• Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

        WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
        Szerző:
        WEBBeteg

        A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.

        A botulizmus mikrobiológiai szempontból sokkal inkább ételmérgezésnek, mintsem fertőzésnek tekinthető, hiszen a baktérium maga (néhány ritka kivételtől eltekintve) nem nagyon képes a szervezeten belül szaporodni.

        Mi okozhat botulizmust?

        A botulizmus oka a szervezetbe valamilyen úton bekerülő méreganyag (botulotoxin), amely rendszerint a nem kellően előkészített élelmiszerek útján történik meg. Nem árt tudni, hogy ez a méreganyag viszonylag kevéssé hőstabil: kellő ideig (min. 30 perc) tartó, nem túl nagy hőfokon (kb. 80 °C felett) történő főzés már elpusztítja, vagyis megfelelően hőkezelt ételek esetén nem kell tartani a mérgezéstől.

        Előfordulhat ugyanakkor magával a baktériummal, vagy sokkal gyakrabban annak inaktív, alvó állapotával (spórájával) való fertőződés is (legtöbbször gyermekeknél). Ilyen esetben a szervezetbe bekerülő baktérium a bélrendszer által biztosított, optimális körülmények (megfelelő hőmérséklet, oxigénmentes környezet) közt szaporodni kezd, miközben méreganyagot is termel. A bélből a méreganyag felszívódik, és a keringési rendszer segítségével bárhová eljuthat, létrehozva a különféle bénulásos tüneteket.

        Hirdetések

        A fertőzés forrása több minden lehet

        A baktérium a környezetünkben számos helyen fellelhető:

        • növényevő állatok, halak bélrendszerében,
        • nyers vagy nem megfelelően hőkezelt hentesipari készítmények (ezért is nevezik kolbászmérgezésnek a botulizmust)
        • talajban,
        • zöldségfélék levelén,
        • iszapban.

        A nem megfelelő konyhatechnikai eljárások, a hiányos tisztítási fázisok, illetve a különféle húskészítmények helytelen tartósítása a kialakuló botulizmus egyik leggyakoribb oka.

        Tilos mézet adni a babáknak!

        Kevesen tudják, hogy a méz (amely egy nyers táplálék) sok esetben tartalmazhatja a baktérium spóráit. Ha ez olyan szervezetbe kerül, ahol a védekező mechanizmusok még nem kellően fejlettek a spóra kiiktatásához (pl. csecsemők és kisgyermekek esetén), akkor könnyen kialakulhat a mérgezés. Éppen ezért nem szabad semmilyen formában mézet adni a babáknak egy éves kor alatt! Kivétel lehet ez alól az iparilag sterilizált méz, amely nem tartalmazhat Clostridium botulinumot.

        Miről ismerhető fel a botulizmus?

        A fertőzés tünetei rendszerint a fertőzött étel elfogyasztását követő 6-24 órán belül jelentkeznek, ritkábban ettől hamarabb (akár 2-3 óra múlva), vagy ennél később (maximum 2 hét) is előfordulhatnak. Általánosságban elmondható, hogy minél korábban kezdődőnek a panaszok, annál súlyosabb lehet a fertőzés, hiszen a gyors progresszió nagyobb mennyiségű méreganyag jelenlétét feltételezi.

        Tünetek felnőtteknél:

        Akár szívritmuszavarok és légzészavarok is felléphetnek!

        A csecsemőkori botulizmus jelei:

        • a csecsemő fejét nem képes mozdítani,
        • hányás,
        • izomgyengeség.

        Súlyosabb esetben akár haláleset is létrejöhet!

        Minden esetben forduljon orvoshoz!

        Tekintve, hogy egy viszonylag ritkán előforduló kórképről van szó, sajnos előfordul, hogy az észlelő orvos első körben nem gondol rá. A részletes anamnézis (mit evett az elmúlt 24 órában, evett-e abból más is, kapott-e a gyerek mézet, stb.), a bénulásos tünetek, a külső elválasztású mirigyek érintettsége azonban általában felvetik a botulizmus gyanúját. A felmerülő diagnózis igazolható a hányadékból, a gyanús étel maradékából, vagy a vérből kimutatott kórokozó vagy toxin jelenlétével.

        A további laboratóriumi diagnosztika azért nagyon fontos, mert a Clostridium botulinum baktérium toxinjának többféle variánsa is lehet, és a hatásos terápia érdekében nagyon pontosan meg kell határozni azt, hogy az aktuális fertőzésért éppen melyik forma a felelős.

        Hogyan kezelhető a botulizmus?

        A botulizmus kezelése kórházban, intenzív osztály keretein belül történik. Az egyik legfontosabb feladat a bélrendszerben lévő, még fel nem szívódott méreganyag hatékony eltávolítása (ezt gyomormosással és aktív szén adásával érik el). Emellett a terápia egyik sarkalatos pontja az adott méreganyag semlegesítéséért felelős, úgynevezett antitoxin szervezetbe juttatása. Természetesen, a már kialakult különféle bénulások miatt támogató gyógykezelés (pl. nyelészavarnál gyomorszonda, légzésbénulásnál mesterséges lélegeztetés) is elengedhetetlen.

        A fejlett egészségügyi módszerekkel a botulizmus viszonylag jól kezelhető, súlyosságát és a lehetséges szövődményeket (pl. a félrenyelések következtében kialakuló tüdőgyulladás) figyelembe véve azonban mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni. Ehhez csupán az élelmiszerbiztonsági előírásokat kell betartani, és a konyhában a megfelelő higiéniára odafigyelni.

        Dr. Lesznyák Judit
        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Adatvédelmi szabályzat

        WEBBeteg

        Az Európai Unió adatvédelmi előírásaival összhangban módosítottuk szabályzatunkat.

        Egészségpénztári számla

        OTP Egészségpénztár

        50 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhet. Ismerje meg a részleteket! (x)

        Mennyire egészségesek a konzerv ételek?

        Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De...

        Nagy mennyiségben a vas is mérgező -...

        Talán nincs olyan otthon, amelyben ne lenne megtalálható legalább egy fajta táplálékkiegészítő. A marketingfogások tengerében azonban...

        A szén-monoxid-mérgezés tünetei és...

        A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A...

        Hogyan ismerhető fel a higanymérgezés?

        Hogyan következhet be krónikus higanymérgezés, és mik a jelei? Vannak kezelési lehetőségek?

        A gyomorhurut okai, tünetei és kezelése

        A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát jelenti. Hátterében több kiváltó ok is állhat. A köznyelvben...

        A vastagbélrák műtéti kezelése

        Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség...

        A nyomelemek szerepe a szépségápolásban

        Ha a nyomelemekből hiányt szenved szervezetünk, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat fogyasztunk belőlük, azt legtöbbször elsőként bőrünk...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA