Babamasszázs hasfájás ellen

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A szülők által rettegett kólika ellen számos hatásos megoldás létezik. A gyógyszertárakban kapható készítmények alkalmazása, és a puffasztó táplálékok kerülése mellett sokat segíthet a panaszok enyhítésében a helyesen végzett babamasszázs is.

Mielőtt elkezdjük a baba masszírozását, mindig melegítsük fel a kezünket!

Masszázs során a következő mozdulatokat alkalmazhatja

  • Felmelegített tenyerével óvatosan gyakoroljon nyomást a baba hasára.
  • Kezeivel felváltva, enyhe nyomást kifejtve, többször simítson végig a baba hasán.
  • Gyengéd mozdulatokkal hajlítsa be térdnél a baba lábait a has irányába.
  • A baba behajlított térdeivel – az óramutató járásával megegyező irányban – végezzen körkörös mozdulatokat.
  • Helyezze óvatosan a babát a combjára – hassal lefelé –, majd óvatos mozdulatokkal gördítse gyermekét egyik oldalról a másikra.

Masszázs kólika ellen

A masszázs az egyik leghatékonyabb és legkellemesebb dolog, amit a szülő megtehet gyermekéért, amikor a baba hasa fájdogál és megkeményedik. Ajánlott a masszázs-technikákat egy professzionális bemutatón elsajátítani, és elmenni a babával akár egy masszázstanfolyamra is, annak érdekében, hogy a baba biztonságát szem előtt tartva, magabiztos mozdulatokkal masszírozhassa gyermekét.

Tovább Sokat síró kisbabák: a három hónapos kólika

A csecsemőkori kólika a szülőket is megviseli
A gyerekvárás a legszebb időszak egy család életében, különösen az első gyereküket váró anyukák élik meg nagy izgalommal ezen hónapokat. A rokonok ilyenkor kéretlenül osztják meg a jó tanácsokat, és ma már internetes fórumok történetei is segítenek a felkészülésben. A csecsemőkori kólika a szülőket is megviseli

Meleg kézzel masszírozzon!

Gyermekét fektesse a hátára, majd helyezze felmelegített kezeit a baba hasára. Óvatosan, de határozottan nyomja meg a baba hasát: ez a mozdulat gyorsan enyhülést hozhat gyermeke számára. Hasonló hatást érhet el, ha óvatos mozdulatokkal néhányszor végiggördít a baba hasán egy megnedvesített, majd felcsavart kendőt vagy törölközőt. Ez a finom mozdulatsor rendkívül nyugtatóan hathat a babára.

Szintén jó megoldás lehet, ha meleg kézzel enyhe nyomást fejt ki a baba hasán az óramutató járásával megegyező irányban. A jobb csípőtől indulva haladjon lassú, körkörös mozdulatokkal. Ez a technika igazán jól jöhet a puffadásos tünetek enyhítésére, illetve megfelelő alkalmazással a hasfájást is gyorsan elűzheti.

Masszázs váltott kézzel

Váltott kézzel (először a jobb, majd a bal kézfejével) finoman simítsa végig többször a baba hasát a bordák alól indulva egészen a csípő fölötti testtájakig.

Térdhajlítás

Óvatosan fogja meg gyermeke bokáját, majd a baba térdét behajlítva közelítse a lábakat a has irányába. Néhány másodpercig tartsa meg a mozdulatot, majd lassan kezdjen el a baba lábaival körkörös mozdulatokat leírni az óramutató járásával megegyező irányban. A mozdulatsor a fájdalmat okozó bélgázok elűzésére is alkalmas lehet.

Fektesse a babát a combjára

Egy másik módszer, melynek segítségével könnyedén elűzheti gyermeke hasi fájdalmait, ha a babát hassal lefelé a combjaira fekteti. Üljön le a földre, lábait nyújtsa ki, majd gyermekét – hassal lefelé –fektesse a combjára. A combjai által a baba hasára kifejtett nyomás elegendőnek bizonyulhat a hasfájás megszüntetéséhez. Azonban tovább fokozhatja a technika hatékonyságát, ha közben tenyerét a baba hátán tartva, óvatos mozdulatokkal jobbra, majd balra gördíti gyermekét.

Tovább A babamasszázsról

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
T. Zs., fordító;
essentialparent.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.