• A lisztérzékenységet kiváltó trió

        Szerző:
        WEBBeteg

        Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.

        A lisztérzékenységről
        A betegség diagnosztizálása könnyű, ha gondolunk rá, de a szerteágazó, gyakran atípusos tünetek miatt sokszor akár egy évet is késhet a betegség felismerése.

        A lisztérzékenységről bővebben

        A lisztérzékenységet a glutén intolerancia okozza, mely az olyan élelmiszerekben található meg, mint például a kenyér, tészta, keksz. Körülbelül minden századik embert érintő betegségről van szó, mely főként a nőket érinti.

        A glutén és a coeliakia közötti összefüggést, mintegy 60 évvel ezelőtt ismerték fel, ám a tudósok eddig nem tudták, pontosan a glutén mely összetevői felelősek a betegség kialakulásáért.

        Hirdetések

        A kutatás során 200 lisztérzékeny beteget vizsgáltak Oxford és Melbourne klinikáin, az eredményről pedig a Science Translation Medicine című szakfolyóirat számolt be korábban.

        A kutatásban résztvevő önkénteseket arra kérték, hogy kenyeret, rozs muffint vagy főtt árpát egyenek. Hat nappal később vért vettek tőlük, hogy megmérhessék az immunreakciójukat a több ezer különböző glutén alkotóelemre vagy peptidre.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei
        Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        A vizsgálat 90 olyan peptidet talált, mely valamiféle immunreakciót váltott ki, ezek közül is háromról derült ki, hogy különösen mérgező.

        Bob Anderson professzor, a Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research vezetője szerint, ez a három összetevő felelős a lisztérzékenyeknél megfigyelhető, gluténre adott immunválaszok jelentős részéért.

        Noha a lisztérzékenység gluténmentes diétával kezelhető, ez általában nagy kihívást jelent a betegek számára. A betegek közel felénél, a gluténmentes diéta megkezdését követő öt év múlva is fennáll a bélkárosodás.

        Anderson professzor elmondta, hogy egy új lehetséges terápiát dolgoztak ki, mely az immunterápia segítségével, a három mérgező peptid kis mennyiségének teszi ki a lisztérzékeny betegeket.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A lisztérzékenységről

        • A lisztérzékenység autoimmun betegség.

        • A búzában, rozsban, árpában található glutén, immunreakciót vált ki az arra érzékenyeknél.

        • Leginkább a vékonybél bélését károsítja, ám más szerveket is érinthet.

        • A tünetek enyhétől a súlyosig egyénenként változnak.

        • Leggyakoribb tünetek a hasmenés, hányás, hányinger, visszatérő hasi fájdalom, fáradtság, fejfájás, fogyás és szájfekélyek.

        • Egyes tüneteket tévesen az irritábilis bél szindrómával, vagy a búza intoleranciával kevernek.

        Forrás: WEBBeteg
        Cs.K., fordító; BBC
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

        A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik fel

        A coeliakia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

        A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

        A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

        Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

        A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg, ugyanis lisztérzékeny. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

        Biztosan lisztérzékenységről van szó? Indokolt a gluténmentes étrend?

        Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.

        Nem fejlődik rendesen a gyerek, ha gluténmentesen étkezik?

        A cöliákia, más néven autoimmun lisztérzékenység diagnózisa után sok szülőben felmerül, hogy az addig megszokott étrend helyébe lépő gluténmentes alapanyagok és ételek képesek-e biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA