Mire utalhat, ha világos a széklete?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A normális széklet színe a barna különböző árnyalataival széles skálán mozog, színét elsősorban az elfogyasztott táplálék, esetleg gyógyszerek, valamint az epesavak határozzák meg. Mit jelent, ha megváltozik a normális szín?

Az epesavak a májban termelődnek és egy ún. enterohepatikus körforgás részeként választódnak ki és szívódnak fel újra az epén keresztül a bélből. A naponta képződő kb. 4 gramm epesavból közel fél gramm választódik ki véglegesen a széklettel, mely annak barna színét adja. Ha nem képződik elég epesav a májban vagy a bélbe ürülése akadályozott, a széklet színe kivilágosodik. A világos vagy agyagszínű (acholiás) széklet a májat, epeutakat vagy a hasnyálmirigyet érintő betegség jele lehet, elsősorban epeelfolyási akadályt jelez.

Melyek a leggyakoribb kiváltó okok?

  • Az epekövesség epeelfolyási akadályt okozhat, az epeutakban található kő miatt. Kisebb kövek esetén görcsoldó talán segíthet a kövek tovajuttatásában, de az epekövesség megoldása alapvetően műtéti jellegű.

  • Heveny hasnyálmirigy-gyulladás, mely gyakran epekövesség talaján alakul ki.

  • Az epeutak vagy a máj daganata is okozhat epeürülési akadályt, így acholiás székletet.

  • Epeúti nyomást okozó ciszták, vagy epeúti szűkület is akadályozza az epe bélbe ürülését.

  • Az alkoholizmus, túlzott alkoholfogyasztás májgyulladást, végső soron májzsugort okoz, gyakran daganat kialakulására hajlamosít.

  • A hepatitis A, B, C vírus májgyulladást okoz. A hepatitis A elsősorban rossz szociális körülmények között székletszennyezéssel vihető át. A B és C vírus vérrel, vérkészítménnyel, szexuális úton, vagy szülés során okozhat fertőzést.

A betegségeken túl bizonyos gyógyszerek (pl. anabolikus szteroid, fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok vagy nemszteroid gyulladáscsökkentők) is kiválthatnak májgyulladást, melynek egyik tünete a világos széklet. Szerencsés esetben a gyógyszer elhagyását követően 1-2 héten belül a májgyulladás szűnik.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni? Mi történik az orvosnál?

Egy-egy alkalommal jelentkező világos széklet nem feltétlenül kóros. Ezt az elfogyasztott táplálék is okozhatja (pl. rizs nagyobb mennyiségben). Ha egymás után többször előfordul, javasolt felkeresni a biztonság kedvéért háziorvosunkat, hogy bármilyen betegség időben felismerhető legyen.

Világos széklet mellett jellegzetes tünet párhuzamosan a vizelet sötétbarna színűvé válása, a fokozott epesav ürülés miatt. A sárgaság, illetve a szem sárga elszíneződése is gyakran társul acholiás széklettel. A kiváltó októl függően emellett hasi fájdalom, hányinger, hányás, láz is jelentkezhet.

A kivizsgálás első lépése a beteg panaszaira, táplálkozására, gyógyszerszedésére és alkoholfogyasztására irányuló kérdésekkel indul. Fizikális vizsgálattal észlelhető a beteg bőrének esetleges sárga elszíneződése, ami az acholiás székletürítéssel járhat. Vizsgálat során a jobb bordaív (máj és epehólyag elhelyezkedési helye) alatti fájdalom is kórjelző lehet. Laborvizsgálattal az epepangás, gyulladás és a májfunkció változás igazolható, míg a hasi ultrahang gyakran elegendő a kórok igazolására. Szükség esetén további vizsgálatokra (pl. CT, endoszkópos vizsgálatok, sebészi mintavétel) is sor kerül.

A széklet további eltérései

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Széklet
A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok kiválasztására. Az emésztési folyamat alapos megismerése segíthet megállapítani, mi a probléma, ha a székelés nem a normális módon működik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.