápanyagok hasznosulása is. A túlzásba vitt fehérje fogyasztással a bélben zajló rothasztási folyamatoknak kedvezünk, melynek következtében a tejsavbaktériumok kiszorulnak és szintén a savas kémhatás felé tolódik az egyensúly. A zsiradékok az epesavképződést fokozva károsítják a bélflórát.

Mit tehetünk, ha a bélflóra egyensúlya felborult?

Ha a tipikus panaszokat észleljük, egészségünk megőrzése érdekében gyors megoldásra van szükségünk, azonban vannak olyan esetek, mint például az antibiotikus kezelések, mikor még a tünetek kialakulása előtt célszerű az úgynevezett probiotikumok használatához folyamodni: jótékony hatású mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) szájon keresztül a vastagbélbe kerülve jótékony hatást fejtenek ki és segédkeznek a normál flóra helyreállításában, amely eredményeként a kellemetlen panaszok is megszűnnek!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.