Probiotikumok és puffadás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

A probiotikum kifejezés azokra az élő mikroorganizmusokra utal, melyeket "jó baktériumként" is szoktak nevezni. Ezek megtalálhatóak az emberi emésztőrendszerben, és javítják annak egészségét. A jelenlegi kutatások arra utalnak, hogy meggyőző kapcsolat van a probiotikumok és a puffadás között.

A probiotikumok ösztönzik a jótékony mikroorganizmusok növekedését az emésztőrendszerben, miközben csökkentik a károsak mennyiségét. A probiotikumok hatékonyan használhatók a hasmenés, laktóz intolerancia, irritábilis bél szindróma és húgyúti fertőzések kezelésére.

A természetben előforduló probiotikumokat a rendszeresen használták a történelem során, leggyakrabban erjesztéses folyamattal állították elő. A probiotikumok ma már több formában is kaphatóak, tabletta, kapszula, por alakban. A leggyakoribbak a Lactobacillus és a Bifidobaktérium.

Ezek a mikroorganizmusok probiotikus készítményekben és élelmiszerekben (pl. joghurt) egyaránt megtalálhatóak. Az élelmiszerekbe, ahol a mikroorganizmusok sérülnek a gyártás során (pl. pasztőrözés), a probiotikumokat gyakran utólag adják a termékhez.

A probiotikus kezelés alapja az a meggyőződés, hogy a „jó baktériumok” segítenek az immunrendszer erősítésében, a megbetegedések megelőzésében. A probiotikumokról mindemellett azt is kimutatták, hogy segítik a tápanyagok felszívódását, az emésztést, és mostanában folynak kutatások a bőrgyógyászati és rákmegelőző hatásukról is.

Haspuffadás, bélgázok

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Mi okozza a panaszokat?

Kezelés probiotikummal kockázat nélkül

A puffadás egyik oka a vékonybélben történő bakteriális elszaporodás. A probiotikumok azonban segítik egyensúlyban tartani a baktériumok arányát, ami azt jelenti, hogy visszaszorítja a hasi puffadást. Ráadásul, mivel a probiotikumok normális körülmények között is megtalálhatóak az emésztőrendszerben, a probiotikus kezelés nem jelent kockázatot.

Ugyanakkor némi mellékhatással itt is kell számolni, és a hosszú távú klinikai vizsgálatok alapján nem javasoltak fiatal gyermekeknek, időseknek és sérült immunrendszerűeknek.

Ne feledje, hogy a probiotikumok nem gyógyszerek, hanem étrend kiegészítők, és míg az egyik törzs hasznos lehet az Ön számára, a másik talán nem.

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; forrás: Livestrong)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk ellene? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.