Mit kell tudni az aranyérgyűrűzésről?

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az aranyér - főleg az 50 év feletti korosztálynál - igen gyakori elváltozásnak számít. Megfelelő kezelése elengedhetetlen, hiszen nemcsak fájdalmas tüneteket okoz, hanem kezeletlenül hagyva komolyabb szövődmények is kialakulhatnak. Mit tehet, ha az otthoni gyógykezelés már nem elegendő, de a sebészi eljárás még elkerülhető?

Az aranyér téma cikkei

8/1 Az aranyér típusai és tünetei
8/2 Az aranyér okai és megelőzése
8/3 Az aranyér kivizsgálása
8/4 Az aranyér gyógyszeres kezelése
8/5 Az aranyérműtét
8/6 Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal
8/7 Amit az aranyérgyűrűzésről tudni kell
8/8 Az aranyér lehetséges szövődményei

A Barron-féle gumigyűrű ligatura módszert 1963-ban dolgozta ki Barron, amely az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a rendszeres vérzéssel járó belső aranyeresség kezelésére.

A sikeres beavatkozások aránya magasabb, mint 90 százalék, ezért hatékony, nem sebészi kezelési módszere a belső aranyerek terápiájának. Gumigyűrű ligaturát követően – a visszatérő panaszok miatt – ritkán van szükség ismételt kezelésre.

Hogyan történik az aranyérgyűrűzés?

A beavatkozás során végbéltükrözéssel (anoscopia) felkeresik az aranyerek eredését, és egy speciális eszközzel gumigyűrűt helyeznek fel az aranyér tövére (ligatio). A lekötött aranyerek a vérkeringés hiánya miatt néhány nap alatt elhalnak, ezt követően lelökődnek, s az aranyér helye ezután behámosodik.

A végbéltükör felhelyezése érzéstelenítő kenőcs használatával történik. A belső aranyerek szintjében viszont nincs érzőideg végződés, ezért a gumigyűrű felhelyezése nem igényel külön érzéstelenítést, és a beavatkozás teljes mértékben fájdalmatlan. Általában egy, legfeljebb két aranyeret kezelnek egyszerre ezzel a módszerrel, majd ezt követően 4-6 héttel rá következhet a fennmaradó aranyeres elváltozások kezelése.

Kizáródott aranyér

Gyakori kérdések Régóta van aranyerem, ami pár napja kizáródott. Vissza fog ez húzódni valamikor, hogy a végleges megoldás elvégezhető legyen, kell-e valami más gyógyszert vagy gyógymódot is alkalmazni? Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

Milyen típusú aranyerek kezelésére alkalmas ez az eljárás?

A Barron-féle gumigyűrű ligatura a leggyakrabban alkalmazott módszer másod- és harmadfokú aranyerek esetén. Elsőfokú aranyér esetében a kezelés azért nem alkalmazható, mert ebben a stádiumban nincs elég nagyságú gumigyűrűvel elszorítható szövetrész. A módszer ritkán sikeresen alkalmazható negyedfokú aranyeresség esetén is, de ekkor sokkal nagyobb az esélye, hogy később ismét kiújulnak a panaszok.

Okozhat-e panaszokat, esetleg szövődményeket az aranyérgyűrűzés?

A gyűrűzést követően előfordulhat kisebb helyi gyulladás, vizenyő (oedema) kialakulása, melyek fájdalommal járhatnak, de a lelökődés után néhány napig tartó kisebb vérzés is előfordulhat (székelést követően).

Amennyiben a gumiszalagok túl közel kerültek felhelyezésre (a végbélcsatorna érző idegekben gazdag területéhez), a beavatkozást követően erősebb fájdalom jelentkezhet. Szövődményként ritka esetben kialakulhat erősebb vérzés a végbélből, esetleg vizelés képtelenség, illetve fertőzés a végbél területén.

Aranyérgyűrűzés ábra

Mire figyeljen a beavatkozás után?

A beavatkozás után egyéni érzékenységtől függően néhány napig szükség lehet fájdalomcsillapító szedésére, vagy fájdalomcsillapító kúp használatára. A beavatkozás utáni időszakban kímélő életmód javasolt: kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést, továbbá a székrekedés elkerülése érdekében figyelni kell a rostokban dús étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Ezt olvasta már? Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.