Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A leggyakrabban előforduló, sürgős műtéti beavatkozást igénylő, hasi fájdalommal járó megbetegedés a vakbélgyulladás, amelynek hétköznapi elnevezése valójában megtévesztő, hiszen nem a vakbél, hanem a féregnyúlvány gyulladásos megbetegedéséről van szó. Megóvhatjuk-e magunkat és gyermekünket a vakbélgyulladás kialakulásától?

Vakbélgyulladás - A téma cikkei

5/1 A vakbélgyulladás és tünetei
5/2 A vakbélműtét és típusai
5/3 A vakbélgyulladás tünetei gyermekeknél
5/4 Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?
5/5 Vakbélgyulladás terhesség alatt

A népesség körülbelül 5-10 százalékánál – leggyakrabban 10 és 30 éves kor között – fordul elő vakbélgyulladás, ami tulajdonképpen a féregnyúlvány megbetegedését jelenti.

Mi okozhat vakbélgyulladást?

A gyulladás kialakulásához legtöbbször a féregnyúlvány nyílásának elzáródása vezet. Az elzáródás hátterében állhat a féregnyúlványban található nyirokszövet duzzanata, idegentest, bélféreg vagy daganat. Az elzáródás következtében romlik a vérkeringés és fertőzés jön létre gennyes gyulladással. Kezelés nélkül kifekélyesedés, majd a bélfal elhalása és kiterjedt hasüregi gyulladás, szepszis alakulhat ki.

Hogyan előzhető meg?

A vakbélgyulladás kialakulásának megelőzésében nincsenek abszolút támpontok. Törekedni kell a normális bélmozgás és a rendszeres székletürítés fenntartására. Lassú bélmozgás, illetve székrekedés esetén ugyanis nagyobb lehet a valószínűsége annak, hogy egy székletrög elakad a féregnyúlvány kezdeti szakaszán és elzárja azt. Ennek elkerülése érdekében fontos a kiegyensúlyozott étrend kialakítása:

  • egyrészt a túlzott fehérje- és zsírbevitel elkerülése,
  • másrészt a megfelelő mennyiségű rost- és folyadékbevitel betartása.

Továbbá a probiotikumok rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a normális bélflóra fenntartását, és megelőzhetjük a gyulladást okozó káros baktériumok számának növekedését.

Vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz!

Megbetegedés esetén fontos a késlekedés nélküli diagnózis és operáció, mert annak halasztódása életveszélyes szövődmények kialakulásához vezethet.

Még ha egyébként minden Öntől telhetőt meg is tesz annak érdekében, hogy a betegséget elkerülje, mivel biztos megelőzésére nincs mód, gyanús tünetek esetén mindig azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy orvost kell hívni.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.