Az aranyeresség kezeléséről

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Sok megoldás létezik az aranyér orvoslására. Enyhébb esetekben akár egyszerű étrendváltoztatással is megelőzhető a panaszok kiújulása.

Az aranyér megelőzésében az egészséges étrend kulcsfontosságú. Érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre és a rostokban gazdag táplálkozásra. A rendszeres sportolás és a székelési szokások egyensúlya is csökkenti az aranyér kialakulásának, illetve kiújulásának esélyét.

Házi praktikák az aranyér kezelésben

Az aranyér tünetei enyhe stádiumban néhány nap alatt házi módszerekkel is kikezelhetőek. Helyileg alkalmazható recept nélkül kapható aranyérkrém vagy kúp. A kellemetlen panaszokat enyhíti az aranyér párnán való ülés, valamint a szájon át bevehető fájdalomcsillapítók szedése.

A mindennapi tisztálkodás során oda kell figyelni arra, hogy a végbélnyílás környékét ne érje irritációt okozó tisztálkodási szer. A területet nem ajánlott dörzsölni sem törölközővel, sem száraz WC-papírral. Az illatanyag- és alkoholmentes nedves törlőkendők alkalmazása hatásos lehet. Naponta érdemes meleg vizes ülőfürdőt, illetve helyileg alkalmazott hideg vizes borogatást beiktatni.

Az aranyér kezelése orvosi beavatkozással

Ha néhány nap alatt a házi kezelés ellenére sem szűnnek a tünetek, vagy a beteg komoly fájdalmat, vérzést tapasztal, szakorvosi kivizsgálás szükséges! Az orvos - ha enyhék a tünetek - aranyér krémet, oldatot vagy kúpot javasolhat. A mellékhatások elkerülése érdekében ezeknek a készítményeknek az egy hétnél hosszabb használata nem ajánlott.

Külső aranyér esetén vérrög alakulhat ki a duzzanatban, amelyet az orvos metszéssel eltávolíthat. A folyamatosan vérző, fájdalmas aranyér gyógyításához minimálisan invazív sebészeti eljárásokat alkalmazhatnak:

  • Gumigyűrű ligatura. Az orvos egy vagy két gumiszalaggyűrűt helyez a belső aranyérduzzanat töve köré, így abban megszűnik a keringés, leszárad és leesik egy héten belül.
  • Injekció. A belső aranyér duzzanatába az orvos egy vegyi oldatot fecskendez, amitől a duzzanat összezsugorodik. Bár az injekció nem jár fájdalommal, kevésbé hatásos, mint a gumigyűrűk.
  • Koaguláció. Ezt az eljárást lézerrel, hővel vagy infravörös fénnyel szokták végezni. Az eljárás helyén hegesedés indul be, ami elzárja az aranyér keringését, így az - hasonlóan a gumigyűrűs eljáráshoz - leszárad. Ennél a módszernél a kiújulás esélye nagyobb, mint a gumigyűrűs ligatura esetében.

Ha egyik eljárás sem jár sikerrel - ami meglehetősen ritka -, sebészeti eljárást is lehet alkalmazni. Ilyenkor eltávolítják a vérzést okozó szövetet, vagy elzárják annak vérellátását.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra általános orvos)

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.