• Holisztikus szemlélet - Ne csak a tüneteket gyógyítsuk

    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    Szerző:
    WEBBeteg

    A nyugati orvoslás gondolkodásmódjában a betegségek tünetei vannak középpontban: arra törekszünk, hogy azokat megszüntessük, általában valamilyen gyógyszeres kezelés formájában. Ebből adódóan sok olyan állapot van, amelyek esetében az igazi okot nem ismerjük, ezért teljes gyógyuláshoz sem tudjuk segíteni a pácienseket. Mit is jelent a holisztikus szemlélet a gyógyászatban?

    Néhány példa a gyakorlatból 

    Az úgynevezett „funkcionális” kórképek kezelésében eredményeink szegényesek. Jó példa erre az irritábilis bél szindróma (IBS), amelynek gyanúja esetén a betegek számtalan vizsgálaton keresztülmennek, majd mikor nem igazolódik szervi elváltozás, gyakran magukra maradnak panaszaikkal.

    A hangulatzavarok kezelése is sokszor csak hosszú távú gyógyszeres kezelésre korlátozódik, a háttérben álló rizikótényezők, kiváltó okok felderítésére jóval kisebb hangsúly kerül.

    A legegyszerűbb fertőzések, például influenza, légúti hurut esetében általában nem vizsgáljuk, hogy miért fogékony valaki a fertőzésre, mikor sokan ugyanabban a környezetben egészségesek maradnak.  

    Hirdetések

    Egyértelmű, hogy szükség van szemléletváltásra, hiszen a tünetek a szervezet egyensúlyának megbomlását (központi zavarát) jelzik, és a gyógyuláshoz, az egyensúly visszaállításához meg kell szüntetni a megbomlást kiváltó okokat nem elég a betegség tüneteinek kezelése.

    Olvasson tovább! Hogyan kezelhetők a gyomorpanaszok holisztikus szemlélettel?

    A holisztika téma cikkei
    4/1 Holisztikus szemlélet - Ne csak a tüneteket gyógyítsuk

    4/2 A tartós gyógyulás záloga: hangoljon össze 5 billiárd sejtet

    4/3 Bélbaktériumok, mint az immunrendszer segítői

    4/4 Emésztőrendszer: több mint táplálkozás

    Központi idegrendszer és immunrendszer

    A központi idegrendszer jelenti kapcsolatunkat a külvilággal, ez határozza meg érzéseinket, hangulatunkat, és innen indulnak azok az idegpályák, amelyek irányítják a különböző szervek működését.  Az idegrendszer sejtjei között speciális molekulák, úgynevezett neurotranszmitterek szállítják az információkat.  Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet a számára idegen anyagok hatásától úgy, hogy azokat felismeri és eltávolítja. Működési zavara a szervezet egyensúlyi állapotának felborulása következtében betegségek kialakulását okozza. Sejtjei az egész szervezetet behálózzák a nyirokereken és nyirokcsomókon keresztül, és itt is szükség van „hírvivő” anyagokra, ezeket citokineknek nevezzük.

    Az utóbbi időben nagyon izgalmas felismerések születtek ezen két szervrendszer együttműködésével kapcsolatban. A kommunikáció szerepe: kimerültség esetén gyakrabban betegszünk meg.

    Olvasson tovább! Idegrendszeri szabályozásunk titkai

    Bebizonyosodott, hogy a központi idegrendszerben is termelődnek citokinek, illetve az immunrendszerben neurotranszmitterek, ugyanakkor mindketten „értik” is a másik jelzéseit!  Ennek a szoros kölcsönhatásnak köszönhető, hogy például a lelki kimerültség állapotában a szervezet fogékonyabb a fertőző betegségekre és fordítva, a jó lelkiállapot erősíti az immunrendszert, segít a betegségek megelőzésében, a gyógyulásban.

     

    1. ábra
    A neuro-immun interakció (Paceo, Contreras, Prado, 2012.)


    Összeköttetés

    A „párbeszéden” kívül az agy és az immunrendszer között 2015-ben egy kutatócsoport (Virginiai Egyetem) közvetlen anatómiai kapcsolatot is kimutatott: felfedeztek az agyban egy nyirokér-hálózatot, mely közvetlen összeköttetést jelent az immunrendszerrel.  Speciális immunsejtek mutathatók ki ebben a hálózatban, melyek működési zavara nagy valószínűséggel szerepet játszik az Alzheimer-kór, sclerosis multiplex és más idegrendszeri betegségek kialakulásában.

      
    2. ábra
    A. a korábban ismert nyirokrendszer                            B. az agyi hálózattal kiegészülve
    (University of Virginia Health System, 2015.)  

    Közvetlen idegpályák

    A Pittsburghi Egyetem szakértői jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen direkt összeköttetés van az agy egyes területei és a többi szerv, például a szív-érrendszer, izomrendszer vagy az emésztőrendszer között. Reményeik szerint készül majd egy „térkép”, ami segítséget nyújthat számos kórkép, például a Parkinson-kór, depresszió vagy pszichoszomatikus kórképek kezelésében.

    Olvasson tovább! Amikor a szervezet önmaga ellen fordul

    Mi ennek a jelentősége?

    Mint láttuk, néhány jelenleg nehezen kezelhető idegrendszeri betegség esetében új terápiás lehetőségek körvonalazódnak. 

    Ezen túlmutat, hogy az ideg-immunrendszer tandem a hormonrendszerrel kiegészülve alkotja azt a hálózatot, amely szervezetünk működését minden szinten meghatározza.  Ennek ismerete elindíthat a gyógyítás és önmagunk megismerésének egy magasabb szintje felé, melyről így ír a WHO alkotmányának előszava (1986.):

    „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Menj orvoshoz! - A LEAP módszer alkalmazása

    A lelki egészséggel kapcsolatos kérdések kezelése gyakran nem egyszerű feladat. Ennek hátterében több tényező állhat: egyrészt vannak olyan betegségek, melyeknek velejárója a betegségbelátás hiánya, másrészt a betegek vagy családtagjaik illetlennek vagy akár sértőnek találhatják, ha a lelki egészséggel kapcsolatos témák szóba kerülnek.

    A férfi meddőség okai

    Magyarországon különböző felmérések szerint a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.

    Korai magömlés - Okok és magömlést késleltető technikák

    Hogyan lehet természetes úton megakadályozni a korai magömlést? Milyen technikák késleltethetik a magömlést? Mi okozhatja a szexuális életben a korai magömlést? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    TIC: akaratlan izomrángások - Mi okozza és hogyan kezeljük?

    Leggyakoribb tünetek: izomrángás a szem körül, bizarr mozgások az arc, a váll és a kar izmaiban. Oka ma még ismeretlen, leginkább különböző méhen belüli ártalmakat feltételeznek a háttérben.

    A biológiai terápia szerepe a gyógyításban

    A biológiai terápia célzott kezelés, ami azt jelenti, hogy a gyulladásos folyamatot vagy a daganatos sejtek szaporodását a sejtszintű biokémiai vagy biológiai folyamatok egy meghatározott pontján gátolja.

    Bolhacsípés - Mit tegyek?

    A bolhák 1-4 mm-es barna vagy fekete rovarok, melyeknek kemény kitinvázuk van. A bolhacsípés legtöbbször hobbi- vagy haszonállatokat tartó vagy azokkal érintkező embereket érint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA