Ki nem szedhet probiotikumot?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, melyek segítik a bélbaktériumok védekező képességét, ha az valamilyen zavar, helytelen táplálkozás vagy antibiotikumok hatására csökken. Ugyanakkor ha valamiféle háttérben meghúzódó probléma áll fent, még gondot is okozhatnak.

A téma cikkei

5/1 Immunerősítés probiotikumokkal
5/2 Mikor szedjünk probiotikumot?
5/3 A probiotikumok hatása
5/4 Probiotikumok szedése terhesség alatt
5/5 Ki nem szedhet probiotikumot?

A probiotikumok nem javasoltak olyan immunrendszeri betegségek esetén, mint a HIV, AIDS, leukémia, opportunista fertőzések, valamint immunszupresszív kezelések (pl. kemoterápia) esetén. A probiotikumok ösztönözhetik a szisztémás fertőzést, ha ezek az alapbetegségek állnak fenn.

Azoknál, akiknél bélvérzésben szenvednek, vagy szteroidokat szednek, nagyobb a kockázata annak, hogy a probiotikum a véráramba kerül, ami súlyos, szisztémás fertőzést okozhat.

Milyen formában szedhető, milyen betegségek ellen hatékony?

A probiotikumok tabletta, por, kapszula és ampulla formájában kapható, emellett megtalálható bizonyos élelmiszerekben (pl. joghurt, savanyú tej, író, szója ital, savanyú káposzta, lágy sajtok stb.) is.

A probiotikumokat ajánlott ételekkel bevenni, hogy a gyomorsav nehogy tönkretegye őket.

A probiotikumok hatékonyan kezelik a bél rendellenességeket, irritábilis bél szindrómát, antibiotikumok okozta kolitiszt. Ezek tünetei közé tartozik a puffadás, gázok, hasmenés, hasi görcsök. A probiotikumok megváltoztatják a bélrendszer baktérium egyensúlyát, így csökkentik a gyulladást, puffadást, gáztermelődést.

Mindig konzultáljon orvosával, mielőtt probiotikum alkalmazásába kezdene, különösen, ha már van valamiféle meglévő betegsége, vagy a fentiekben említett állapotok valamelyikében szenved.

Orvosszemmel a fogalmakról

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, forrás: livestrong; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.