Megnéztem a májamat, fotóm is van róla

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Még nem voltam hasi ultrahangvizsgálaton, néhány napja kértem beutalót a háziorvosomtól, aki minimum egy-két hetes várakozást jósolt az állami szakrendelésen. Harmincöt éves vagyok, nem iszom túl sok alkoholt, túl zsíros ételeket sem választok, nem volt panaszom az emésztésemmel, de kíváncsi voltam rá, milyen a májam.

Az ultrahang-diagnosztika rendkívül alkalmas a máj nagyságának, alakjának, kontúrjának, valamint szerkezetének és környezetnének megítéléséhez, sokan mégsem mennek el a vizsgálatra, pedig gyors, viszonylag pontos és fájdalommentes eljárás, nem beszélve arról, hogy komplex, azaz nem csupán a májra koncentrál.

Bevallom, bennem is volt egy adag félsz attól, mi lesz, ha valamilyen elváltozást fedeznek fel a májamban, de erőt vettem magamon és felhívtam egy debreceni belvárosi ultrahang magánrendelőt, ahol elmondták röviden, mire számíthatok, maximum 10 percet vesz igénybe a vizsgálat és azonnal eredményt kapok lelet formájában. Enni, de inni sem szabad a vizsgálat előtt 5 órával, még vizet sem, mert megzavarhatja a pontos diagnózist, ugyanis a gyomor-bélrendszer megítélése is a vizsgálat része, és ha előtte folyadék kerül a gyomorba, nem lehet majd tudni, hogy sav vagy víz kerül-e a látótérbe, ugyanis az ultrahang nem tud különbséget tenni közöttük.

Milyen problémák okozhatnak elváltozást a májban?

Becslések szerint 800 ezer embernél állhat fenn az egyik leggyakoribb májbetegség, a májzsugor, amely minden egyes évben közel 8000 ember halálát okozza. Hazánk a világelsők között van a májcirrózis miatti halálozásban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A májzsugorodást kiválthatja a hepatitis B vagy hepatitis C vírusfertőzés, a rendszeres alkoholfogyasztás, a penészgombák által termelt aflatoxin a növényi élelmiszerekben. A májbetegség rizikóját növeli a cukorbetegség és az elhízás (zsírmáj), fokozzák a kockázatot egyes örökletes betegségek, vegyszerek és egyes gyógyszerek hosszú távú hatásai, például a testépítők által használt anabolikus szteroidok.

Dr. Zsolnai Éva fogadott a rendelőjében, várakozás nélkül, hála az előzetes időpont egyeztetésnek. A főorvostól megtudtam, hogy minden 40 év feletti férfinak és nőnek évenként egyszer el kellene mennie ultrahangos vizsgálatra, hogy megelőzhetőek legyenek a nagyobb bajok. Ehhez jó, ha társul egy vérvételből és vizeletvizsgálatból álló laborvizsgálat is. Egy hasonló korú fiatalembernek, mint én vagyok, elegendő 2 évente felkeresnie a szakrendelést, feltéve, ha nincs semmiféle panasza.

Az ultrahang-diagnosztika az esetleges probléma, elváltozás felismerését már kialakulásuk korai fázisában lehetővé teszi, így az időben alkalmazott terápiás beavatkozások csaknem teljes egészében képesek helyreállítani az egészséges állapotot. Amennyiben a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente elmennének egy néhány perces, fájdalommentes hasi ultrahangvizsgálatra, esélyük lenne arra, hogy még idejében felfedezzék náluk a kezdődő májrák figyelmeztető jeleit. Fontos tudni, hogy az ultrahangvizsgálat nem ad szövettani diagnózist, ahhoz más vizsgálatok is szükségesek, de minden egy fájdalommentes, igen rövid hasi ultrahanggal kezdődik. A háziorvostól kérhető beutaló az állami szakrendelésre, de választhatunk magánrendelést is, ahol néhány ezer forintért elvégzik a komplex vizsgálatot.

A hasi ultrahang vizsgálat ráadásul nem csak a májra koncentrál, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vesék és mellékvesék, a lép, a húgyhólyag is áttekinthető, a nőknél a petefészkekről, a férfiaknál pedig a prosztatáról is kép, pontos információ nyerhető.

A máj anatómiája

A hasüreg jobb felső részében, a jobb rekeszkupola alatt helyezkedik el az emberi szervezet legnagyobb mirigye. A májat egy kötőszövetes tok veszi körül (Glisson-tok), majd a hashártya zsigeri lemeze borítja.
A máj alsó felszínéhez rögzítve helyezkedik el az epehólyag. A máj feladata a vérbe került méreganyagok eltávolítása, a szénhidrátok raktározása, a fehérje- és zsíranyagcsere koordinálása, plazmafehérjék termelése és az epe elválasztása.
Feladatai miatt a máj vérellátása is kettős: egyrészt saját artériája (arteria hepatica propria), másrészt a gyomor-bélrendszerből származó vénás vér (vena portae) révén. Fiziológiásan a máj a rekeszkupola csúcsától a jobb bordaívig ér.

Egyik legnagyobb előnye, hogy nincs hátránya

Az ultrahangvizsgálat nem jár káros sugárzással, nincs egészségkárosító hatása, bármennyiszer ismételhető, előkészületet nem igényel, rövid ideig tart, fájdalommentes, ráadásul azonnali eredményt nyújt, nem kell várni heteket a leletre. További előnye, hogy személyes diagnosztikai módszer, szemtől-szemben találkozik az orvos a pácienssel, mellette végzi a vizsgálatot, megmutathatja a monitoron zajló folyamatot, közben magyarázatot kaphat a beteg a felmerülő kérdéseire.

A vizsgálóágyra történő felfekvés után a jobb képminőség érdekében zselés anyagot kent a hasamra a főorvosnő, aki elmondta, hogy a vizsgálófej elektromos kristályokat tartalmaz, ezek segítségével ultrahang hullámokat állít elő, így képes a szövetek felületéről visszavert hullámok felvételére is.

35 év után végre láthattam a májamat, amellyel szerencsére nincs semmi probléma, szabályos az alakja, nem nagyobb, a képe homogén. Megkönnyebbültem, dr. Zsolnai Éva kinyomtatta az eredményt, a fényképeket is megkaptam tőle.

Úgy gondolom, a saját megnyugtatásom érdekében fontos, hogy 1-2 éven belül ismét elmenjek egy ilyen rövid és fájdalommentes vizsgálatra.

Elsődleges és másodlagos májdaganat

A májban viszonylag gyakoriak a jóindulatú daganatok (ciszták, adenomák, hemangiómák), ezek nem tekinthetők májráknak, nem is jellemző a rosszindulatúvá válásuk. Azokat a rosszindulatú daganatokat nevezzük elsődleges (primer) májráknak, amelyek a máj sejtjeiből indulnak ki.

A májban nemcsak májrák miatt alakulhat ki tumor: mivel a máj vérellátása rendkívül jó, a szűrőfunkciója miatt gyakran kitapadnak itt vastagbélrákból, veserákból, tüdőrákból származó, és a vérbe bekerült ráksejtek. Ekkor áttétről, másodlagos májdaganatról van szó, mert a ráksejtek nem a májsejtek tumoros elfajulásának következményei, így tulajdonságaik is az eredeti, kiindulási daganatok biológiai jegyeire jellemzőek. A májáttét nem májrák.

Fontos hangsúlyozni: a panaszmentesség nem jelent betegségmentességet, indokolt a májbetegségek felderítése, majd a kiszűrt betegek gondozása. A bajt később olyan általános tünetek jelezhetik, mint a fogyás, levertség, étvágytalanság, puffadás, bizonytalan hasi és/vagy jobb bordaív alatti, májkörnyéki fájdalom és kellemetlenség. Csak a tünetekre alapozva nem lehet megállapításokat tenni.

(Rákgyógyítás.hu)

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.