• D-xilóz felszívódási teszt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A D-xilóz felszívódási teszt során a D-xilóz (egyfajta cukor) szintjét mérik a vérben illetve a vizeletben. A teszt a vékonybél elváltozásaival és a tápanyagok felszívódási zavaraival kapcsolatos betegségek kiszűrését segíti.

    A D-xilóz általában könnyen felszívódik a belekben, azonban felszívódási zavar esetén a vizeletben és a vérben is csak kis mennyiségben fordul elő.

    Mikor végzik?

    • Felszívódási zavar kiszűrésére, melynek tünetei a krónikus hasmenés, testsúlycsökkenés és gyengeség. Felszívódási zavar esetén a beteg szervezete képtelen a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bélrendszerből való felszívására, így azok nem jutnak a véráramba.
    • Gyermekeknél a testsúlygyarapodás elmaradásának kiderítésére,különösen, ha a gyermek látszólag elegendő mennyiségű ételt fogyaszt.
    Krónikus hasmenés

    Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több, mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a leggyakoribb, a tartós hasmenés okai szerteágazóak lehetnek, részletes kivizsgálást igényelnek.
    Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?>>

    Mire számíthat?

    A D-xilóz teszt előtt 24 órával ne fogyasszon olyan élelmiszereket, melyek pentóz tartalma (a D-xilózhoz hasonló cukor) magas. Ide tartoznak a gyümölcsök, lekvárok, sütemények, zselék.

    Az aszpirin és indomethacin tartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a D-xilóz teszt eredményét, ezért érdemes ezek szedését felfüggeszteni a teszt előtt.

    8-12 órával a teszt elvégzése előtt csak víz fogyasztása megengedett, ugyanez érvényes a 9 évnél fiatalabb gyermekekre a teszt elvégzését megelőző 4 órára.

    A D-xilóz teszt elvégzése hosszadalmas lehet, ezért jó, ha visz valamit (pl. egy könyvet), amivel elfoglaja magát a várakozási idő alatt.

    Beszélje meg orvosával, hogy miért van szüksége a teszt elvégzésére, milyen esetleges kockázatokkal jár annak elvégzése, illetve hogyan fog az történni!

    Hirdetések

    Hogyan történik?

    A vér, illetve a vizelet D-xilóz tartalmát egy D-xilózt tartalmazó oldat elfogyasztása előtt és után is megmérik. Ehhez először reggeli vér-vagy vizeletmintát vesznek. Ezt követően kell elfogyasztani a D-xilóz oldatot, mely időnként émelygést, hányingert okozhat. Az oldat elfogyasztása után gyermekeknél egy, felnőtteknél 5 órával később vesznek újra vérmintát.

    Amennyiben vizeletvétellel történik a D-xilóz teszt, az oldat elfogyasztását követő 5 órában minden vizeletet össze kell gyűjteni, de az is lehet, hogy az orvos 24 órás vizeletgyűjtést kér. Figyeljen arra, hogy WC papír, fanszőrzet, menstruációs vér vagy egyéb idegen anyag ne kerüljön a vizelet mintába. A teszt végéig nem szabad enni.

    Tejcukor-érzékenység

    A tejcukorra érzékeny betegek esetében a leggyakoribb tünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással. Óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag lehet a panasz. Tejcukor-érzékenység: Tünetek és diagnózis>>

    Kockázatok

    Vérvétel esetén minimális az esélye annak, hogy bármiféle problémát okozzon a vénás vérvétel.

    • A vérvétel helyén kisebb bevérzés fordulhat elő, mely megelőzhető, ha néhány percig nyomást gyakorol a területre.
    • Ritkán előfordul, hogy a vérvétel helyén a véna megduzzad, begyullad (flebitis), ami meleg borogatással kezelhető.
    • Vérzékeny egyéneknél problémát jelenthet az elhúzódó vérzés. Beszéljen orvosával, ha véralvadási zavara van, mielőtt a vérvétel megtörténne.
    • Vizeletvételes teszt esetén előfordulhat dehidratáció, ezért figyeljen a tesztet követően a megfelelő folyadékbevitelre! A D-xilóz oldat okozhat émelygést, hányingert, hasmenést és hányást is. Mindenképpen tudassa orvosával, ha ezek bármelyikét tapasztalja!

    Eredmények

    A D-xilóz vérben mért értéke az oldat elfogyasztását követő második órában a legmagasabb, és 5 órán belül szinte az összes D-xilóz kiürül a szervezetből a vizelettel. Amennyiben a belek nem tudják felszívni a D-xilózt, annak mennyisége a vérben és a vizeletben is nagyon alacsony.

    Normál érték

    Az alább felsorolt normál értékek csak irányadónak számítanak. Mivel számos egyéb faktor is befolyásolhatja a D-xilóz szintjét, az orvos ezek, illetve egészségügyi állapota figyelembevételével fog dönteni az esetleges további lépések szükségességéről.

    D-xilóz a vérben

    Csecsemők (5-grammos dózis):

    Több mint 15 milligramm per deciliter (mg/dl) vagy több mint 1.0 millimol per liter (mmol/l)

    Gyerekek (5-grammos dózis):

    Több mint 20 mg/dl vagy több mint 1.3 mmol/l

    Felnőttek (5-grammos dózis):

    Több mint 20 mg/dl 2 órán belül vagy több mint 1.3 mmol/l

    Felnőttek (25-grammos dózis):

    Több mint 25 mg/dl 2 órán belül vagy több mint 1.6 mmol/l

     

    D-xilóz a vizeletben (5 órás vizeletminta)

    Gyerekek

    16%–33% D-xilóz a vizeletben

    Felnőttek

    Több mint 16% D-xilóz  vagy több mint 4 gramm (g) a vizeletben

    65 év feletti felnőttek

    Több mint 14% D-xilóz  vagy több mint 3.5 g a vizeletben

     

    Alacsony értékek

    Az alacsony értékeket okozhatja:

    • Olyan betegség, mely a tápanyagok bélben történő felszívódását akadályozza (Crohn betegség, Whipple betegség, lisztérzékenység);
    • a bélnyálkahártya gyulladása;
    • rövid bél szindróma;
    • parazita fertőzés;
    • hányást okozó fertőzés (pl. ételmérgezés).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Mi befolyásolja a teszt eredményét?

    • Hányás a D-xilóz oldat elfogyasztása után;
    • dehidratáció még a teszt elkezdése előtt;
    • magas pentóz tartalmú ételek fogyasztása 24 órával a teszt előtt (lekvárok, gyümölcsök, sütemények, zselék);
    • baktérium túltengés a belekben;
    • vesebetegség vagy hólyagproblémák, melyek a hólyag teljes kiürítését akadályozzák;
    • egyes gyógyszerek (pl.: antibiotikumok, szívgyógyszerek);
    • fizikai aktivitás a teszt során;
    • olyan állapot, mely hatására az étel sokáig marad a gyomorban.

    Megfontolandó tanácsok

    • Amennyiben túl sok a baktérium a belekben, a teszt előtt egy-két nappal szedjen antibiotikumot!
    • A teszt dehidratációt okozhat, ezért azt követően fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot!
    • 12 év alatt a vérteszt pontosabb eredményt ad, mint a vizelet teszt!
    • A bél nyálkahártya vastagságot vizsgáló teszt hasznos lehet, ha felszívódási zavarra gyanakszik.

    (WEBBeteg - CS. K., fordító; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

    A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek-gasztroenterológus segítségével.

    Hasfájás, puffadás, krónikus hasmenés - Lehet, hogy Ön gluténérzékeny!

    A gluténérzékenység - avagy cöliákia, régi nevén lisztérzékenység - lényegében egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Ebben a kórképben a szervezet ellenanyagot termel a glutén egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje szervezetbe kerülése esetén. Ez a fehérje megtalálható a búzában, rozsban, valamint az árpában is, így fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. (x)

    Az ötévesek vére is elárulja, ha az anyjuk várandósan dohányzott

    Még ötéves korukban is találni a gyerekek vérében molekuláris bizonyítékot arra, ha anyjuk dohányzott a várandósság idején - állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi tanszékének kutatói.

    Ebola - Magyar járványügyi szakemberek Guineában küzdöttek a vírus ellen

    Magyar járványügyi szakemberek a járvány sújtotta nyugat-afrikai Guineában küzdöttek az Ebola-vírus ellen. Váladékminták diagnosztikáját végezték egy különleges mobil laboratóriumban, terepi körülmények között, egy nemzetközi egészségügyi összefogás részeként.

    A kilökődés veszélyének vizsgálata vérmintából

    Vérmintából is megállapítható a kilökődés veszélye az életmentő szívátültetésen átesett betegeknél.

    Milyen a megfelelő vércukorszint mérő?

    Amennyiben Ön cukorbeteg, a vércukorszint mérés a mindennapi élet része. A vércukorszint mérők olyan kis, akkumulátorral vagy elemmel működő készülékek, melyekkel bárhol kényelmesen ellenőrizheti a vércukor szintjét. Kisebbek, gyorsabbak és kevesebb vért igényelnek, mint a múltban használatos készülékek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA