Az antibiotikumok nem csak jótékony hatásairól

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is elpusztítja. Jobb, ha az antibiotikum használattal kapcsolatos negatív hatásokkal tisztában vagyunk, és megfelelő óvintézkedésekkel próbáljuk elkerülni a problémákat.

Az antibiotikumok hosszú ideig tartó vagy gyakori szedése során a számunkra hasznos bélbaktériumok is elpusztulhatnak, mindemellett a túl gyakori, indokolatlan antibiotikum használattal fokozzuk a multirezisztens baktériumok elterjedésének esélyét is.

A bélmikrobiom sérülése az oka az antibiotikumok szedése után gyakran tapasztalt hasmenésnek. A hasmenés kialakulását megelőzhetjük, ha élőflórát tartalmazó probiotikus készítményeket alkalmazunk, melyek gyarapítják a bél normál mikrobiota összetételét.

Bár a baktérium alapú probiotikumok között léteznek az antibiotikumnak ellenálló törzsek is, ezen csoportnál ajánlott két antibiotikum-bevétel között (néhány órával a bevétel után, illetve előtt) fogyasztani azokat. Amennyiben pedig élesztőgomba alapú probiotikus készítményt szedünk, akkor azt az antibiotikummal egy időben is lehet szedni.

Amikor komoly bajt jelez az antibiotikumszedéskor jelentkező hasmenés

Az antibiotikum szedéshez kapcsolható hasmenés rettegett oka a bélrendszerünkben normál esetben is megtalálható Clostridium difficile baktérium elszaporodása. A panaszokat valójában a baktérium toxintermelése okozza, amely méreganyag hatására jelentős mennyiségű híg-vizes, nyákos hasmenés jelentkezhet.

Enyhébb esetekben a hasmenés megfékezéséhez elegendő lehet az antibiotikum kezelés megszakítása, probiotikus készítmény adása, de súlyosabb esetben specifikus gyógyszeres kezelésre lehet szükség a hasmenés gyógyításához.

A betegség súlyosabb formájában komolyabb, ritkán álhártyás vastagbélgyulladás is kialakulhat, melynek tünetei a véres-, nyálkás-, vizes hasmenés, tompa, diffúz hasi fájdalom vagy kólika. Láz és alkalmanként görcsös székelési inger is előfordulhat.

Ezen tüneteket tapasztalva azonnal orvosi segítségre, az antibiotikum kezelés felfüggesztésére van szükség, a kezelőorvos komolyabb vizsgálatok szükségességét is megítéli ez esetben. A betegség gyakrabban fordul elő idősekben, mint fiatal felnőttekben, a társbetegségek megléte is fontos tényező.

Mint minden fertőző természetű hasmenésben, a hasfogó készítmények alkalmazása ez esetben is szigorúan tilos!

Bővebben Clostridium difficale fertőzés

Dr. Kovács Anikó gyógyszerész

WEBBeteg
Szerző:
Dr. Kovács Anikó gyógyszerész
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.