Teljes gyomoreltávolítás utáni diéta

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A gyomoreltávolító műtéten átesett betegnek nagyon nehéz beletörődnie, hogy ezentúl gyökeresen át kell formálnia életét és táplálkozási szokásait. A táplálkozás során a szervezetbe jutó tápanyagok első megállója a gyomor, ahol ott 1-4 órát tartózkodnak, és különböző emésztési folyamatokon mennek keresztül.

Teljes gyomoreltávolítás után ez a lépés kimarad az emésztésből, a táplálék a nyelőcsőből a bélrendszerbe kerül, ezért fokozottan figyelni kell az elfogyasztott ételekre és italokra.

Bizonyos ételek és italok elfogyasztása után panaszok léphetnek fel, például émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, szédülés, izzadás. Sajnos ezt csak tapasztalati úton lehet megtudni, hogy kinek mely ételek okozzák ezeket a panaszokat. Mindezek mellett súlyosbító tényező lehet a fehérje- és vitaminhiány, vérszegénység.

A gyomorrák

Azokban a családokban, ahol fordult már elő gyomorrák, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzése javasolható, egyébként a megfelelő életmód segít megelőzni a betegség kialakulását. Figyelmeztető jelek és rizikófaktorok

A mennyiségen van a hangsúly

Elsősorban a fogyasztandó ételek mennyiségét kell szem előtt tartania a betegnek, ugyanis a gyomor raktározó funkciója nélkül a táplálék közvetlenül a vékonybélbe jut, amely fizikailag nem képes úgy tágulni, mint a gyomor. Ez nagyon megterheli a bélszakaszt, különböző panaszokat okozva. Célszerű eleinte nagyon lassan, kis mennyiségeket fogyasztani gyakori időközönként (akár 7-9 alkalommal), majd ez a gyakoriság a későbbiekben csökkenthető, hiszen alkalmazkodni fog a tápcsatorna az új helyzethez. Étkezések alatt kerülje a beteg a folyadék fogyasztását azért, hogy ne könnyítse meg a falat azonnali lejutását a vékonybélbe. Az ivást célszerű az étkezések előtt 15-20 perccel, vagy utána 20-30 perccel időzíteni.

Gyomor nélkül az ételek felaprítására is kellő figyelmet kell szentelni, csak nagyon alapos rágás után nyelje le a falatot, hogy a bélnek ne okozzon gondot a nagy ételdarabok feldolgozása. A túl hideg és túl forró ételeket, italokat, erős fűszerezést és az alkoholt ajánlott kerülni a további panaszok elkerülésére.

Az összeállított étrend energiában, fehérjében, vitaminban (C-vitamin, B-vitaminok, folsav) és ásványi anyagban (főleg vas, kalcium, magnézium, kálium) gazdag legyen. B12-vitamin felszívódása gyomor nélkül zavart szenved, ezért ennek pótlására fokozottan ügyelni kell (injekció formájában). A műtét utáni diéta kezdetén egyszerű, folyékony, majd pépes ételeket szabad fogyasztani, majd a későbbiekben zsírszegény, rostmentes táplálékok, és enyhe fűszerezés javasolt. A lábadozás időszakában a fehérjeszükséglet fedezésére az étkezések között folyékony tápszerek adása lehet indokolt, amelyet apró kortyokban érdemes elfogyasztani. A gyomorsav helyettesítésére készíthetünk savanyú italokat, például citromos tea, limonádé, savanyúságok.

A diéta több szakaszból áll

A diéta összetétele több szakaszból áll. A műtétet követő első napokban semmit sem szabad szájon keresztül enni. Pár nap múlva fokozatosan bevezethetőek folyékony, vagy híg pépes állagú ételek, például tejbedara, zöldség- és gyümölcspürék, híg burgonyapüré, tejes kávé, folyékony tápszer. A felépülés időszakában már tartalmasabb élelmiszerek is fogyaszthatóak pépes formában. Ajánlott az eddigieket kiegészíteni húspudinggal, darált, főtt hússal, felfújtakkal, reszelt sajttal, sajt- és vajkrémmel, lágy tojással, kétszersülttel, turmixokkal. A teljes felgyógyulás után már darabos ételek is kerülhetnek a tányérra, azonban a kímélő fűszerezésre, zsíros termékek mellőzésére továbbra figyelni kell.

Húsok és húsipari termékek

A különböző ételcsoportokban a következőek ajánlottak. Húsok, húsipari termékek közül a bőr nélküli, sovány baromfihúsok, majd sovány sertéshús és halfajták (pl. tőkehal, pisztráng) adhatóak darált formában, vagdaltként, húsgombóc formájában, valamint sovány felvágottak (pl. csirkemell sonka, Zala felvágott, baromfi virsli, stb.). Kerülni kell a zsíros, füstölt, erősen fűszerezett húsokat, kolbászféléket, belsőségeket, húskonzerveket, bő zsírban sült hússzeleteket, pörköltöket.

Tej és tejtermékek

A tej és tejtermékek egyéni érzékenység szerint fogyaszthatóak (pl. tej, sovány sajtok, joghurt, sovány túró és tejföl), és itt sem javasoltak a nagy zsírtartalmú termékek (pl. tejszín, zsíros sajtok, zsíros tejföl, zsíros tejpor, cukrozott tejipari édességek).

Kenyérfélék

A gabonaipari termékek közül a fehér és félbarna kenyér szikkadtan, enyhén pirítva, kifli, zsemle, sós és édes kekszek, apróbb szemű zabpehely és zabkorpa ajánlott. Ennél a betegségnél kerülni kell a magas rosttartalmú, sokmagvas termékeket (pl. kenyér, müzlik).

A tojás kiváló fehérjeforrás, zsírszegényen elkészítve naponta 1-2 darab fogyasztható. A zsiradékok közül alkalmazhatóak a natúr vajkrémek, light margarinok, kis mennyiségben növényi olajok.

Zöldség és gyümölcs

A zöldségek és gyümölcsök esetén eleinte kompót, befőtt formában, majd meghámozva, éretten ehető például az alma, őszibarack, dinnye, sárgabarack, banán. A savanyú, vagy aprómagvas gyümölcsök, hüvelyes zöldségek, káposztafélék egyéni tolerancia szerint fogyaszthatóak.

Az étkezési napló segíthet

Minden beteg és minden eset más és más, ezért a legfontosabb az egyéni tűrőképesség és ízlésvilág szem előtt tartása, hiszen ez egy különösen megterhelő és nagy odafigyelést igénylő betegség, amellyel együtt kell élni. Jó segítség lehet az étkezési napló vezetése, amelyben előre megtervezett étkezések szerepelnek, valamint az esetleges panaszokat, tüneteket is érdemes felírni.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.