Béltükrözés előtt: milyen betegségre és gyógyszerekre hívjuk fel az orvos figyelmét?

WEBBeteg
megjelent:

A vastagbél rákos megbetegedéseinek előforulása az egész világon nő, kifejezetten igaz ez hazánkra, ahol az elmúlt ötven évben megháromszorozódott a vastagbélrákban elhunytak száma. A felismerés legegyszerűbb módja, ha valaki részt vesz a vastagbéltükrözésen.

A vastagbélrák szűrése történhet székletvér kimutatással, azonban tudni kell, hogy vér csak meglehetősen későn jelenik meg a székletben, ezért korai felismerésre nem alkalmas. Ennél sokkal megbízhatóbb módszer a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), melynek során egy végbélbe vezetett kamerával alaposan áttekinthető a bél belső felszíne. Ez a vizsgálóeljárás viszonylag kevés szövődménnyel jár, de ezek száma is csökkenthető, ha a páciens tájékoztatja kezelőorvosát a meglévő betegségeiről.

Nagyon fontos, hogy az orvos tudjon arról, ha a beteg vérzékenységtől szenved, vagy véralvadásgátló, vérhígító készítményt (clopidogrel, aspirin, warfarin, kumarin) szed. Javasolt megemlíteni azt is, ha izületi bántalmakra, fájdalomcsillapításra rendszeresen nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) szed, mivel ezek is fokozzák a vérzés lehetőségét. Ennek ismerete különösen akkor válik fontossá, ha az orvos a bélfalból szövetmintát is vesz diagnosztikai célból vagy eltávolít egy nagyobb szövetdarabot.

Talán jelentéktelen információnak tűnik, azonban nagyon fontos beszámolni arról, ha vaspótlást kap a páciens, mivel a vas székrekedést okoz, így megnehezíti a bélsár eltávolítását a belekből. Hasonlóan komoly probléma a tartós székrekedés is, mivel ilyen esetekben is erőteljesebb béltisztításra van szükség. A bélfal megfelelő tisztaságának elérésében segítenek a béltisztító folyadékok, melyek kíméletesen, kevés mellékhatással távolítják fel a felrakódásokat a bélfalról. A modernebb béltisztító oldatok megtervezésénél figyelembe vették ezeket az ellenérzéseket.

A mai béltisztítók gyorsan és hatékonyan tisztítják a belet, használatukkal a lehető legtöbb szennyeződés eltávolítható a bélfalról. Ízük kellemes, 2x1,5 dl oldat bevétele elegendő a hatás eléréséhez. Nagy előnyük, hogy használatuk során nem jelentkezik hányinger, hányás, robbanásszerűen fellépő hasmenés, ami megnehezíti a páciens felkészülését vagy megakadályozza a munkában való megjelenését. Biztonságosak, akár gyermeknek is adhatóak.

További kérdések a vastagbéltükrözésről

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.