Gyomorfertőzések következményei

MTI
megjelent:

A gyomorfertőzések képesek olyan tünetek kiváltására, amelyek az egész emésztőrendszert érintik, és hosszú távú következményei vannak.

Egy tíz évvel ezelőtt történt ivóvízfertőzés utóhatását követték nyomon amerikai kutatók, akik megállapították, hogy a fertőzöttek körében évekkel később is jóval nagyobb volt az emésztési zavarok kockázata.

Az Ontario állambeli Walkerton városkában 2000-ben tört ki gasztroenteritisz (gyomor- és bélhurut) járvány, miután a városi ivóvízbázis tehéntrágyával szennyeződött. Ekkor legalább 2300 ember betegedett meg, heten meghaltak.

Alex Ford, a hamiltoni McMaster Egyetem orvosi központjának munkatársa kutatócsapatával nyomon követte az érintettek egy részének egészségi állapotát. Vizsgálatokat végeztek 2002-ben, majd 2008-ban is.

A második tanulmányban 1088 ember vett részt, akik kétharmada a korábbi fertőzöttek közül került ki.

A kutatók megállapítása szerint a korábbi fertőzöttek 50 százalékának voltak emésztési panaszai, míg azoknak, akik nem betegedtek meg a járvány alatt, csak 30 százaléka jelzett ilyen tüneteket.

Ford úgy véli, eredményeik bizonyítják, hogy a gyomorfertőzések képesek olyan tünetek kiváltására, amelyek az egész emésztőrendszert érintik, és hosszú távú következményei vannak.

Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg. Mi okozza a fokozott gáztermelés és mit tehetünk ennek elkerülésére?

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.