• Colitis ulcerosa - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bár a colitis ulcerosa csak ritkán okoz életet veszélyeztető állapotot, egy nagyon súlyos betegség, amelynek akár életveszélyes szövődményei is lehetnek. Figyeljen a tünetekre, és szükség esetén forduljon időben orvoshoz!

    A téma cikkei
    4/1 Mi a colitis ulcerosa?
    4/2 Colitis ulcerosa - Mikor forduljunk orvoshoz?
    4/3 A colitis ulcerosa kezelése
    4/4 Életviteli tanácsok colitis ulcerosa esetén

    Keresse fel orvosát, hogyha székelési szokásaiban tartós változás állt be, vagy ha a colitis ulcerosa alábbi tünetei jelentkeznek:

    • hasi fájdalom,
    • vér a székletben,
    • időről időre ismétlődő hasmenés, ami nem reagál a vény nélküli gyógyszerekre,
    • két napon túl fennálló indokolatlan láz.

    Orvosa nagy valószínűséggel a tünetek hátterében álló egyéb lehetséges okok kizárása után állítja fel a colitis ulcerosa diagnózisát. Ki kell zárni a Crohn-betegséget, az ischaemiás colitist, a fertőzéses megbetegedéseket, az irritábilis bél szindrómát, a diverticulitist és a vastagbélrákot. A diagnózis felállításához az alábbi vizsgálatokra lehet szükség.

    • Vérvizsgálatok. Orvosa vérvizsgálatot javasolhat a vérszegénység, illetve a fertőzéses megbetegedések kizárására. Két vizsgálat segítségével bizonyos antitestek jelenléte mutatható ki, és segítségükkel meg lehet állapítani, hogy Ön a gyulladásos bélbetegségek melyik típusától szenved. Nem minden colitis ulcerosás betegnél van azonban jelen ez az antitest. Ezek a vizsgálatok nem elég érzékenyek a rutin használathoz, de bizonyos körülmények között hasznosak lehetnek.

    • Colonoscopia. A colonoscopiás vizsgálat segítségével orvosa a teljes vastagbelet át tudja tekinteni egy vékony, rugalmas, megvilágított cső segítségével, amit egy kamerához csatlakoztatnak. Az eljárás során kis bélfal mintákat vételezhető, amelyet aztán a laboratóriumban megvizsgálnak. Néha ez a szövetminta segít alátámasztani a diagnózist. Ha a mintában gyulladásos sejtek csoportjai (más néven granulomák) találhatók, akkor nagyobb a valószínűsége a Crohn-betegség fennállásának, mert a granuloma nem jellemző a colitis ulcerosára. Az eljárás szövődményeként a vastagbél fala átfúródhat, vérzés alakulhat ki, különösen biopszia esetén.

    Hirdetések
    • Flexibilis sigmoidoscopia. Ezen eljárás során orvosa egy vékony, rugalmas, megvilágított cső segítségével tekinti át a vastagbél utolsó 50-60 cm-es szakaszát, a szigma belet. A vizsgálat általában néhány percig tart, eléggé kellemetlen, és fennáll a bélfal átlyukasztásának veszélye is. Másik probléma az eljárással, hogy a vastagbél magasabb szakaszán levő elváltozásokat ezzel a módszerrel nem lehet felismerni.

    • Báriumos beöntés. Ez a diagnosztikus vizsgálat lehetővé teszi, hogy orvosa a teljes vastagbél szakaszt röntgen vizsgálat segítségével áttekintse. A bárium egy kontraszt anyag, amely beöntéssel kerül be a bélbe, néha levegőt is adnak hozzá. A bárium feltölti és bevonja a bélfal belső felszínét, ezáltal a végbél, a vastagbél és a vékonybél kis szakaszának sziluettje megjeleníthetővé válik. A báriumos beöntés nem ad annyira pontos képet, mint a colonoscopia, és nem teszi lehetővé a mintavételt. Nem javasolt továbbá a mérsékelten súlyos vagy súlyos betegeknél, mert a vizsgálat szövődményeket okozhat.

    • Vékonybél röntgen vizsgálat. Ez a vizsgálat a vékonybél azon szakaszait tekinti át, amelyeket colonoscopiával nem lehet megítélni. A vizsgálat előtt bárium koktél ivását követően röntgen vizsgálattal megjelenítik a vékonybelet. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség elkülönítését.

    Milyen szövődményekkel járhat a colitis ulcerosa?

    Toxikus megacolon. A colitis ulcerosa legsúlyosabb akut szövődménye a toxikus megacolon. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a vastagbél mintegy megbénul, a mozgása leáll, így a belekben nem továbbítódik a béltartalom, és nem távoznak a szelek sem. A toxikus megacolon tünete lehet hasi fájdalom, duzzadás, hasi puffadás, láz és gyengeség, továbbá zavarttá válhat, járása bizonytalan lehet. Kezeletlen esetben a vastagbél megrepedhet, hashártyagyulladást előidézve. A toxikus megacolon egy életveszélyes állapot, ami azonnali műtéti megoldást igényel!

    A colitis ulcerosa további szövődményei közé tartozhat a perforálódott (átlyukadt) vastagbél, a jelentős mennyiségű folyadékvesztés következtében a kiszáradásveszély, májbetegség kialakulása, továbbá a bőr, az ízületek és a szemek gyulladása.

    Fontos tudni!
    Ha Önnek 8-10 éve van colitis ulcerosája, mindenképpen évente-kétévente menjen el colonoscopiás vizsgálatra a vastagbélrák korai tüneteinek időben történő felismerése érdekében.

    A gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák. Mind a colitis ulcerosa, mind a Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kockázatát. Ennek ellenére a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek 90 százalékánál sohasem alakul ki daganatos megbetegedés. Fokozott azonban a kockázat, hogyha a betegség már 8-10 éve áll fent, és a teljes bélszakaszt érinti. Kevésbé valószínű, hogy daganatos elfajulás megy végbe, ha a vastagbélnek csak egy része érintett.

    Születési rendellenességek. Ha Önnek colitis ulcerosája van, beszéljen orvosával, mielőtt teherbe esne, vagy apává válna. A gyulladásos bélbetegségek kezelésére használt bizonyos gyógyszerek születési rendellenességet okozhatnak, illetve egyes gyógyszerek az anyatejen keresztül bejuthatnak a csecsemőbe. Az aktív colitis ulcerosa növeli a magzati elhalás és a koraszülés valószínűségét. Ha Ön terhes, mindenképpen olyan szülészt válasszon, aki gyakorlott a gyulladásos bélbetegségben szenvedő kismamák gondozásában!

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    4/1 Mi a colitis ulcerosa? |  4/2 | 4/3 A colitis ulcerosa kezelése
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    A kezeletlen reflux szövődményei

    A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló, maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.

    A gyomorfekély szövődményei

    A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények kísérik, amelyek kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.

    A szívelégtelenség kivizsgálása

    A szívelégtelenségben szenvedő beteg életkilátásai a háttérben álló októl, a súlyosságtól és az általános egészségi állapottól függenek. A pontos diagnózis felállításával számos betegnél kiválasztható az a terápia, amellyel jelentősen javítható lesz a szív működése.

    Asztma - Mikor és miért forduljon orvoshoz?

    Az asztma évente több százezer nap iskolai és munkahelyi hiányzásért felel minden évben. A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham előjeleit.

    A gyulladásos bélbetegségek biológiai terápiája

    A gyulladásos bélbetegségek - Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás - kezelésének legmodernebb lehetőségeit az úgynevezett biológiai terápiás szerek jelentik. Ezek olyan természetes anyagok, amelyeket a szervezet adott fehérjéje ellen vetnek be, és biotechnológiai úton állítanak elő, például baktériumokkal termeltetnek meg.

    A gyulladásos bélbetegségek műtéti kezelése

    A gyulladásos bélbetegségek - fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség - fellángolásainak megelőzésére, illetve tüneteinek megszüntetésére, visszaszorítására ma már sokféle gyógyszer áll rendelkezésre. A szövődmények megelőzése, illetve meggyógyítása érdekében azonban műtétekre is szükség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA