Hogyan kezelhető a végbélrepedés?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A végbélrepedés (anális fisszúra, fissura ani) kezelésére elsőként konzervatív (nem sebészi) terápiás módszereket alkalmaznak, így fájdalomcsillapító krémeket, kenőcsöket, ülőfürdőket. Az akut végbélrepedés ily módon jól gyógyítható. A krónikus végbélrepedés esetében azonban előfordulhat, hogy a konzervatív módszerek eredménytelenek, és akkor fontolóra kell venni a műtét lehetőségét is.

Végbélrepedés - A téma cikkei

2/1 Végbélrepedés - Okok, tünetek és megelőzés
2/2 Hogyan kezelhető a végbélrepedés?

A megfelelő terápia kiválasztásához tehát fontos elkülöníteni az akut és krónikus formát. Nem csupán a tünetek fennállásának időtartama számít, hanem annak is döntő jelentősége van, hogy milyen mértékben károsodtak a szövetek.

Akut anális fisszúra esetén inkább felületi nyálkahártya-sérülésről van szó, amelyet például kemény széklet, de bármiféle mechanikai behatás is okozhat. Konzervatív kezeléssel jól gyógyítható.

A krónikus végbélrepedés az akut végbélrepedésből alakul ki. Az akut nyálkahártya-sérülés ugyanis megfelelő kezelés híján mély fekéllyé válik és a sebszélek hegesednek. Idővel hegesedik és fibrotizál a belső záróizom is. A végbélnyílás környékén heges szövetszaporulat, úgynevezett előörs csomó alakulhat ki. Az állandó gyulladások és az elégtelen vérellátás lassítja a sebgyógyulást. Gyógyulás többnyire csak műtéttel érhető el, azonban krónikus végbélrepedés esetén is mindig a konzervatív kezelési lehetőségeket részesítik előnyben, mivel a műtét a székletinkontinencia (a székletürítés kontrollálásának elvesztése) kockázatával jár.

A higiéniai szabályok betartása és a helyes táplálkozásra való átállás elengedhetetlenül szükséges az eredményes kezeléshez mindenféle terápiás módszer mellett is. A higiénia és az egészséges táplálkozás a végbélrepedés megelőzésének szempontjából is fontos.

Ezt olvasta már? A rostok szerepe az étrendben

Higiéniai szabályok

A végbélnyílás környékének túlságosan gyakori szappanos lemosása általában csak rövid időre csökkenti a viszketést és az égő érzést. Az érzékeny bőr elveszíti a védelmét szolgáló természetes savköpenyét és kiszárad. Ennek következtében már nem lesz védve a székletben lévő agresszív anyagokkal szemben, így a baktériumok könnyebben behatolnak a bőrbe és a végbélrepedés tüneteit súlyosbítják.

A végbélkörnyéki területeket a legjobb székletürítés után langyos vízzel lemosni, szappan és tusolózselé nélkül. A nedves WC-papír és a nedves törlőkendők használata nem ajánlott, mivel az azokon lévő adalékanyagok a bőr allergiás reakcióját válthatják ki. Ráadásul elvonják a bőr természetes zsírrétegét és irritálják is a bőrt. Ne használjon kemény WC-papírt! Az intim lemosók, intim tisztálkodószerek, intim spray-k alkalmazása kerülendő!

A táplálkozási szokások javítása

Ha csak nem egyszeri eset a székrekedés, ami például egy nyaralás alkalmával jelentkezhet, akkor a táplálkozási szokások és az étrend megváltoztatása szükséges. Ez minden esetben ajánlott, a végbélrepedés kezelése mellett is, akár házi gyógymódokkal próbálkozik, akár konzervatív orvosi, akár műtéti kezelésben részesül. A székrekedés elkerülése ugyanis elengedhetetlen mind a gyógyuláshoz, mind a megelőzés érdekében. Fontos, hogy étrendje gazdag legyen élelmi rostokban (ballasztanyagok), legalább napi 30 g élelmi rost elfogyasztása javasolt teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, zöldségek, saláták formájában. A ballasztanyagok serkentik a bélmozgást, és azzal, hogy vizet kötnek meg, növelik a széklet víztartalmát. Ezáltal a széklet lazább lesz. Kiváló rostforrás például a búzapehely. Rostokban gazdag étrend mellett mindig kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. A rostokban gazdag ételeket fokozatosan kell beépíteni az étrendbe, hogy az emésztőrendszernek legyen ideje alkalmazkodni az átálláshoz, az új étrendhez.

Ez a cikk is érdekelheti Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

Konzervatív (nem műtéti) kezelés

Az akut anális fisszúra kezelhető olyan krémekkel, amelyek a végbélzáró izmot ellazítják. Ezek úgynevezett kalciumanatagonistákat vagy nitrátot tartalmaznak. Emellett fontos a széklet lágyítása, ami elsősorban megfelelő étkezéssel érhető el, de szükség esetén székrekedés ellen szedhetők például makrogoltartalmú gyógyszerek. Továbbá helyileg alkalmazhatók érzéstelenítő kenőcsök. Ülőfürdők alkalmazásával és a higiéniai szabályok betartásával általában elérhető a tünetek enyhülése. A kenőcsök használata előtt mindig alaposan mosson kezet, hogy a seb elfertőződésének lehetőségét megakadályozza.

A krónikus végbélrepedés konzervatív kezelési lehetőségei közé tartozik a beteg saját maga által naponta többször és nagyon óvatosan alkalmazott végbéltágítás végbéltágító eszköz segítségével. A záróizom görcse ezzel valamelyest csökkenthető, így a terület vérellátása javul. Ez összességében a gyógyulási folyamat javulásához vezet, és a záróizom területén a fibrotizáció (megkeményedés a kötőszövet-képződés miatt) ellen is hathat.

Házi gyógymódok a végbélrepedés kezelésére

Sok házi gyógymód jól beválik az akut végbélrepedés kezelésére. Ezekkel a módszerekkel meg lehet próbálni gyorsítani a gyógyulási folyamatot. A házi gyógymódok – ahogy valamennyi gyógymód – alkalmazása mellett rendkívül fontos az alapvető tisztálkodási szabályok betartása is. A házi módszerek közül elsősorban az ülőfürdőket alkalmazzák. A táplálkozási szokások, az étrend helyes irányba történő megváltoztatásával a széklet állaga lágyítható, és ezzel a végbélrepedés fő oka hatékonyan kiküszöbölhető. Ha azonban ezen intézkedések ellenére néhány napon belül nem észlelhető javulás, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az orvosi kezelés halogatása a végbélben lévő nagy baktérium-csíraszám miatt fertőzésekhez és súlyos komplikációkhoz vezethet.

Ülőfürdők

A végbélrepedés nagyon jól kezelhető ülőfürdővel. A fürdőkádba – vagy ha van, akkor kifejezetten ülőfürdőzésre alkalmas kádba – engedjen langyos vizet, ehhez öntsön kamillakivonatot. A kamillakivonat elkészítéséhez 1 csésze szárított kamillavirágot forrázzon le kb. 1 liter vízzel és fedő alatt hagyja állni 5 percig, majd szűrje le és a kivonatot öntse a kádban lévő vízhez. Hagyja az egészet langyosra hűlni, mielőtt beleül. Csak az altestét lepje el a víz, a lábait tegye ki a vízből, és ülő helyzetben tartózkodjon. Viseljen felsőruházatot, és a meghűlés megelőzése érdekében – különösen hidegebb évszakokban – viselhet zoknit és pulóvert is. A víz hőmérsékletét 10-15 percen belül meleg víz hozzáadásával emelje 36 oC-ról 40 oC-ra. Rövid, hűs zuhanyzás után ajánlott egy órányi ágynyugalom. Az ülőfürdő támogatja a végbélnyílás körüli területek vérkeringését. Ez erősíti a terület ellenálló képességét és hozzájárul a jobb gyógyuláshoz.

A végbélrepedés műtéti kezelése

Ha a konzervatív (nem műtéti) kezelési lehetőségek nem járnak sikerrel, akkor utolsó lehetőségként a műtét jön szóba. Mint minden műtét, a végbélrepedés műtéti kezelése sem kockázatmentes. A végbélzáró izom területén végzett műtéti beavatkozások során károsodhatnak az idegek, aminek a következménye irreverzibilis (visszafordíthatatlan) székletinkontinencia lehet. A végbélben lévő magas baktérium-csíraszám miatt előforduló posztoperatív (műtét utáni) fertőzések az egyébként is többnyire lassú (normál esetben kb. 4-6 hét) sebgyógyulást tovább lassítják. Ennek ellenére a végbélrepedés műtéti kezelése néhány esetben elkerülhetetlen.

Általában a műtéti kezelés egy kis proktológiai-sebészeti beavatkozást jelent. Az operációt rendszerint helyi érzéstelenítésben vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezik.

A következő műtéti lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • A végbélrepedést a környező hegszövetekkel együtt teljesen eltávolítják. Rendszerint szövetmintát is vesznek szövettani vizsgálat elvégzéséhez, hogy a daganatos betegség lehetőségét kizárhassák.
  • Ritkán, nagyobb területre kiterjedő repedés esetén az előzőek mellett a végbélzáró izom egy részét is eltávolítják. Ennél a műtéttípusnál azonban az esetek kb. 15%-ában az operáció után székletinkontinencia alakul ki.

Egy új módszer a végbélrepedés kezelésében a botulinum toxin injekció formájában történő alkalmazása, amely a végbélzáró izmot részben megbénítja. A bénulás kb. 3 hónapig tart. Ritka esetben átmeneti székletinkontinencia alakul ki. Ez a terápiás módszer drága és még nem számít standard eljárásnak.

Tovább Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.