• Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) - Tünetek, kivizsgálás, kezelés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fekélyes vastagbélgyulladás - colitis ulcerosa - a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Bármelyik életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban 20-30 éves korban kezdődik. Pontos kiváltó oka ismeretlen, a ma legáltalánosabban elfogadott álláspont szerint a betegség hátterében az immunrendszer kóros működése áll: a védekező rendszer betolakodó kórokozónak tekinti a bélfalban élő, az emésztést segítő ártalmatlan baktériumokat, és igyekszik elpusztítani őket.

    A „harc” közben gyulladáskeltő anyagokat termel, melyek a végbél, illetve a vastagbél nyálkahártyáján kisebb-nagyobb, nyákos vagy véres váladékot termelő, felületes vagy akár mély fekélyeket hoznak létre. Ez a kórkép a végbél felől terjedhet a felsőbb vastagbélszakaszok irányába.

    A colitis ulcerosa tünetei

    • vissza-visszatérő véres, nyálkás hasmenés
    • végbélvérzés
    • hasi fájdalom
    • gyakori székelési inger
    • fáradtság
    • étvágytalanság
    • fogyás

    A tünetek „összetétele” és súlyossága a gyulladásos reakció erősségétől és az érintett vastagbél szakasz hosszától függ.

    Hirdetések

    A betegség jellegzetessége, hogy fellángolások (relapszusok) és tünetmentes periódusok (remissziók) követik egymást. Egyelőre nem ismert, hogy a fellángolásokat milyen tényezők indítják be, de a bélrendszeri fertőzések és a stressz szerepét sok vizsgálat eredménye alátámasztja.

      

    A colitis ulcerosa kivizsgálása

    Élet gyulladásos bélbetegséggel
    Mivel a gyulladásos bélbetegségek - fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség - meggyógyítása ma még lehetetlen, nem üres frázis, hogy az ebben szenvedőknek meg kell tanulniuk együtt élni betegségükkel.

    Tanácsok a betegséggel élőknek

    A diagnózis felállításának legfontosabb eszköze a kolonoszkópiás vizsgálat, más néven vastagbéltükrözés. A vastagbélgyulladás lehetőségét az is valószínűsíti, ha a vérvizsgálat a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat jelző egyes paraméterek emelkedett értékét mutatja.

    A vastagbéltükrözés során az orvos többnyire jellegzetes gyulladásos, fekélyes elváltozásokat lát, de a diagnózist a szövettani vizsgálat után lehet biztosan kimondani. A bélvizsgálat lehetőséget ad ugyanis arra, hogy a vizsgálóorvos kis szövetmintákat vegyen a bélből, amelyeket a szövettanász mikroszkóp segítségével vizsgál meg. A szövettan választ adhat arra is, hogy a panaszokat a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a gyulladásos bélbetegségek másik típusa, a Crohn-betegség okozza-e.

    A colitis ulcerosa kezelése

    A fekélyes vastagbélgyulladás ma még gyógyíthatatlan betegség, egyensúlyban tartására, a tünetmentes időszakok elérésére és fenntartására azonban többféle hatásmechanizmusú gyógyszer áll rendelkezésre, amelyeket egyidejűleg is alkalmazhatnak. A terápia alapvetően a betegség súlyosságától, kiterjedésétől és a fellángolások gyakoriságától függ.

    Tamás története
    Tamás 26 éves volt, közgazdásznak készült, élte az egyetemisták életét. Tanult, sportolt, utazott. A betegség hasmenéssel, majd véres hasmenéssel, váratlanul tört rá.

    Ismerje meg Tamás történetét!
    1. A kezelés egyik lehetőségét a gyulladáscsökkentő gyógyszerek adják, amelyeknek két alapvető csoportját a nem szteroid típusú (aminoszalicilátok, szulfapiridin) és a szteroid típusú vegyületek adják.

    2. Az immunrendszer gátlásával is hatékonyan lehet küzdeni a tünetek ellen. Az immunszuppresszánsoknak nevezett vegyületek segítségével a gyulladásos bélbetegségek hátterében álló fokozott immunválasz csökkenthető.

    3. Az elmúlt évtizedben megjelentek olyan, úgynevezett biológiai terápiás készítmények, amelyek szerkezetüket tekintve fehérjék, és a gyógyszergyárak többéves munkával, tudatosan fejlesztették ki őket. A fekélyes vastagbélgyulladás esetén használt ilyen fehérje molekulák megakadályozzák, hogy az immunrendszer által túlzott mértékben termelt gyulladáskeltő anyagok a szervezetben kifejtsék hatásukat. Magyarországon a betegek ezen költséges biológiai terápiás kezeléshez kijelölt centrumokban, meghatározott betegség kritériumok teljesülése esetén, térítésmentesen juthatnak hozzá.

    4. Ezeken kívül - kiegészítő kezelésként - görcsoldókkal, vitaminokkal és vaskészítményekkel lehet javítani a betegek állapotán. Jelentős részüknél meg lehet találni azt a gyógyszert vagy gyógyszer kombinációt, amely visszaszorítja, illetve megszünteti a tüneteket, és megfelelő életminőséget biztosít.

    Ha a betegség mégsem tartható kordában gyógyszerekkel, a teljes vastagbelet műtéti úton kell eltávolítani. Ilyenkor az esetek nagy részében csak átmenetileg ugyan, de egy hasfali nyílást, úgynevezett sztómát képeznek a széklet ürülésének biztosítására, később pedig a vékonybélből kialakított tartály és a végbél összekötésével a sztómát megszüntetve helyreállítják a tápcsatorna folytonosságát.

    A műtétet követően jelentősen javul a betegek életminősége. (x)

    Gyulladásos bélbetegségek - Mik a különbségek?
    Egyes becslések szerint a fejlett országokban minden kétszázötvenedik ember gyulladásos bélbetegségben szenved. Ez Magyarországon kb. 40 ezer pácienst jelent. Sokan közülük valószínűleg még nem is tudják, hogy tüneteik mögött ilyen kórkép áll - a betegek ugyanis sokszor nem veszik komolyan a vissza-visszatérő hasmenést, vagy hónapokig járják az egészségügy útvesztőit, mire a diagnózis megszületik.

    Olvasson tovább! Tudjon meg többet a gyulladásos bélbetegségekről!

    Promenade Orvosi Kommunikáció

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Visszatérő herpesz

    WEBBeteg

    Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud...

    A gyulladásos bélbetegség...

    Kutatások szerint a Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kockázatát, bár a fokozott kockázat ellenére a gyulladásos bélbetegségben...

    Megváltozott testben élve is van tovább

    A Crohn-betegség a bélfal idült gyulladása, de érintett lehet az emésztőrendszer bármely szakasza: a szájüregtől a végbélnyílásig, a...

    Crohn-betegség: Milyen vizsgálatokra...

    Több más betegség okozhat a Crohn-betegség tüneteivel részben megegyező panaszokat, így a diagnózis felállításához orvosa számos...

    Testedzés gyomor- és bélrendszeri...

    A fittség megőrzése nagyon nehéz mindazoknak, akik Crohn-betegségben, irritábilis bél szindrómában, vagy egyéb gyomor- és bélrendszeri...

    Egy gyógyíthatatlan betegség - Az IBD

    Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan...

    Májbetegségek első tünetei

    A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik...

    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

    A refluxbetegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA