Vakbélgyulladás terhesség alatt

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Várandósság alatt a leggyakrabban előforduló akut hasi kórkép az akut vakbélgyulladás, amely legtöbbször a terhesség első két trimeszterében alakul ki, de a harmadik harmadban is jelentkezhet. Melyek a veszélyei, hogyan ismerhető fel, és mi a teendő vakbélgyulladás gyanúja esetén?

Vakbélgyulladás - A téma cikkei

5/1 A vakbélgyulladás és tünetei
5/2 A vakbélműtét és típusai
5/3 A vakbélgyulladás tünetei gyermekeknél
5/4 Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?
5/5 Vakbélgyulladás terhesség alatt

Az akut has fogalma egy fenyegető és kifejletében életveszélyes hasi megbetegedésre utal, mely azonnali, gyors cselekvést, általában sürgős műtéti beavatkozást igényel. Akut hasi katasztrófa hátterében számos ok állhat:

  • az üreges szervek perforációja, elzáródása,
  • hasi szervek akut vérellátási zavara,
  • különböző hasi sérülések, vérzések.

Az egyik leggyakoribb a féregnyúlvány perforációja.

Hogyan ismerjük fel terhesség alatt a vakbélgyulladást?

Akut vakbélgyulladásra jellegzetes, hogy atípusos tünetekkel jár. Klasszikus tünetei a bizonytalan, majd egyre erősödő gyomorszáj, köldök körül kezdődő hasi fájdalom (előrehaladott esetben izomvédekezés is kialakulhat), mely fokozatosan a jobb alhas felé irányul; émelygés, hányinger, hányás, rossz közérzet, gyengeség, hasi puffadás, étvágytalanság, bevont nyelv.

A tünetek főleg a várandósság korai szakaszában jellemzőek, de akár később is felléphetnek a terhességgel járó hormonális változások következtében a terhesség természetes velejárójaként. A fehérvérsejtszám emelkedése is utalhat vakbélgyulladásra, azonban fontos tudni, hogy ez az érték az egészséges terhességben is megemelkedik.

Miért nehezebb a vakbélgyulladás felismerése?

A terhesség során, a terhesség előrehaladtával megváltozik a hasi szervek elhelyezkedése, ennek következtében várandósoknál szokatlan helyen jelentkezhet hasi fájdalom vakbélgyulladás esetén.

A fájdalom helye és lokalizációja a terhesség nagyságával változik: míg az első trimeszterben a has jobb alsó részén jelentkezik (hasonlóan a nem terhes állapothoz), a terhesség előrehaladtával egyre feljebb és oldalra kerül a fájdalom legerősebb pontja, mivel a növekvő méh a vakbél elhelyezkedését megváltoztatja, felfelé tolja. A has tapintása is nehézségekbe ütközik a terhesség növekedésével.

A fenti tényezők kifejezetten megnehezítik a betegség korai stádiumban történő felismerését várandósoknál.

Tudta?

A vakbélgyulladás műtéti kezelése a várandósság alatt szükségessé váló műtétek között az első helyen áll körülbelül 90 százalékos gyakorisággal.

Miért veszélyesebb terhesség alatt?

A vakbélgyulladás veszélye abban rejlik, hogy a betegség diagnózisa és kezelése sokkal nehezebb, mint nem terhes állapotban. A féregnyúlvány gyulladásának késői felismerése nemritkán ahhoz vezet, hogy perforáció, illetve következményes hashártyagyulladás kialakulása után kerül sor terhesekben a vakbélgyulladás diagnózisának felállítására. A késedelem pedig veszélyes lehet mind az anyára, mind a magzatra.

Az anyánál életet veszélyeztető vérmérgezés alakulhat ki, a magzatot tekintve pedig spontán vetéléshez, illetve koraszüléshez vezethet a megbetegedés. Amennyiben azonban időben felállítják a diagnózist, az anya és a magzat is biztonságban van.

Hogyan kezelhető?

A kezelést – terhesség alatt is – a sürgős műtéti beavatkozás, a féregnyúlvány eltávolítása jelenti. A műtét nehézségét főként az anatómiai helyzetváltozás okozza. Az anatómiai viszonyok eltérése miatt a műtétben csupán sebésztechnikai különbség van a nem terhes állapothoz viszonyítva. Amennyiben a magzat kora megengedi, egyidejű császármetszés végzése is szóba jöhet az anya és a magzat biztonsága érdekében.

Vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz! Az életveszélyes szövődmények elkerülése végett, elengedhetetlen a késlekedés nélküli diagnózis és műtéti beavatkozás.

Kapcsolódó Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.